• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Hjua Granta smo zavolele u romantičnim komedijama: Britanski šmeker zavodljivog osmeha

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tokom godina dobijao je sve veće i bolje uloge na televiziji i filmu, a do ranih 1990-ih postao je ime koje se pamti

  • 0
Hju Grant Foto: Tanjug/AP

Hju Grant je jedan od najuspešnijih britanskih glumaca u poslednjih 30 godina. Poznat kao "kralj romantičnih komedija", titula koju je dobio 1990-ih, Hju Grant je rano postao poznat po svojim šarmantnim nastupima kao protagonista raznih ostvarenja.

Poslednjih godina prihvatao je dramatičnije uloge, ali najviše volimo da ga gledamo u ulozi zavodnika.

Dobitnik je BAFTA-e, Zlatnog globusa i počasnog Cezara za svoj rad. Hju je počeo sa ulogama u dramama, kao što su "Ostaci dana" (1993) i "Sense and Sensibility" (1995).

Glumac je postao međunarodna zvezda zahvaljujući romantičnoj komediji Ričarda Kertisa "Četiri venčanja i sahrana" (1994) sa Endi Mekdauel, praćena drugim romansama kao što su "Notting Hill" (1999) sa Džulijom Roberts, "Dnevnik Bridžit Džons" (2001) sa Rene Zelveger, "Dve nedelje za zaljubljivanje" (2002) sa Sandrom Bullock, "Love, Actually" (2003) i "Music and Lyrics" (2007) sa Dru Barimor.

"Gluma je samo posao"

Punim imenom Hju Džon Mungo Grant rođen je 9. septembra 1960.

Rođen je u Hamersmitu u Londonu i bio je drugi sin roditelja Finvole Suzan Meklin (rođena Vikam) i kapetana Džejmsa Mareja Granta.

Hju Grant je svojoj majci pripisao "sve glumačke gene koje bi mogao imati".

Studirao je englesku književnost na Nju koledžu u Oksfordu. Glumu je uvek doživljavao samo kao kreativno sredstvo i pridružio se dramskom društvu Oksfordskog univerziteta. Njegov prvi film bio je "Privilegovani" iz 1982. godine, u produkciji Oksfordske filmske fondacije.

Hju je imao različite poslove - bio je pomoćnik na održavanju terena fudbalskog kluba Fulam, pisao je komične skečeve za TV emisije i radio je u jednoj produkcijskoj kući.

Dok je bio na projekciji filma "Privilegovani" na BAFTA-i u Londonu, prišao mu je agent za talente. U početku je Hju odbijao ponude, ali je kasnije počeo da razmišlja o prihvatanju, jer bi glumačko angažovanje na godinu dana bio pristojan način da uštedi nešto novca za svoje studije.

Ubrzo je dobio sporednu ulogu u "The Bounty" (1984) sa Melom Gibsonom i Entonijem Hopkinsom, ali mu nije bilo dozvoljeno da preuzme tu ulogu jer nije imao "Equity" karticu, odnosno nije bio član glumačkog udruženja.

Zatim je stvorio grupu za skeč-komediju pod nazivom "The Jockeys of Norfolk", sa prijateljima Krisom Langom i Endijem Tejlorom. Bili su hit na Edinburškom festivalu "Fringe" 1985, a pojavili su se u TV emisiji Rasela Hartija "Harty Goes to...".

Tokom narednih nekoliko godina, dobijao je sve veće i bolje uloge na televiziji i filmu, a do ranih 1990-ih postao je ime koje se pamti.

U okviru filmske industrije, Granta su opisivali kao "antifilmsku zvezdu", koja svojim ulogama pristupa kao karakterni glumac, sa sposobnošću da gluma izgleda bez napora izvedeno. Karakteristike njegovih komičnih veština uključuju nonšalantan dodir ironije/sarkazma i proučene fizičke manire, kao i precizno tempirano iznošenje dijaloga i izraza lica. U više navrata je bio glasan o svom nepoštovanju glumačke profesije, preziru prema kulturi slavnih i neprijateljstvu prema medijima. U karijeri dugoj 20 godina, Grant je više puta tvrdio da gluma nije pravi poziv, već samo posao u koji je upao.

"Hugh Grant: The Unauthorised Biography" izašla je 1996. godine. Džodi Tresider, koja je napisala ovu prvu, veoma sadržajnu biografiju najpoznatije britanske filmske zvezde, bila je tinejdžerska ljubav Hjua Granta. Ona je otkrila sve aspekte tog čoveka - njegovu dečačku privlačnost, glamuroznu vezu sa Liz Harli i njegovu "mračniju stranu".

Ljubavni i porodični život

Najviše pažnje dobio je kada je bio u vezi sa glumicom Elizabet Harli.

Hju je upoznao Elizabet Harli 1987. godine, koja je dobila sporednu ulogu u njegovom najnovijem projektu "Remando al Viento". Počeli su da se zabavljaju tokom snimanja i njihova veza je bila predmet velike medijske pažnje.

Međutim, Hju se našao u centru pažnje međunarodnih tabloida, kada je tražio usluge prostitutke Divajn Braun 1995. godine, dok je bio u vezi sa Harli. Nakon toga su se rastali, ali su ostali u dobrim odnosima. On je čak i kum njenog sina Demijana.

Hju sada ima dvoje dece sa svojom prethodnom partnerkom Tinglan Hong. Ima ćerku Tabitu Sjao Si Grant, koja je rođena u septembru 2011. i Feliksa Čang Hong Granta, koji je rođen u decembru 2012. godine.

Između njegove veze sa Tinglan, Hju je upoznao svoju buduću suprugu, televizijsku producentkinju Anu Eberštajn. Par je dočekao svoje prvo dete, Džona Munga Granta, samo tri meseca pre rođenja Feliksa, u septembru 2012.

Ana i Hju su od tada dobili još dvoje dece, ćerku, rođenu u decembru 2015, i još jednu ćerku rođenu u januaru 2018. Par se venčao 2018, a svoj život čuvaju u privatnosti, pa imena njihovo poslednje dvoje dece nisu poznata.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Došlo: Publika mjuziklom "Žene naivici nervnog sloma" dobija nešto novo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On