• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Muškarci koji imaju ovu čestu naviku mogu da oštete zdravlje svog polnog organa

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Držanje tela je mnogo važnije za zdravlje muških genitalija nego što mislite

  • 0
Preporuka je da koristimo dostupne digitalne kanale Foto: Shutterstock

Sedenje po ceo dan može da bude veoma loše za svačije zdravlje, jer izaziva brojne bolesti, od slabih gluteusa, do anksioznosti i depresije. Ali da li ste znali da može da naškodi i zdravlju muškog polnog organa?

Ispostavilo se da loše držanje može da ima ozbiljan negativan uticaj na muške genitalije.  Razumeli smo, pitate se koliko štete zapravo može da napravi sedenje? Pa, ukratko, može da dovede do erektilne disfunkcije, slabe erekcije i uopšteno može da oteža postizanje vrhunca.

"Metro.co.uk" je razgovarao sa dr Džefom Fosterom, lekarom opšte prakse i specijalistom za muško zdravlje, o nuspojavama lošeg držanja - i o tome kako da ispravite zdravstvene probleme koji bi mogli da se pojave.

Šta je loše držanje?

Loše držanje je uobičajeno kod mnogih koji provode dosta vremena sedeći za stolom ili nose teške torbe ili koriste dosta telefone i tablete.

- Uobičajeno, loše držanje može da se uoči kod izgleda zaobljenih ramena, pogrbljenih leđa, pa čak i kada je glava blago nagnuna napred ili unazad. Trbuh takođe može da ukaže na loše držanje - objašnjava dr Foster .

Sedenje, bol, muškarac Foto: Shutterstock


Loše držanje može da da uzrokuje da mišići u karličnom dnu postanu zategnuti i slabiji.

- To su mišići koji podržavaju vaše karlične organe kao što su bešika i creva. Loše držanje takođe može da utiče na funkciju nerava - otkriva dalje lekar.

Efekti lošeg držanja na zdravlje muških genitalija?

Pogrbljenje zapravo slabi mišiće jezgra koji su povezani sa mišićima karličnog dna, koji postaju "zategnutiji i slabiji" kao rezultat povećanog pritiska na njih.

- Kada je u pitanju vaš penis, zategnuti mišići karličnog dna može da znači da ovi mišići nisu toliko jaki, što može da smanji seksualnu izdržljivost (sa slabijom erekcijom) i još slabiju ejakulaciju, što ujedno znači i slabiji orgazam - upozorava dr Foster.

Doktor dodaje i da problemi sa mišićima karličnog dna mogu da dovedu do problema sa organima karličnog dna.

- To, opet, može da dovede do curenja urina, bola pri odlasku u toalet, bolova u karlici i pritiska u predelu penisa i testisa. Takođe možete da imate poteškoća u postizanju erekcije i daleko manje prijatnog vrhunca, ako uopšte možete da ga postignete. Postoje čak i neki dokazi koji ukazuju na to da loše držanje može da smanji nivo energije i uzrokuje da se generalno osećate umornije. Ovo zauzvrat može da smanji šanse za seksualno uzbuđenje, što znači manje šanse za erekciju - nabraja dr Foste.

Kako sprečiti da loše držanje utiče na vaš polni organ?

Lekar ističe da je ovde ključno da se usklade mišići kičme i karlice kako bi se poboljšao protok krvi do penisa.

- Važno je postaviti kičmu u neutralan položaj - objašnjava dr Foster i dodaje: - Da biste zauzeli dobar stav, stanite uza zid tako da potiljak, lopatice i zadnjica dodiruju zid. Pete treba da budu malo udaljene od zida. Stavite ruku iza donjeg dela leđa. Ako vam je lako da provučete ruku tamo, nežno pritisnite leđa o zid. Ne bi trebalo da budete u mogućnosti da se imate bilo kakvu prazninu između.

Doktor tako savetuje da, ukoliko vaš posao zahteva da sedite duže vreme, možete da vežbate i dobro držanje za svojim stolom.

- Kada sedite, uverite se da vam je ekran u visini očiju, da su vam stopala ravna na tlu i da su vam podlaktice udobno na stolu. Ispravljanjem vašeg držanja, vaši karlični mišići će morati da rade, odnosno koristiće se efikasnije. Ovo potencijalno omogućava bolji dotok krvi u penis, što ujedno znači veće šanse za postizanje erekcije, jer se erekcije javljaju kada se penis puni krvlju - zaključuje dr Foster.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vežbe za kifozu: Kućni trening za jaka i prava leđa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On