• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Najsrećniji nesrećnik" nadigrao je smrt 7 puta: Hrvat je ostavio svet u čudu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njime su smrt i život žonglirali, a kasnije je dobio i veliku nagradu

  • 0

Svi smo se susreli sa situacijama koje opisujemo kao "sreću u nesreći", ali jedan čovek iz komšiluka naše zemlje zaista je živeo život sa previše takvih dešavanja.

Njega poznaju kao najsrećnijeg nesrećnika ili obrnuto, a za života osvajao je naslovnice širom sveta.

Naime, Frano Selak je rođen u Dubrovniku 1929. godine i radio je kao profesor muzike. Ipak, u jednom momentu, Franov život se sasvim okrenuo.

7 puta se sa smrtonosnim situacijama susreo i neobjašnjivo pobedio 

Navodna iskustva bliskog susreta sa smrću počela su u januaru 1962. godine, kada se vozio vozom kroz hladan, kišni kanjon. Voz je izleteo sa šina i uleteo pravo u ledenu reku.

Tada se 17 putnika udavilo, neki su umrli od hipotermije, a Frano je bezbedno otplivao na površinu, sa manjom povredom ruke.

Iskustvo koje niko ne bi poželeo. Ipak, ovaj traumatični događaj je tek prvi u nizu. Već sledeće godine, tokom svoje prve i jedine vožnje avionom, dogodila se ogromna nezgoda. Avion je počeo da se ruši, nakon što su odvaljena vrata aviona, kroz koja je odletelo 20 ljudi, među kojima je i Frano bio.

Osim njega, niko nije preživeo, a on je imao neobjašnjivu sreću da sleti na ogroman plast sena i izađe sa manjim ogrebotinama.

Tri godine nakon toga, 1966. godine, autobus u kom se vozio skliznuo je sa puta u reku, pri čemu su se četiri putnika udavila. Frano je ponovo doplivao do obale sa samo nekoliko posekotina i modrica.

Sledeći izazov je došao na red 1970. godine, kada se usred vožnje Franu zapalio automobil. Frano je iskočio iz automobila samo par momenata pre nego što je rezervoar eksplodirao.

@horrificnightmares The luckiest unlucky man #truestory #horrortok #fyp #storytime ♬ original sound - HORRIFIC NIGHTMRES

Tri godine kasnije, u drugom incidentu u vožnji, motor automobila je poliven vrelim uljem, zbog neispravne pumpe za gorivo. Ponovo, automobil je u toku vožnje počeo da gori, a plamen je uspeo da dopre i do Frana i zapali mu kosu. Ponovo je izleteo u pravom trenutku, a osim kose, ništa mu nije falilo.

Neumorne nezgodne napadaju ga stalno, ponovo je bio u centru pažnje kada ga je 1995. udario autobus, a 1996. godine umalo ga je dokrajčio frontalni sudar sa kamionom. Vozio je na planini, a sudar po uskim putevima je izbegao tako što je skrenuo u ogradu. Ograda je popustila i počeo je da pada. Još jednom, izvukao se u poslednjem momentu, ostavši na drvetu da gleda kako mu automobil pada.

"Nagrada" - novčana, ali i ljubavna 

I, znak da je možda to bio poslednji "level", bio je taj da je dva dana nakon svog 73. rođendana osvojio 900.000 evra na lutriji. U vreme svoje pobede, takođe se oženio peti put.

Dok je za svoj dobitak kupio dve kuće i čamac, 2010. odlučio je da veći deo preostalog novca pokloni rođacima i prijateljima, nakon što je odlučio da živi štedljivim načinom života.

Frano je umro u 87. godini. Da li je on zaobilazio smrt ili je smrt zaobilazila njega - to nije sigurno, ali definitivno je čovek koji će ostati upamćen.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 10. Kobasicijada u Belom Blatu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On