• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bata Spasojević slavi 30 godina karijere: Umetnost je sfera koja će nas nadživeti i koja će nas uvek nadahnuti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ono čemu se najviše radujemo, pored toga što ćemo na reviji videti nove modne komade i kako se oni nose, jesu i raznorazni snimci koji će preneti energiju koja je vladala u njegovom privatnom i poslovnom životu proteklih decenija

  • 0

Proslavljeni dizajner domaćeg kova, priznat i na svetskoj modnoj sceni, ove godine slavi veliki jubilej - 30 godina rada.

Bata Spasojević će u utorak, 21. maja u Hangaru, na Stage 1, prikazati svoju novu kolekciju pod nazivom "Art Must Go On", ponovo sa željom da domaćoj publici predstavi nit koja povezuje sve njegove dosadašnje revije- umetnost u svakoj svojoj formi koja se sublimiše kroz modu.

Još za vreme studija predstavio je svoj rad na temu večitog futurizma, tada učestvujući u svakom delu kreativnog procesa - misaonog i manuelnog.

I tu se rodilo sve ono što je Bata Spasojević danas, zajedno sa svojim brendom "Individual", koji postoji četvrt veka.

Origami i japanske trešnje

- Zaista sam se trudio u startu da formiram neki vizualni identitet koji je, mislim, i danas prisutan. Nisam od onih dizajnera koji, pošto-poto slede modne trendove, i te kako da volim da pogledam, i te kako sam upućen i znam koje su boje aktualne i sve ostalo što prati svetske trendove, ali nekako se uvek vratim u dubinu svog unutrašnjeg bića. I svaka kolekcija zato i odiše tom drugačijem notom i tim individualnim gledanjem - počinje Bata za Ona.rs.

Dok razgovaramo, pažnju nam privlače tri modela ženskih sakoa, za koje Bata govori da su inspirisani origamijem i japanskim trešnjama, pa očekujemo da se to ogleda i u defileu pistom.

Bata Spasojevic 30 godina Foto: Nikola Anđić

Osvežen i odmora nakon putovanja u Lisabon, a i dalje pod utiskom raznobojne arhitekture, plavetnila mora, vratio se u Beograd i stvorio kolekciju za proleće/leto 2024.

Prva zvanična, velika, autorska revija desila se po diplomiranju 1999. godine u okviru Belgrade Fashion Week-a, u SKC-u. Kolekcija sa nazivom "New Spice", bila je inspirisana Dalekim istokom.

Umetnost i ljudi

- Umetnost je sfera koja će nadživeti sve nas i koja će nas uvek nadahnuti - govori nam Bata dok se trudi da nam vizualizuje 30 godina plodonosnog rada.

Kada ne nalazi inspiraciju u umetnosti, nalazi je u ljudima koji su u njoj ostavili trag. Tu je svakako hvale vredna revija "Probaj me", inspirisana Oliverom Mandićem i "Body & Soul", inspirisana Tamarom Bakić.

Ikona jugoslovenske i srpske modne scene Tamara Bakić opčinila je njujoršku publiku te 2016. godine, zatvorivšu Batinu reviju na Brodveju, uz gromoglasan aplauz i ovacije publike. Upravo je Tamara, koja je i tada, u svojoj 82. godini vladala pistom, dama koja je sinonim za ono neprolazno u modi, kako nam je Bata rekao u jednom od prošlih intervjua.

Veza sa domaćom publikom

U Majamiju je na Nedelji mode 2011. godine dobio nagradu "International Rising Star", a ipak sa više prekretnica u karijeri koje su se priznavale u inostranstvu, pogotovu u SAD, uspeh i svako dostignuće ne posmatra kao lično, već kao uspeh za našu državu iz koje nikada nije poželeo da ode, niti da iz nje preseli svoj rad.

I zato neretko svaki spektakl izveden "preko", bude impozantniji kada ga predstavlja domaćoj publici, iz zahvalnosti za vernost koju mu domaća modna publika pruža 30 godina. A kroz svoj rad šansu često daje i novim mladim, domaćim licima, koji su se od debitovanja na pisti u njegovim komadima dospeli do saradnja sa "Gučijem".

Ono čemu se najviše radujemo, pored toga što ćemo na reviji videti nove modne komade i kako se oni nose, jesu i raznorazni snimci koji će preneti energiju koja je vladala u njegovom privatnom i poslovnom životu proteklih decenija, kao kruna jubileja kojeg Bata slavi i planira da nastavi da slavi cele godine.

- Biće prikazan i jedan spot koji će nas malo vratiti u to neko vreme mojih početaka. Postoje arhivski snimci. Jurcam ih još! Biće taj film kraći prikazan pre samog početka revije. Ali planiramo još jedno dešavanje na početku sezone, jesen-zima, da isto prikažemo jedan dokumentarac koji će biti možda malo duža verzija ovog filma - kaže nam Bata koji još jednom poziva intrigantnom najavom da sa njim u Hangaru 21. maja proslavimo jubilej.

Ceo razgovor sa Batom Spasojevićem poslušajte u videu sa početka teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bata Spasojević i Iva Bataković o kreacijama koje su stvorili po skicama Angeline Aćimović

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On