• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve što treba da znate o urološkom pregledu: Kad je poželjno da se radi i zašto ga muškarci izbegavaju?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Strah od bola, neprijatnih pitanja, ali sve to prouzrokovano manjkom informisanosti. Evo šta vas sve očekuje kod urologa, otkriva dr Aleksandar Milošević za Ona.rs

  • 0
Dr Aleksandar Milošević, urolog i seksolog Foto: Marko Jovanović, Shutterstock

Urološki pregledi su još jedna stavka sa dugog spiska važnih obaveza koje imamo prema svom telu, ali koje većina izbegava, najčešće zbog pretpostavki i manjka znanja koje imamo o tome.

Upitali smo dr Aleksandra Miloševića, urologa i seksologa, kada i zašto se radi urološki pregled, šta sve on podrazumeva.

Sa koliko godina se preporučuje da se obave urološki pregledi? 

- Dete treba po rođenju da bude pregledano od iskusnog pedijatra ili urologa. Potrebno je da se urade ultrazvučni pregledi uroloških organa, da se pregledaju bubrezi, bešika i spoljne genitalije.

Posle puberteta bi trebalo ponovo da se uradi pregled i kasnije dolaze na red i najvažniji pregledi, kada su najčešća oboljenja muškaraca, a to je 50-ih i 60-ih godina života. Tu su obavezni pregledi prema svim svetskim osiguranjima na godinu dana otprilike i radi se  pregled prostate, kao najčešćeg oboljenja muškaraca u ovom dobu, kao i pregled ostalih uroloških organa - navodi dr Milošević.

Urologija urinarni sistem prostata muški reproduktivni sistem lečenje doktor lekar Foto-ilustracija: Shutterstock

Da li su pregledi bolni?

- Pregledi nisu više kao nekada - bolni i neprijatni. Pogotovo ultrazvuk, koji ne boli ništa. Jedino laboratorija se radi ubodom igle u venu, što je malo neprijatno i, ako je u pitanju detaljan pregled prostate i sumnja se da postoji problem, onda to ide rektalnim metodama, odnosno rektalnim tušem. I to traje od tri do četiri minuta. Kako kažu pacijenti, jeste malo neprijatno, ali nije ni bolno ni nešto teško - kaže urolog.

Pitanje sa kojim ne žele da se suoče: kakav Vam je intimni život?

- Kod nas i dalje ljudi dolaze tek kada imaju očigledne smetnje, ali one mogu biti i kano primećene. Retko dolaze na preventivne preglede, ima i takvih, ali ne u zadovoljavajućoj meri. Osiguranje ih na to ne tera i onda misle da su u super stanju i zdravi. Ili dolaze kada imaju seksualnih problema, to su muškarci jako osetljivi na svoju seksualnost. Kada su na tom polju neuspešni, ali su i tada sramežljivi, zbog čega je na meni da ih ciljno upitam: "Kakav Vam je intimni život?" Jer, ako ne pitate, ume da prećuti jer ga je sramota da prizna, bez obzira na to što ima 5o ili 60 godina.

Žene imaju takozvanu menopauzu, a muškarci andropauzu, koja počinje polako već od 40. godine. Svake godine im se smanjuje testosteron i smanjuju se mogućnosti i osobine - i psihološke, a tu je i starenje, nezaustavljiv proces koji može da se uspori lekovima. Tako da, maltene garantujemo ljudima da kontrolisano podvrgavanje tome, omogućava ljudima da žive kao da su 10 godina mlađi - za kraj govori urolog.

Kako izgleda pregled kod urologa, pratite u jednom od narednih tekstova na Ona.rs. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta muči muški ponos, može li muškarac da voli dve žene istovremeno?!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On