• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kilijan Marfi je zbog uloge Tomija Šelbija prekršio svoj princip: Vegetarijanac 15 godina, pojeo je meso

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Tomi Šelbi je najmanje sličan meni od svih uloga koje sam tumačio ", bio je iskren glumac

  • 0
Film "Openhajmer", Kilijan Marfi Foto: Tanjug/AP/Vianney Le Caer/Invision

Kiljan Marfi je osvojio publiku širom sveta kad se pojavio u ulozi šarmantnog, empatičnog, umno brilijantnog mafijaša Tomija Šelbija u sad već kultnoj seriji "Peaky Blinders". Svojim prodornim očima i maherskom glumom privukao je pažnju oba pola - muškarci su mu se divili i ugledali se na njega, dok su žene naprosto ludele za ovim irskim glumcem.

Njegova karijera nastavila je da buja, te smo ga tako prošle godine gledali u Nolanovom "Openhajmeru" za koji je dobio nagradu Zlatni globus. Međutim, kakav je bio njegov put do zvezdane prašine? Kako je dečak koji je pohađao katoličku školu, a potom i pravo, postao muzičar, pa zatim holivudski glumac?

Van porodičnih merila

Kilijan je odrastao u porodici koja je bila posvećena radu u prosveti. Njegovi roditelji, baka i deka, kao i dve ujne - svi su bili učitelji, nastavnici i profesori. Osim toga, porodica je akcenat stavljala na katoličanstvo i veliku važnost religije, te je tako plavooki dečak pohađao katoličku školu iz koje je često bio suspendovan zbog kršenja pravila.

Još u mladosti shvatio je da ga sport ne zanima, dok ga je ljubav prema umetnosti privlačila, mada nije mogao tačno da odredi smer kojim bi trebalo da ide. U nedostatku jasne slike pošao je sigurnim putem i upisao pravo. Ali kako to obično biva, kad nešto ne radimo iz ljubavi - "propadnemo".

Tako je Kilijan napustio pravnu školu još tokom prve godine studiranja i otisnuo se u muzičke vode, pošto je od svoje desete godine izražavao ljubav prema pisanju pesama. Naučio je da svira gitaru i sa bratom osnovao svoj bend "The sons of Mr.Green Genes"; iako je uspešno nastupao, bend je odbio da potpiše ugovor za prvi album zbog izuzetno male sume novca koja im je bila ponuđena.

- Retrospektivno gledano, izuzeto mi je drago što nismo potpisali, jer na taj način pripisuješ svoj dar kompaniji - izjavio je glumac.

Pronalaženje poziva

Iako nije pohađao fakultet za glumu kao većina njegovih kolega, odmah nakon što je zakoračio na pozorišne daske njegov performans je primećen i nazivan "metamorfozičnim, inteligentnim, oštroumnim".

Nakon nekoliko godina na "daskama koje život znače" Kilijan se otisnuo u filmsku industriju, ali je prvo priznanje usledio tek 2005. godine i to u vidu Zlatnog globusa za ulogu transrodne osobe u filmu "Breakfast on Pluto".

Međutim, iako možda kritički preloman film u njegovoj karijeri, to nije bilo ono što ga je proslavilo u očima sveta, već saradnja sa Kristoferom Nolanom u blokbasterima Betmena. Igrajući, kako je "The New York Times" opisao, "savršenog zločinca" u "The Batman begins" - ime Kilijan Marfi postalo je zvučno.

Saradnju sa Nolanom nastavio je u čuvenoj franšizi, a potom je usledio i "Inception" - film koji je svetu podario trio Leonarda Di Kaprio, Toma Hardija i Kilijana.

- Pošto sam počeo u pozorištu, osećam impuls da dajem maksimum. Moja žena najbolja zna kako određena uloga utiče na mene jer ona mora da živi sa "njom" neko vreme - rekao je Kilijan, a prenosi "Brainyquote".

Marfi je u svojoj mladosti maštao da postane rok zvezda, ali je od te ideje odustao; kako je vreme odmicalo, a njegova karijera bila "osrednja", pomirio se sa svojim statusom. A zatim mu se san ostvario - Tomija Šelbija znaju svi "od sedam do sedamdeset i sedam godina".

Ono što malo ljudi zna je koliko daleko je Kristijan bio u stanju da ide kako bi izveo ulogu mačo kriminalca kako treba. Naime, u privatnom životu bio je posvećeni vegeterijanac punih 15 godina, a zatim je za potrebe snimanje serije odustao od svog principa kako bi izgubio na težini i dobio mišićnu masu, prenosi "En.As".

- Volim da glumim svojim telom i da to izvedem kako treba. Morao sam drastično da izgubim na težini i istovremeno da dobijem na masi, te je uvođenje mesa bilo neophodno. Ali rekao sam jednom i ponoviću da je Tomi Šelbi najmanje sličan meni od svih uloga koje sam tumačio - bio je iskren.

Povučen život

Marfi živi povučen život sa suprugom Ivonom i dva sina u svojoj domovini Irskoj. Izjašnjava se kao ateista, ali je i dalje zahvalan katoličkoj veri na moralnim poukama. Vratio se vegeterijanstvu i ne razmišlja o preseljenju za Ameriku. Ne koristi društvene mreže, a postao je viralan kad je izjavio kako "ne zna šta je mim".

- Volim da radim u Americi i Londonu ali ne i da živim tamo. Proveo sam svoje dvadesete i tridesete u tim mestima i to je za taj period života super. Volim povučen život, da prošetam psa, odem u kupovinu, napunim mašinu za suđe. Ne planiram da menjam svet.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona pita, Viktor Savić odgovara: "Ne bih igrao u projektu koji ide na štetu svog naroda i istorije"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On