• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Bilo je lakše reći ljudima da imam rak nego da sam gej"

Vreme čitanja: oko 2 min.

U jednom trenutku, rekao je prijatelju: "Mislim da me niko neće voleti posle ovoga. Nikada neću naći nikoga posle ovoga, jer ko će želeti pacijenta koji se leči od raka?"

  • 0

Kisli Lenfer je odrastao u maloj zajednici, gde su njegova interesovanja i sklonosti bile predmet ruganja, a on, zbog svoje seksualnosti, glavna meta vršnjačkog nasilja.

Čak i danas, kada na hiljade ljudi gleda njegove lajfstajl videe na "TikToku", ne oseća se baš slobodnim da živi onako on želi. Posledice godina maltretiranja su ostavile traga na psihu, pa ne čudi kada, sa ovog stanovišta, Kisli kaže da mu je lakše bilo da svetu obelodani da ima rak, nego da se autuje kao gej.

Kada imate rak, vi dobijete ljubav i podršku, znanih i neznanih, a kada imate nekonvencionalne seksualne sklonosti, pre ćete dobiti sve suprotno od toga.

- Definitivno bih radije rekao nekome za rak nego da kažem da sam gej - rekao je Kisli za "Metro.co.uk".

Nakon što mu je 2022. godine dijagnostikovan Hočkinov limfom u četvrtoj fazi, završio je u bolnici daleko od kuće, u Kardifu, u Velsu.

Ali umesto da se brine o samoj bolesti, hemioterapiji i nuspojavama lečenja, brinuo je šta će drugi koji tu leže sa njim reći.

Sve je prošlo više nego dobro, jer je u bolnici pronašao prijateljstva, kao i osećaj slobode.

- Niko nije mogao da me osuđuje jer ne znaju ništa o meni - rekao je.

Kao i sa drugim pacijentima, razgovarao je sa medicinskim sestrama u noćnim smenama, ostajući budan do ranih jutarnjih sati.

U životu i na poslu planera venčanja sve se odvijalo kako treba, dok nije primetio da je počeo da gubi kilažu, kao i da ga muče uporni bolovi u leđima i svrab u nogama 2022.

Isprva mu je rečeno da bi to moglo biti od virusne infekcije. Nakon testova krvi, njegov rak je konačno otkriven u maju prošle godine i počeo je da se leči u 21. godini života. Kako se rak širio, trebalo je da ima četiri ciklusa hemoterapije u trajanju od oko tri meseca.

Hemioterapija je ostavila vidljiv efekat i morao je da pronađe novi lični stil da se tome prilagodi. Međutim, pronašao je pozitivnu stranu gubitka kose, otkrio je novi prepoznatljiv izgled brijanjem glave.

Sada kada je u remisiji, Kislijeva kosa je ponovo narasla, a danas na rak gleda kao na pozitivno iskustvo. Rak je promenio njegov način razmišljanja i doneo pozitivne promene, u odnosu na onaj period kada je ogroman teret nosio sam u ranoj mladosti.

U jednom trenutku, rekao je prijatelju: "Mislim da me niko neće voleti posle ovoga. Nikada neću naći nikoga posle ovoga, jer ko će želeti pacijenta koji se leči od raka?".

Njegov prijatelj je odgovorio: "Ako ništa drugo, voleće te više". Kisliju je trebalo neko vreme da to i sam vidi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Preventivni pregledi vam mogu spasiti život: Srbija uvodi skrining na RAK PLUĆA

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On