• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Helen Miren: Poreklo vuče iz slovenske kulture, posećuje nudističke plaže i priznaje da ne želi decu

Vreme čitanja: oko 2 min.

U svojoj autobiografiji je priznala i da je bila silovana tokom studiranja

  • 1
Helen Mirren Miren Foto: Chelsea Lauren/for SAG Awards / Shutterstock Editorial / Profimedia

Helen Miren, koja danas puni 78 godina, engleska je glumica rođena u Londonu. Dobitnica je brojnih priznanja i jedina je glumica koja je osvojila i američku i britansku trostruku glumačku krunu.

Rođena je u porodici oca Rusa, Vasilija Petroviča Mironova, i majke Engleskinje kao drugo od troje dece. Otac joj je prognan član ruskog plemstva koji je sa dve godine završio u Engleskoj. Nekoliko godina posle Heleninog rođenja, promenio je prezime iz Mironov u Miren.

Tokom školovanja se bavila glumom i sa 18 godina je prošla na audiciji Nacionalno pozorište mladih, a već sa 20 godina je igrala Kleopatru koja se smatra početkom njene karijere.

Njen scenski nastup u ulozi Kleopatre u Nacionalnom omladinskom pozorištu 1965. godine pružio joj je šansu da se pridruži Kraljevskoj Šekspirovoj kompaniji, pre nego što je debitovala na pozornici na Vest Endu 1975.

Ona je dobila Oskara i Filmsku nagradu Britanske akademije za ulogu kraljice Elizabete II u "Kraljici", nagradu Toni i nagradu Lorensa Olivijea za ulogu istog, tri televizijske nagrade Britanske akademije za glumu DCI Džejn Tenison u glavnom osumnjičenom, četiri nagrade Emi u udarnom terminu i nagradu Emi za decu i porodicu.


Igrala je kraljicu Elizabetu I u televizijskoj seriji i kraljicu Elizabetu II u filmu tako da je jedina koja je glumila obe vladajuće Elizabete na ekranu.

Početkom 80-ih živela je sa kolegom Lijanom Nisom, ali to nije potrajalo. Posle toga je počela da izlazi sa amerčkim rediteljem Tejlorom Hakfordom, za koga se i udala posle 11 godina veze. Njoj je bio prvi brak, njemu treći. Kako je navela, ne želi decu jer, kako je navela "nema nikakav materinski instinkt". S druge strane, njen suprug iz prethodnih brakova ima dvoje dece.

Helen Miren Foto: AP / Joel Ryan

Pre 16 godina objavljena je njena autobiografija "Moj život u rečima i slikama". Ranije je, ali i u knjizi, izjavila da je ateista. Takođe, priznala je da tokom studiranja bila silovana i da je često koristila kokain na zabavama.

U maju 2010. otkrivena je njena statua u muzeju "Madam Tiso", kojoj je prisustvovala, a iste te godine ju je jedan magazan proglasio za najseksepilniju živu ženu. Bila je i u najboljih 50 obučenih žena duže od 50 godina.

Interesantno je da je izjavila da voli da se kupa naga, pa redovno posećuje nudističke plaže, jer se tako "prirodna" najbolje oseća.

Ova Britanka je 20107. godine dobila i američko državljanstvo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Krstajić: Srpska kompozitorka klasične, filmske muzike i muzike za video-igrice koja osvaja svet

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Sun

    26. jul 2023. | 11:56

    Otmena i velicanstvena Helen, lavica

    Podelite komentar