• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko je bio Klod Montana? Modni dizajner čiji je izgled definisao '80.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Život čuvenog dizajnera koji je preminuo u 76 godini

  • 0
Klod Montana Foto: Pierre GUILLAUD / AFP / Profimedia

Do 1980. godine, Klod Montana je bio poznat "enfant terrible". Nekonvencionalan i kontraverzni modni dizajner ostao je dosledan svojoj monaškoj privrženosti principima dizajna svoje odeće.

Pa iako su njegove modne revije bile događaji za koje su se ljudi borili da uđu, na prelazu veka, Montana je postao duh i pustinjak koji je retko viđan u javnosti.

Rođen je kao Klod Montamat u Parizu 1947. godine u relativno imućnoj porodici. Njegov otac je bio katalonski Španac, a majka Nemica, što je u startu značilo komplikovan život u prvim godinama posle Drugog svetskog rata. Montana je znao da opisuje novinarima da je "njegova majka zaista patila..." i da se "u domaćinstvu govorio samo francuski".

Nakon školovanja kratko je radio u Pariskoj operi, a zatim se sa 17 godina preselio u London gde je koristio toalet papir i kamenčiće za izradu nakita od papir-mašea. Godine 1970. vratio se u Pariz i zaposlio se kod Mekdaglasa, francuskog proizvođača kože, gde je savladao izradu uzoraka, krojenje i ocenjivanje.

Tako je 1973. dizajnirao prvu konfekcijsku kolekciju kože, da bi 1979. godine, nakon decenije provedene jednom nogom u Londonu, a drugom u Parizu, konačno osnovao svoj brend. Nakon početne kolekciju "House of Montana" odmah je stekao lojalne sledbenike.

Osamdesete su za njega bile "brze", pune dostignuća, pomešanih sa znacima da nešto nije u redu. Njegovo ponašanje je, kako prenosi "Forbes", postalo nestalno, a pojavile su se i glasine o mogućem problemu sa drogom ili alkoholom. Bez obzira na to, revije koje je Montana organizovao nastavile su da privlače izuzetnu publiku, čak i kada bi bezobrazno kasnile.

Postoje izveštaji da su članovi publike bili bukvalno dirnuti do suza zbog Montaninog rada, ali da je njegov perfekcionizam uzeo danak na dizjanera i da je postalo normalno da nestane negde danima ili da manito radi i po više od 12 sati dnevno.

Kada se njegova kompanija proširila na licence i mirise, prijatelji su ga savetovali da zaposli generalnog direktora. Umesto toga, Montana je odlučio da je on jedina prava osoba da vodi svoj brend, što se ispostavilo kao smrtonosna greška.

Godine 1989. ponuđen mu je posao u Dioru, što je bila velika stvar i lično i profesionalno, ali je nešto pošlo naopako u pregovorima i on je umesto toga potpisao ugovor sa Lanvinom. Rad koji je Montana stvorio za Lanvin smatran je previše nečuvenim, preglasnim i previše pod uticajem majica i kože za giganta visoke mode. Uprkos tome, Montana je rekao da su te dve godine bile najsrećnije u njegovoj karijeri za koje je dobio "Zlatni naprstak" jednu od najprestižnijih nagrada koja se dodeljuje za najbolje i najkreativnije kolekcije visoke mode.

Nakon što se povukao da bi se oporavio u svom stanu u Rue de Lille, Montana se 1993. godine oženio svojom muzom Valis Franken. Njegovih sledećih nekoliko kolekcija privuklo je skoro univerzalno priznanje, i bez obzira na bilo šta negativno rečeno u štampi, niko nikada nije mogao da nađe zamerku u njegovim kreacijama.

Tragično, Franken se ubila 1996. godine, otprilike u isto vreme kada su Montani počeli da se gomilaju pravni sporovi, kada je postalo jasno koliko su njegove brige o licenciranju loše upravljane. Bio je to pravi početak njegovog pada, jer su finansijske poteškoće samo rasle, aMontana je bio primoran da proglasi bankrot. Firmu je prodao 1997. godine, a konačni sporazum mu je omogućio da još jednu deceniju dizajnira pod svojim imenom pre nego što je izgubio pravo i na to.

Već je patio od zdravstvenih problema kada je 2008. godine pretrpeo teške batine u svojoj kući kada ga je napala "go-go" plesačica koju je navodno pokupio u noćnom klubu. Još jedno pravno pitanje produžilo je incident, kada ga je napadačica optužila da joj je preneo veneričnu bolest bez njenog znanja.

Jedno je sigurno, Montana je bio komplikovana osoba, ali je nesumnjivo bio genije dizajna, i mnogo od onoga što danas najviše volimo i cenimo u modi kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih - direktno povezano sa njegovim radom. Montanina smrt je objavljena juče (23. februara 2024). Imao je 76 godina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bata Spasojević predstaviće novu kolekciju pod nazivom "Diva i superstar"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On