• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

83 godine od prvih prodatih najlon-čarapa: Veliki izum 20. veka našao je sveopštu primenu van mode

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neke žene su zbog toga crtale liniju na svojim nogama, kako bi izgledalo da nose najlonke i za to su koristile crnu olovku za oči

  • 0
Čarape Foto: Fototeca Gilardi / akg-images / Profimedia

Čarape od najlona proizvode se od 1939. godine, a prve žene koje su ih isprobale bile su zaposlene u firmi "DuPont". Da bi se testiralo tržište, uzorci su stavljeni u ponudu lokalno. Prvi veliki test prodaje bio je u robnoj kući u Vilmingtonu u oktobru. Prošlo je izuzetno dobro, kompanija je otvorila specijalizovanu fabriku čarapa i ubrzo su se žene širom Amerike oduševile novim proizvodom. Pre toga nosile su čarape uglavnom od vune ili pamuka.

Satkane od potpuno novog materijala, eksperimentalne čarape koje se čuvaju u kolekcijama Nacionalnog muzeja američke istorije napravljene su 1937. godine kako bi se testirala održivost prvog veštačkog vlakna razvijenog u potpunosti u laboratoriji.

Najlon se reklamirao kao nešto što ima snagu čelika i prozirnost paučine. Najlonske čarape su imale svoj veliki debi na raskošnoj izložbi na Svetskom sajmu u Njujorku 1939. U vreme kada su čarape puštene u prodaju javnosti 15. maja 1940. potražnja je bila toliko velika da je hiljade žena pohitalo u prodavnice. Četiri miliona rasprodato za četiri dana, piše "Smithsonianmag.com".

Met Hermes, vanredni profesor na odeljenju za bioinženjering na Univerzitetu Klemson je bivši hemičar "DuPont-a" koji je radio sa nekim od ranih razvijača sintetike i napisao biografiju o pronalazaču najlona Valasu Karotersu.

- Postoji čitav niz sintetičkih materijala koji su zaista proizašli iz osnovne ideje da hemičari mogu dizajnirati i razviti niz materijala koji su imali određena svojstva i sposobnost da to urade od najosnovnijih molekula.

Tu se krije prava revolucija najlona. Sintetički materijali nisu bili potpuno novi. Ali sve do prodora najlona, nijedna korisna vlakna nikada nisu u potpunosti sintetizovana u laboratoriji.

Za vreme rata žene su se odricale svojih čarapa

Za vreme rata najlon je bio potreban za pravljenje padobrana, pancirnih prsluka i druge opreme, a najlonske čarape su bile deficitarne, pa je ženama rečeno da ih se odreknu i doniraju u tada mnogo potrebnije svrhe.

Neke žene su zbog toga crtale liniju na svojim nogama, kako bi izgledalo da nose najlonke i za to su koristile crnu olovku za oči.

Od tada se najlon koristi za pravljenje žica za muzičke instrumente, tepiha, papira za pakovanje i mnogih drugih stvari. Bio je to jedan od velikih izuma 20. veka gledano danas.

Nakon rata, ponovna prodaja najlonskih čarapa izazvala je ludilo. Tokom "najlonskih nereda" 1945. i 1946, žene su stajale u dugim redovima u nadi da će kupiti makar jedan par.

Hulahopke kao vrhunski modni dodatak 

Najlonske čarape ostale su standard u ženskom svetu sve do 1959, kada je nova verzija stigla na police. To su bile "pantyhose" - gaćice i čarape u jednom, odnosno ono što danas nazivamo unihopom ili hulahopkama.

Oglašavanje 1950-ih i 60-ih godina romantizovalo je ideju čarapa i žena koje su ih nosile. Čarape su bile vrhunski modni dodaci, koje su nosile poznate ličnosti. Hari Ekman je slikao pin-ap devojke koje nose čarape koje su dovele do glamurizacije punijih butina. Njegovi portreti naterali su svakodnevnu ženu da oseti da bi mogla da bude glamurozna zvezda Brodveja kada nosi svoje čarape.

Pop ikona Tvigi je unapredila ovu ideju pošto je popularizovala mini-suknje i haljine sa čarapama. Poboljšanja u proizvodnji tekstila su doprinela pristupačnosti najlonskih čarapa. Štaviše, 1960-te su dovele više žena u radni svet, što znači da je postojala veća potražnja za čarapama koje su se mogle nositi i u kancelariji i van nje.

Na kraju su i najlonke izašle iz mode, zamenile su ih gole noge ili hulahopke i helanke od poliestera-spandeksa. Današnja žena češće nosi najlon u patikama ili na rancu nego na nogama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lepa Brena za Telegraf otkrila da li je koleginicama poslala unikatne čarape sa svojim potpisom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota