• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šmeker uvek na strani pravde slavi 72. rođendan: Ljubav i smrt obeležile su život Lijama Nisona

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nataša Ričardson bila je i ostala njegova ljubav

  • 0
Lijam Nison, akcioni film Backlight, akcija Foto: Tanjug/Ben King/Open Road Films via AP

Ko je gledao filmove "Šindlerova lista", "Bande Njujorka", "Kloi", "Oteta" veoma dobro zna ko je Vilijam Džon Nison. Severnoirski glumac ovenčan je nominacijama za Oskara, BAFTA nagradom, sa tri Zlatna globusa i dve Toni nagrade. Sedmim mestom bio je pripadnik liste 50 najboljih irskih filmskih glumaca "The Irish Times-a" 2020. godine. Oficir Ordena Britanske imperije postao je 2000. godine.

Nison ima irsko, britansko i američko državljanstvo. Identifikuje se prvenstveno kao Irac.

Od prvenca "Eskalibur" Nison je svoju glumu pokazao kroz razne žanrove, da bi od 2009. godine triler postao filmska forma kojom on neprikosnoveno vlada. Akcioni triler serijali dobijaju svog junaka. On je gotovo uvek onaj koji se bori protiv loših momaka, bez zadrške, i računa da će pravda pobediti. Njegova zrela gluma likovima koji se biju, bore i pucaju daje dublju dimenziju, viši cilj.

Vrednosti ponete iz velike, katoličke pordice 

Rođen je u Balimeni, okrug Antrim, u karoličkoj porodici. Otac mi je bio domar u osnovnoj školi, a majka kuvarica. Odrastao je pored tri  sestre. Lokalni sveštenik Lijam zaslužan je za inspiraciju roditelja da sinu daju ime koje će se proslaviti u svetu glume i Holivudu doneti nešto novo.

Njegova ljubav prema drami, kako navodi, počela je još na "St Patrick's" koledžu.

Schindler's List, Liam Neeson liam nison šindlerova lista Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Sebe je opisao kao „van dodira“ sa politikom i istorijom Severne Irske sve dok nije postao svestan protesta kolega studenata posle Krvave nedelje, masakra u Deriju 1972.

- Nikada ne prestajem da razmišljam o (nevolji). Poznavao sam momke i devojke koji su bili počinioci nasilja i žrtve. Protestanti i katolici. To je deo mog DNK - rekao je Nison u intervjuu iz 2009. godine, prenosi "Vikipedija".

Trenirao je boks, osvajao u regionalne titule, da bi se posle toga posvetio glumi.

"Šindlerova lista" kao početak slave 

Posle uloge ser Gavejna u Arturijanovom filmu "Ekskalibur" 180 godine Nison se seli u London, gde radi na sceni, u malobudžetnim filmovima i televiziji. U to vreme živeo je sa glumicom Helen Miren, koju je upoznao radeći na "Eskaliburu".

Film Stivena Spilberga "Šindlerova lista" i uloga Oskara Šindlera 1992. godine pravi preokret u njegovoj karijeru. Ulogu su želeli Kevin Kostner, Mel Gibson i Voren Biti, ali posle audicije pripala je Nisonu.

- [On] igra ulogu sa sigurnim fizičkim autoritetom i dubokom pristojnošću koji su fundamentalni za Valžanov lik. Sa prvoklasnom glumačkom postavom i poštovanim stilom pripovedanja , tečno sažima epski roman Viktora Igoa i vraća deo njegovog napetog zamaha - napisala je Dženet Maslin iz "Njujork tajmsa" povodom njegove uloge Žana Valžana u adaptaciji „Jadnika“ Viktora Igoa iz 1998.

Čovek koji je pojam akcionih filmova, Nison se protivio neograničenom pravu na posedovanje vatrenog oružja u SAD. Protestovao je 2014. godine protiv kampanje protiv kočija gradonačelnika Njujorka Bila de Blazia, koji je rekao da će zabraniti konjske zaprege u Central parku kada preuzme dužnost. Napisao je za "New York Times"da je trgovina kočijama sigurna za zaposlene, konje i turiste, i primetio je da je to izvor egzistencije za mnoge imigrante.

Zalagao se za legalizaciju abortusa u Irskoj, a njegov aktivizam otišao je i protiv Trampa.

Lian Nison  Liam Neeson Foto: Rick Davis / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Jedna žena - životna ljubav

Deo njegovog ljubavnog života bile su i Helen Miren i Barbra Strejsend, a onda je sreo Natašu Ričardson, glumicu. Upoznao ju je dok je nastupala u predstavi na Brodveju 1993. godine. Već sledeće godine su se venčali. Uz sinove Majkla i Daniela bili su pojam ljubavi u Holivudu.

Životna ljubav Lijama Nisona zadobila je tešku povredu glave u nesreći na skijanju u odmaralištu Mont Tremblant, severozapadno od Montreala. Umrla je 18. marta 2009. godine. Imala je 46 godina.

Nison je pričao da ga je supruga pozvala i rekla mu da je pala tokom skijanja. Ništa nije ukazivalo na nesreću. Komplikacije su nastale izlivom krvi u mozak.

Par se ranije složio da će, ako drugi ikada bude u "vegetativnom stanju", isključiti aparate. Lijam je dogovor ispoštovao.

Njegova supruga je donirala organe. Njeno srce, bubrezi i jetra otišli su drugima zbog čega će, kako je rekao Lijam, glumica biti "veoma oduševljena i zadovoljna".

„Još uvek pričamo svaki dan, ja i Nataša. Svaki dan“, izjavio je Lijam za "Express.co.uk", 15 godina nakon njene smrti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona pita, Viktor Savić odgovara: "Ne bih igrao u projektu koji ide na štetu svog naroda i istorije"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On