• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Princ Hari se priseća da nije zaplakao kada su mu rekli za majčinu smrt: "Otac nas nije ni zagrlio"

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Princeza Dajana je tragično umrla u saobraćajnoj nesreći u Parizu u avgustu 1997. godine, kada je princ Hari imao samo 12 godina što je imalo razorni uticaj na njegovo mentalno zdravlje

  • 0
Memoari princa Harija, Spare Foto: Penguin Random House/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Princ Hari je bolno priznao da nije plakao kada mu je rečeno za smrt njegove majke princeze Dajane.

Ova 36-godišnjakinja, sa nezvaničnom titulom "narodne princeze", preminula je u avgustu 1997. nakon zastrašujuće saobraćajne nesreće u Parizu. Nesreća se dogodila rano ujutru 31. avgusta, a Dajana je proglašena mrtvom oko četiri sata ujutro. Njenu smrt potvrdio je tadašnji ministar spoljnih poslova Robin Kuk.

Hari se,  kako prenosi "Mirror", u svojim memoarima "Spare" prisetio trenutka kada je njemu i starijem bratu princu Vilijamu rečeno o neočekivanoj smrti njihove majke.

Tu otkriva da se njihov otac Čarls trudio da im prenese vest dok je bio u kraljevskoj rezidenciji u Balmoralu. Međutim, mladi princ je priznao da nije plakao kada mu je otac rekao za Dajaninu smrt. Tvrdi da je ostao "bez emocija" jer Čarls nije uspeo da zagrli ni njega ili ni Vilijama.

"Ono čega se sećam sa zapanjujućom jasnoćom je da nisam plakao. Ni jednu suzu. Tata me nije zagrlio. Nije bio sjajan u pokazivanju emocija u normalnim okolnostima, kako se od njega moglo očekivati da ih pokaže u takvoj krizi? Ali njegova ruka je još jednom pala na moje koleno i rekao je: "Biće sve u redu""  napisao je Hari.

Osvrćući se na taj trenutak, Hari otkriva da su reči njegovog oca bile "veoma neistinite" i da vest prvo saopštio Vilijamu, koji je tada imao samo 15 godina, a da je zatim potražio Harija da mu prenese tragične i srceparajuće vesti.

Princ je do bolnih detalja opisao trenutak kada je saznao, opisujući da nije mogao da se pomeri iz kreveta, što mu je delovalo kao da traje satima. Nakon što mu je Čarls saopštio vest o smrti majke, Hari piše da „nisam ustao, nisam se kupao, nisam piškio“, pa čak, priseća se, nije pozvao ni svog starijeg brata da dođe da ga uteši.

U prošlogodišnjem intervjuu, vojvoda od Saseksa otkrio je da on i Vilijam nisu bili u stanju da pokažu emocije kada su se suočili sa gomilom ljudi ispred Kensingtonske palate nekoliko dana nakon Dajanine smrti. I to je bilo jedino vreme kada je plakao - na majčinoj sahrani, ali ne i posle.

Princ Hari Foto: Tanjug/AP

- Plakao sam jednom, na sahrani, i znate da ulazim u detalje (u knjizi "Spare") o tome kako je to bilo čudno i kako je zapravo postojala neka krivica koju sam osećao, a mislim da je i Vilijam osećao, hodajući izvan Kensingtonske palate - objasnio je u jednom od svojih intervjua: - Našoj majci je poslato 50.000 buketa cveća, tu smo se rukovali sa ljudima, smejali se... I svima sa kojima smo se rukovali imali su mokre ruke, i nismo mogli da razumemo zašto su mokre. Ali sve su to bile suze koje su brisali - tužno se priseća Hari.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kraljevsko venčanje princa Harija i Megan Markl

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On