• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Adam Pirson je pobedio stigmu: Od žrtve maltretiranja do holivudskog sna

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glumac koji je svoju snagu pronašao u religiji

  • 0
Adam Pearson Foto: Profimedia/James Shaw / Avalon

Zapitate li se nekad da li svi heroji nose maske? Da li su svi prijatne spoljašnosti? Ili među nama koračaju ljudi od kojih bismo možda okrenuli glavu, a imaju toliko toga da ponude? Jedan od njih je Adam Pirson - britanski glumac, voditelj i aktivista za ljudska prava.

Pažnju javnosti privukao je kad se pojavio u filmu "Ispod kože", 2013. godine. Zbog svog "unakaženog" lica javnost se pitala da li je u pitanju maska, a nakon što je otkriveno da je glumčevo stanje "stvarno" i da je zapravo u pitanju oboljenje zvano neurofibromatoza - planeta je bila dirnuta.

Glumac boluje od neurofibromatoze i uključen je u razne terenske programe za sprečavanje maltretiranja u vezi sa deformitetima - nešto što je i sam doživljavao u detinjstvu i tinejdžerskom dobu. Ono što je osetio na "svojoj koži", ne želi drugima.

Adam Pearson Foto: Profimedia/Ken McKay/ITV / Shutterstock Editorial

Hrabro kroz život

Pirson je rođen 6. januara 1985, zajedno sa svojim identičnim bratom blizancem Nilom. Nakon što je udario glavom u dobi od pet godina, posledična kvrga je opstala umesto da zaraste. Tada mu je dijagnostikovana neurofibromatoza tip I, koja uzrokuje da nekancerozni tumori rastu na nervnom tkivu. Adam i njegov brat pate od istog stanja, ali se ono veoma različito manifestuje među njima.

Diplomirao je na Univerzitetu u Brajtonu sa zvanjem poslovnog menadžera. Radio je razne poslove u televizijskoj produkciji za Bi-Bi-Si i Kanal 4, od kojih se posebno izdvaja učešće u "Lepotica i zver" seriji gde je bio konsultant režisera, kao i zaštitno lice samog projekta.

Kada je zablistao kraj Skarlet Johanson u filmskom ostvarenju "Ispod kože", rekao je "da se nada da će ta uloga poraziti stigmu deformiteta".

Adam Pearson Foto: Profimedia/BACKGRID / Backgrid UK

Predstavio je Bi-bi-Si-ju tri dokumentarna filma, za koje je dobio priznanja i nagrade. Pirsonova sledeća filmska uloga biće u "A Different Man", ostvarenju koje će se premijerno prikazati na "Sundance" filmskog festivalu, 2024. godine.

- Život bez poteškoća je život bez vere. Kako možeš da praktikuješ svoju veru ako ne hodaš kroz vatru - govorio je glumac, a prenosi "Wikipedia".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona pita, Viktor Savić odgovara: "Ne bih igrao u projektu koji ide na štetu svog naroda i istorije"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On