• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Diorova" predjesenja kolekcija prikazana u Mumbaju: Poštovanje prema Indiji pretočeno u modnu bajku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok je nekoliko velikih zapadnih brendova prikazalo jednokratne izložbe u Indiji, "Dior" je prvi koji je uključio ovu zemlju u jedan od svojih redovnih sezonskih rasporeda

  • 0
Dior Mumbai Foto: Tanjug/AP

Modna kuća "Dior" je bila domaćin značajne revije u Mumbaju, što ukazuje na dugogodišnju ulogu Indije u proizvodnji evropske visoke mode i rastuću moć njenih luksuznih potrošača.

Sa istorijskim spomenikom Kapija Indije koji je delovao kao pozadina, francuska modna kuća predstavila je svoju "pre fall" kolekciju gomili zvezda, uključujući i ikone Bolivuda.

Dok je nekoliko velikih zapadnih brendova prikazalo jednokratne izložbe u Indiji, "Dior" je prvi koji je uključio ovu zemlju u jedan od svojih redovnih sezonskih rasporeda.

Bilo je jasno da je Marija Gracija Kjuri, umetnički direktor ženskih kolekcija u "Dioru", u četvrtak uveče započela novi dijalog sa istorijskom revijom brenda. Ovaj dijalog je odmah odjeknuo u Mumbaju sa poznavanjem onoga što je prikazano na pisti, u smislu boja, tehnike, stilova i silueta, što je sve pokazalo Kjurinu naklonost i poštovanje prema Indiji.

Ovo je takođe bilo očigledno u saradnji između "Diora" i Karišme Svali, koji vodi "Chanakia" atelje i "Chanakia School of Craft" u Mumbaju, što je oživelo Kjurinu ljubav prema vezenju i indijskom zanatu.

Revija, sa 99 prikazanih komada, bila je jedinstvena po tome što su mnogi stilovi nastali u saradnji u pogledu izbora palete boja, motiva, ogledala, šljokica i rukotvorina. Modeli su takođe pažljivo birani, sa 23 indijska modela, 33 indijska modela međunarodnog porekla i 43 međunarodna modela.

- Izbor ove destinacije duboko je povezan sa našom zajedničkom istorijom i strastima - rekla je Delfin Arno, predsednik i glavni izvršni direktor "Christian Dior Couture".

- Naš nepokolebljivi afinitet prema Indiji, satkan od samih početaka kuće 1947. godine i kroz izložbe različitih naslednika Diora, od Marka Bohana do Marije Gracije Kjuri, konstantno je korišćen u brojnim kreativnim dijalozima koji kombinuju inovacije i nasleđe predaka.

Da je u pitanju dijalog koji otvara nove prostore bilo je očigledno i zbog simbolične lokacije: Kapija Indije, koja gleda na Arapsko more, jedna je od najomiljenijih znamenitosti grada, dok se prelepo osvetljen, kultni hotel Tadž Mahal nalazi preko puta.

Simbolika revije je kreativno napravljena korak dalje i sa toranom. Žene u Indiji su vekovima izrađivale torane, izvezen dekorativni predmet koji visi iznad ulaznih vrata u svakoj kući.

- Slonovi, mandale, lotos, kamadhenu, tigrovi i paunovi krase prelepi toran, dočekujući goste i pozivajući ih da otkriju bogato kulturno nasleđe Indije - rekla je Kjuri.

Dok su zanat i vez obogatili lake, opuštene siluete koje je Kjuri favorizovala u kolekciji, revija u Mumbaju dala je gradu i indijskom tržištu priznanje koje je već dugo bilo očekivano, piše "WWD".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota