• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ričard Gir puni 74 godine: Glumac koji je oduševio Holivud svojim umećem skoro sve je izgubio zbog aktivizma

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Dok je odrastao, Gir je pokazivao različite talente - od atletike do muzike

  • 0
Ričard Gir Foto: NDZ / StarMax / Profimedia

Čovek broj jedan romantičnih komedija, Ričard Gir, jednom je bio na vrhu holivudske A-liste. Harizmatični glumac je bio veoma tražen i redovno je dobijao najbolje uloge, nagrade i pohvale. Međutim, Girova slavna mejnstrim karijera se efektivno završila 1990-ih iz nekonvencionalnog razloga.

Holivud je prevrtljiv i glumci mogu da izgube svoju teško izborenu slavu za nekoliko minuta. U nekim slučajevima, glumci su uništili svoje karijere kroz javne skandale ili kontroverze. U drugim slučajevima, manje promene u izgledu ili imidžu zabavljača dovele su karijeru do kraha. Dok je pad ili gubitak u karijeri uobičajen među holivudskim glumcima, Giru se desilo nešto neuobičajeno. Glumčeva karijera je naglo pala zbog njegovog političkog govora i aktivizma u vezi sa određenom ekonomskom svetskom supersilom.

Mladić koji je obećavao

Ričard Gir je rođen u velikoj metodističkoj porodici 31. avgusta 1949. godine u Filadelfiji, Pensilvanija. Dok je odrastao, Gir je pokazivao različite talente - od atletike do muzike. U srednjoj školi svirao je trubu u bendu i briljirao u gimnastici. Čak je pohađao i Univerzitet Masačusetsa u Amherstu kao stipendista za gimnastiku. Gir je studirao psihologiju i dramu dve godine pre nego što je odustao da bi se bavio glumom. Uprkos tome što je pokazao takav potencijal, Gir je prošao kroz teška vremena pre nego što je stekao slavu. Mučio se i sa novcem i to za najosnovnije stvari.

Nakon što je napustio fakultet da bi se posvetio pozorištu, Gir je dobio svoju prvu glavnu ulogu kao Deni Zuko u londonskoj produkciji "Grease". Gir je nastavio da raste u pozorišnom svetu dok je radio povremene poslove kako bi podržao svoju nadolazeću TV karijeru. Gir je otkriven 1979. godine dok je glumio promiskuitetnog gej socijalistu Maksa Berbera u brodvejskoj produkciji "Bent". Ubrzo nakon prelaska na veliko platno, stekao je mejnstrim priznanje za svoju ulogu u "Američkom žigolu".

Kasnije će se Girove brodvejske i holivudske veštine spojiti i uroditi plodom u nagrađivanom filmskom mjuziklu "Čikago."

Nakon što je stekao priznanje za svoje uloge u filmovima kao što je "An Officer and a Gentleman", Gir je postao glumac sa A-liste. Do 1990-ih, on je bio tražen za romantične komedije paralelno sa koleginicom iz filma "Pretty Woman". Film je postigao ogroman uspeh i nastavlja da bude veoma popularan čak i decenijama nakon objavljivanja. Dok su Gir i Džulija Roberts postali moćni par na ekranu, u životu su bili samo prijatelji.

Do sredine devedesetih, Gir je postao jedan od najtraženijih vodećih ljudi i najsjajnijih zvezda u Holivudu.

Holivudski krah

Gir je počeo da praktikuje tibetanski budizam u svojim dvadesetim i počeo je da ulaže u dobrobit regiona. Glumac je kasnije iskoristio svoju platformu da progovori protiv kineske agresije u autonomnoj oblasti.

Ovaj otvoreni aktivizam seže u vreme kada je Gir predstavio najboljeg umetničkog direktora na dodeli Oskara 1993. Budista i dugogodišnji pristalica Dalaj Lame, tibetskog vođe u egzilu, kritikovao je kinesku okupaciju Tibeta i njenu "užasnu, užasnu situaciju sa ljudskim pravima" - što je dovelo do zabrane prisustva učešća budućim dodelama, piše "The Sydney Morning Herald".

Pošto Kina ima značajan uticaj na Holivud, govor je doveo do toga da je Gir u suštini ucenjen. Kineski investitori su od tada sprečili Gira da bude angažovan u studijskim filmovima i da dobije Oskara - čak i za njegov film "Čikago" koji je osvojio Oskara za najbolji film.

