• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ko su modne naslednice kraljice Elizabete: Uticala je na stil vojvotkinja i princeza, koju je najviše naučila?

Vreme čitanja: oko 6 min.

Broševi, monohromatska odela, šeširi sa obodom, lakovane crne cipele i "launer" tašnica sa ručkom - tako pamtimo kraljicu. Ko su njene modne naslednice?

  • 0
Kejt Midlton, Megan Markl, Princeza Beatris Foto: BACKGRID / Backgrid USA, PA Images / Alamy / Alamy, George Cracknell Wright/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia, Tanjug/AP

Sa završetkom moderne elizabetanske ere, nasleđe je reč koja snažno odjekuje. Vest o smrti Njenog veličanstva kraljice Elizabete II otvorila je mnoga pitanja.

Kako se uloga monarhije menjala tokom njene 70-godišnje vladavine, Njeno veličanstvo je ostalo popularna, prepoznatljiva figura i stub jedne porodice i naroda. Za one od nas koji nisu poznavali nijednog drugog britanskog monarha, ostalo nam je nasleđe koje će biti obeleženo njenim neizbežnim osećajem dužnosti prema kruni i zemlji, ali i poštovanju tradicije i utemeljenom stilu.

Kao i ton njene vladavine, pristup odevanju Njenog veličanstva bio je zasnovan na tihom samopouzdanju i sigurnom konceptu, radije cenivši već formiran lični stil umesto modnih trendova.

Nasleđe Njenog veličanstva je pravo modno putovanje koje priča priču o nepokolebljivom integritetu identiteta.

Broševi, monohromatska odela, šeširi sa obodom, lakovane crne cipele i "launer" tašnica sa ručkom - komadi su koji čine uniformni ansambl Njenog veličanstva. Ovi komadi su tradicionalno ženstveni i bezvremenski.

Držala se kako pastelnih, tako i jarkih boja, a nije joj bio stran ni cvetni print.

Najviše je uticala na Kejt i Megan

U savremenijem vremenu, nasleđe kraljičinog stila najviše je uticalo na garderobu članica njene porodice.

Pogledajte odevne komade vojvotkinje Kejt i Megan Markl i primetićete kraljičin pristup prožimanju boja. Dugogodišnji modni alat koji koristi Njeno veličanstvo pokazao se posebno korisnim u tome da kraljevski članovi mogu biti uočeni u masi ljudi koja se okupila kako bi ih pozdravila. Jasno je videti da su Ketrin i Megan to primenile.

Ako pogledamo stil Kejt Midlton, primećujemo da je i ona, baš kao i kraljica, verna jednom modelu cipela. Salonke u mnogim bojama sa stabilnom štiklom ne dužom od 10 centimetara su ono što ona najradije bira. Napomenuli smo ranije da je kraljica poznata po svojim kaputima ispod kojih su se nalazile haljine različitih desena, a ono što se kod Kejt primećuje jeste da njoj ti kaputi služe i kao same haljine. Vodila se polemka oko toga da li Kejt nosi išta ispod svojih kaputa, a na fotografijama, ako se malo bolje zagledamo, možemo videti kada je kaput samo kaput, a kada služi kao haljina, u zavisnosti od toga da li se ispod nazire tanja haljina.

Kraljevski stručnjak Betan Holt potvrđuje da je na razvijanje stila Kejt Midlton pri stupanju u kraljevsku porodicu uticala kraljica, odnosno Kejt je u Elizabeti pronašla inspiraciju za izgled koji će joj pomoći da se verodostojno predstavi narodu.

- Mnoge stvari koje danas vidimo kako vojvotkinja od Kembridža radi su stvari koje je naučila od kraljice - rekao je za "Us Weekly". Holt je objasnio da vojvotkinja koristi boju i "različite simbole za slanje poruka" slično kao što je kraljica radila sa svojom garderobom, a naročito broševima decenijama pre.

Velika Kejtina ljubav prema suknjama potiče od kraljice, iako je Kejt i sama ponekad odstupala od toga.

Iako Elizabeta, koja je vladala 70 godina, nije uvek nosila dizajnersku odeću, Holt je primetio da je postala "primer nekoga ko je kreirao izgled koji je potpuno njen". Ona je bila uočena i sa najveće razdaljine jer stilski nije ličila na bilo koga drugog. Holt je rekao da su i Kejt i Megan Markl obratile pažnju na kraljičine modne izbore, ali i na ponašanje koje prati izbor garderobe i asksesoara. Publika obožava kada vidi da vojvotkinje nose dva puta isti blejzer ili haljinu, ali istina je da je kraljica pre njih to radila zaista dugo.

Pored toga što se služila kraljičinim savetima i izborima, Kejt ima istoriju odavanja počasti baki svog muža odećom. Tokom proslave kraljičinog jubileja, Kejt Midlton, princ Vilijam i njihova deca, Džordž, Šarlot i Luis, nosili su različite nijanse plave kao odu Elizabetinoj omiljenoj boji - kraljevskoplavoj.

