• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako izgleda jedan pregled kod urologa, objašnjava dr Aleksandar Milošević

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve što vas može dočekati na ovom pregledu nalazi se u odgovorima našeg sagovornika

  • 0
dr Aleksandar Milošević Foto-kolaž: Shutterstock, Marko Jovanović

Urološki pregled je često tabu tema za muškarce.

Zašto je to tako i šta zaista podrazumeva ova vrsta pregleda, kao i da li je bolna, pitali smo dr Aleksandra Miloševića, urologa i seksologa.

Kako izgleda jedan pregled kod urologa?

Urološki pregled izgleda kao i svaki drugi, a počinje anamnezom, tačnije razgovorom i razmenom informacija, gde pacijenta pitaju da li ima neke tegobe, problema sa mokrenjem, mokrenje krvi ili problema u intimnom odnosu. Prema rečima našeg sagovornika, poslednje navedeno je obavezno pitanje u poslednje vreme, zato što ljudi to često skrivaju ili čekaju kraj pregleda, a upravo to lekarima može ukazati i na neke druge probleme ili bolesti, kao što su bolesti kardiovaskularnog sistema, šećer i slično. To je početak pregleda.

Zatim, dr Milošević navodi da glavni pregled obuhvata traženje određenih laboratorijskih analiza i ultrazvučnih pregleda. U 99 odsto slučajeva, pregledi se završavaju na taj način. Ukoliko se otkrije bilo šta u tom delu pregleda što nije u redu, onda se, naravno, analize i pregledi produbljuju. Opipavanje testisa nije rutinski pregled i ne mora da se radi, kada već postoje ultrazvučni pregledi.

Produbljivanje pregleda ide prema bolesti o kojoj se radi. Ako se radi o seksualnoj disfunkciji, ide se na ispitivanje erekcije, putem određenih lekova i medikamenata, ispitivanje hormona, a ako se radi o prostati ide se na tumorske markere prostate i eventualno biopsiju prostate - uzimanjem isečka. Ako su u pitanju bubrezi, radi se magnetna rezonanca ili na skener na dodatne preglede i tu bi se završio glavni deo pregleda, nakon kog sledi lečenje, opisuje urolog.

Urologija, Urolog, Urološki pregled Foto: Shutterstock

Zašto muškarci doživljavaju uološki pregled kao nešto strašno?

- Vidite, mi smo povezali bol sa bolnicom, kod nas se tako zove, pa može da se poveže i asocira na bol. Međutim, današnja dijagnostika i pregledi se, oni koji jesu invazivni i koji mogu da zabole, rade pod anestezijama tako da nema bola više. Prioritet je da nijedan pregled ne boli. Kao i svuda u svetu, pacijenti ne vole baš da idu kod doktora, ali je u mnogim zemljama osiguranjima to regulisano. Ako neko ne ode kod doktora, a nema osiguranje i ne obavi pregled koji je osiguranjem uvek propisan, on će mnogo morati da plati te preglede, a to ne ide "džepu u prilog". Mislim da to i kod nas treba da se uvede, jer socijalno osiguranje za to ništa ne znači, ono nikoga ne obavezuje da ide na preventivne i redovne preglede, pa svako ima ista i nikakva prava. Ili teško dolaze do doktora ili mora da plaća nekoga, privatno ili ne.

Danas su pregledi "elegantni" - ne bole i treba da se uvede to osiguranje, koje će obezbediti državu da preventivno leči ljude i "presresti" početne faze bolesti, kada je mnogo manje novca potrebno, a skupo platiti preglede u nekim kasnim fazama, kada se jedva išta ikada postiže lečenjem. Tako da ljudi, muškarci, treba svesno da dolaze na preglede kada napune 50-60 godina, barem jednom godišnje - kod urologa, a žene naravno kod ginekologa (kad su mlađe, jer se kod njih problemi javljaju i u mladosti).

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dečiji urolog i hirurg dr Predrag Milić savetuje kako tretirati fimozu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On