Zbog finansijskog uticaja Kine u Holivudu, glumcu je postalo gotovo nemoguće da obezbedi uloge u studijskim filmovima. Reditelji bi rekli Giru da ne mogu da finansiraju film "jer bi to uznemirilo Kineze", navodi "The Hollywood Reporter". Dakle, Gir se okrenuo nezavisnim filmovima, koji su bili oslobođeni kineskog uticaja. Poslednjih godina je glumio u indi filmovima kao što su "Norman" i "Večera". Kroz ova manja, ali izvanredna ostvarenja, Gir je dokazao da je za njega gluma uvek značila posao, a ne slavu.

Gir je rekao da je zahvaljujući indi filmovima njegova neizrečena zabrana imala malo uticaja na njegov svakodnevni život. Nastavio je da igra iste tipove likova i priča iste vrste priča kao i ranije, u manjem obimu. Glumac je u stvari dobio neke od najboljih kritika u svojoj karijeri za svoje uloge u indie filmovima kao što je "Norman".

Sve velike ljubavi holivudskog zavodnika

Ričard Gir i Alehandra Silva su se venčali 2018. godine i izazvali burne reakcije nakon što su najavili da planiraju osnivanje porodice uprkos njihovoj 33-godišnjoj razlici u godinama.

Fotografija Dalaj Lame kako blagosilja Alehandrin stomak poslužila je kao njihova prva najava trudnoće. Samo devet meseci nakon rođenja njihovog sina, najavili su da je druga beba na putu 2020. godine.

Tokom 1970-ih imao je periodične romanse sa glumicom Penelopom Milford, a nakon što je stekao slavu 80-ih, povezivali su ga sa velikim zvezdama poput Barbre Strejsend, pa čak i Prisile Presli. Prisilin bivši dečko Majkl Edvards tvrdi da je Gir imao aferu sa njom i da to nije bio jedini put da je Gir optužen da je odveo udatu ženu na "krivi put".

Prema rečima bivšeg supruga glumice i modela Kim Bejsinger, Rona Snajdera, ona je takođe imala aferu sa Girom 80-ih, iako glumac nikada nije potvrdio da se ijedna od afera dogodila. Nakon godina povezivanja sa najvećim holivudskim imenima, Gir se konačno skrasio sa jednom od najpoznatijih žena u modnom svetu tog vremena – manekenkom Sindi Kraford.

Par se navodno upoznao oko 1988. na roštilju sa zvezdama koji je organizovao fotograf Herb Rits. Kroford, koja je tada imala samo 22 godine, bila je zapanjena kada je upoznala Gira.

Uprkos razlike od 17 godina, Gir i Kroford su počeli da se zabavljaju i brzo su postali omiljeni na crvenom tepihu. Oni su se venčali u Las Vegasu samo nekoliko godina kasnije, 1991.

Razmenili su burme od aluminijumske folije na oltaru.

Oboje su bili velike međunarodne poznate ličnosti, što znači da su provodili mnogo vremena odvojeno radeći na pojedinačnim projektima, a glasine iz tabloida su ih nemilosrdno proganjale. Neki mediji su tvrdili da su i Gir i Kroford potajno gej i da je njihov brak reklamni trik, na šta je Kroford odgovorila: "S obzirom na broj žena sa kojima je bio povezan, kada on ima vremena da bude gej?".

Razlika u godinama je takođe bila problem, jer je Krofordova još uvek bila u svojim 20-im godinama i "dolazila je na svoje", dok je Gir zagazio u 40-te, sasvim drugačiju fazu života.

- Mislim da je deo problema u našoj vezi bio to što smo bili mnogo toga, ali ne znam da li smo ikada bili prijatelji, kao vršnjaci, jer sam ja bila mnogo mlada, a on je bio Ričard Gir - rekla je ona 2013, piše "Honey".

Iako je Gir bio svestan da njegova mlada žena i dalje "raste i menja se" kao osoba, romansa nije potrajala i on i Kroford su se razveli 1995. Ali Krofordova brak nije posmatrala kao neuspeh, već ga je nazvala "velikim poglavljem" u svom životu i rekla da i dalje misli o Giru kao o pametnom i zanimljivom momku godinama kasnije.

Godinu dana nakon svog prvog razvoda, Gir je počeo da izlazi sa glumicom Keri Lovel, koja je glumila u filmu o Džejmsu Bondu.

Lovel je bila mnogo manje popularna od Kroford, što znači da je par morao da uživa u mnogo više privatnosti u ranim godinama svoje romanse, a bila je samo 12 godina mlađa od Gira.

Par se viđao četiri godine pre nego što su u februaru 2000. dobili sina po imenu Homer Džejms Džigme Gir. Dve godine kasnije, venčali su se, da bi se razveli 2013. godine zbog razlika u stilu života.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Riši objašnjava tajne govora glavom Indijaca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On