Kraljica Elizabeta je godinama nosila "barberi" kapute, često uparene sa svojim zaštitnim znakom - svilenom maramom za glavu, a Megan Markl se takođe odlučila za ovaj klasični stil kada je posetila zoološki vrt Taronga u Australiji 2018. Ultimativni bezvremenski komad.

Ovogodišnje vrlo zapaženo izdanje Megan Markl bilo je ono kada je viđena u belim bermudama i bluzi sa tufnicama. Iako mnogi misle da tufnice dolaze od Ledi Dajane, Njeno veličanstvo je 1975. godine u državnoj poseti Meksiku nosila žute tufne, što najviše praktikuju sada princeza Beatris, ali i Kejt i Megan.

Vojvotkinje i princeze su pozajmiljivale iz njenog "ormara"

Kako protokol nalaže, njene tijare i nakit često su pozajmljivale članice porodice za venčanja ili svečane prijeme, ali uticaj Njenog veličanstva proširio se i na njihove svakodnevne kombinacije.

Na primer, tokom turneje bračnog para u Kembridžu po Karibima, Kejt je nosila kraljevski porodični orden kraljice Elizabete na svom prsluku, koji sadrži portret monarha. Kejt je za tu priliku pozajmila i kraljičine minđuše i narukvicu.

Da bi prisustvovala državnom banketu održanom u Bakingemskoj palati 2018. godine, vojvotkinja od Kembridža i Kornvola nosila je puderastu plavu haljinu, koju je dizajnirao Alekander Mekvin, i dijamantsku i bisernu tijaru pozajmljenu iz kolekcije kraljice Elizabete II.

Za svoje venčanje sa Edoardom Mapeli Mocijem, princeza Beatris je odabrala dva arhivska komada svoje bake. Princeza se odlučila za haljinu kratkih rukava, vintidž dizajn Normana Hartnela, koja je prvobitno pripadala kraljici Elizabeti II. Uparila je haljinu sa velom srednje dužine i dijamantskom tijarom sa resama, koju je kraljica nosila na sopstvenom venčanju sa princom Filipom 1947. godine, kao i na raznim kraljevskim događajima tokom svog života.

"Cartier Halo" tijara je jedan od najpoznatijih komada u porodici. Napravljen je 1936. i kupio ga je kralj Džordž VI za svoju ženu neposredno pre nego što je ona preuzela presto. Famoznu tijaru je dizajnirao Kartije, a dijamantski "oreol" se sastoji od 16 stepenovanih svitaka, postavljenih sa 739 brilijanata i 149 dijamanata. Iako je kraljica Elizabeta nikada nije nosila u javnosti, nosile su je mnoge druge kraljevske žene - uključujući princezu Margaret, Kejt Midlton na dan venčanja i princeza Ana.

Unuke više vole svoj, unikatni stil

Tokom 1950-ih i 1960-ih, princeza Margaret je vladala modnom scenom, takmičeći sa svojim holivudskim savremenicima po stilu, eleganciji, ali i praćenju modnih trendova. Nakon nje, 1970-ih na red je došla princeza Ana, često viđena u cvetnim haljinama i čizmama do kolena. Devedesete su, naravno, pripadale Dajani, princezi od Velsa, dok su nedavno vojvotkinje od Kembridža i Saseksa inspirisale svojim izborom garderobe, na čiji je stil posebno uticala kraljica. Međutim, kraljičine unuke princeza Beatris i Eugenija, budući da su nižeg kraljevskog statusa i nisu toliko bile u dodiru sa kraljicom, formirale su lični stil, koji se ponekad uklapao u viđenje kraljevskog stila, a ponekad i odstupao od njega.

Mnogi se sećaju njihovih šešira koje su nosile na venčanju Kejt i Vilijama, a koji se, prema izvorima kraljici nisu baš dopali. Već na venčanju Megan i Harija njih dve su se odlučile za daleko suptilnije verzije.

Eugenija je izabrala retro haljinu i šešir, a Beatris je nosila haljinu sa perlama sa minimalnim šeširom nalik traci za glavu. Beatris je u intervjuu dodala da ona i Eugenija žele da se predstave kao mladi članovi kraljevske porodice i žene koje se koje se ne plaše eksponiranja, što se, po svemu sudeći, odnosi na njihove modne izbore.

Njih dve su se uvek trudile da različitim printovima i krojevima unesu deo sebe u svoje modne odabire. Odela su često bila njihov izbor, ali princezi Eugeniji nije bilo strano ni pojavljivanje u kožnim pantalonama. Princeze su na događajima kojima je prisustvovala cela kraljevska porodica nosile odeću prilagođenu tim svečanostima, a mnogi stilisti i eksperti su u njima videli uticaj Njenog visočanstva, posebno kada se princeza Beatris pojavljivala u kraljevsko plavim kompletima, a princeza Eugenija, koja je inače poznata po nošenju odela i pantalona, pojavljivala se u elegantim haljinama sa cvetnim printom.

Ona modu vidi kao izraz umetničke forme, čiji modni entuzijazam podseća na onaj kakav se viđao kod princeze Margaret.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota