• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Franc Kafka, nikad savremeniji pisac, a od njegovog rođenja je prošao čitav vek: Kakav je bio prema ženama?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je čovek u čijim se delima svi prepoznajemo imao "srodnu dušu"

  • 0
Franz Kafka Franc Kafka (1910) / Foto: Wikimedia/Zdroj

Pre tačno sto godina rođen je Franc Kafka. Nemački pisac jevrejsko-češkog porekla smatra se jednim od najvećih autora 20. veka, a niverzalnost njegovog dela aktuelna je i u 21. veku. Tačnije, čovek sebe i te kako i danas može pronaći u čuvenom terminu "kafkijanski".

Kafkin kultni „Proces“ postaje priča svih nas. Priča svakog čoveka i njegovog položaja u društvu. Od Kafkine, lične priče, očeve želje da ne bude pisac, već da ima neki "proces" posao, do života bilo kog čoveka u određenom sistemu, do egistencije uopšte.

Kakav je bio Kafkin odnos prema ženama? Kada je njegovo najpoznatije delo u pitanju, "Proces", žene su tu u tipskim ulogama: daftilografkinja, bolčničarka, sekretarica... bez dublje analize. A kako je bilo u životu?

Ono što o Kafki saznajemo van njegovih dela jeste da je bio sportski tip, iako kao dečak nije bio sklon fizičkoj aktivnosti, da je vozio motor, išao u bioskop i u javnu kuću. Njegov odnos prema ženama bio je specifičan. Kako svedoči njegov prijatelj još iz studentskih dana Maks Brod, zahvaljujući kome je i sačuvan deo Kafkinih dela, Kafku je konstantno "mučila" seksualna požuda. Imao je mnogo žena, voleo pornografiju i bordele.

Felis Bauer, Brodova rođaka, predstavnica jedne diktafonske kompanije u Berlinu, bila je Kafkina inspiracija za dnevnik. Upoznao ju je 13. avgusta 1912, posle nedelju dana napisao je ove redove:

"Gospođica FB. Kod Broda sam stigao 13. avgusta, ona je sedela za stolom. Nisam uopšte bio željan saznati ko je ona, već sam je odmah uzeo zdravo za gotovo. Koščato, prazno lice koje je otvoreno pokazivalo svoju praznoću. Goli vrat. Nabačena bluza. Izgledala je jako domicilno u svojoj haljini iako, kako se ispostavilo, uopšte nije bila takva. (Posmatrajući je ovako detaljno, pomalo se otuđujem od nje ...) Skoro slomljen nos. Plava, nekako ravna, neatraktivna kosa, snažna brada. Kada sam sedao, dobro sam je pogledao po prvi put, dok sam seo, već sam imao nesalomljivo mišljenje o njoj."

Ovaj par je tokom sledećih pet godina komunicirao uglavnom preko pisama, iz koji je nastala zbirka "Pisma Felisi". Njena pisma nisu sačuvana. Verili su se čak dva puta. Drugu veridbu je raskinuao Kafka, 1917. godine, kada je oboleo od tuberkuloze.

Žena koja se pominje kada je treća veridba u pitanju jeste Julija Vohrizek, siromašna i neobrazovana hotelska sobarica.

Prema biografima Rehneru Stahu i Džejmsu Havesu, par se verio oko 1920. godine.

Kako navode pomenuti biografi, dok je Kafka poznavao Felis Bauer, imao je aferu sa njenom prijateljicom, Margaretom "Gretom" Bloh, Jevrejkom iz Berlina. Tu su i navodi da je rodila dečaka, koji je umro posle pet godina, dok Kafkin biograf Peter-Andre Alt tvrdi da par nikada nije bio intiman.

Kafka je 1920. godine u Pragu upoznao novinarku Milenu Jesensku. Ona je živela u Beču, Kafka u Pragu. Ona je tad bila  nesrećno udata, on veren. Njihova prepiska je slika drugačijeg Kafke, a zbirku pisama neki nazivaju i ljubavnim romanom, "najnapetijom ljubavnom prepiskom na svetu".

Kafka se nikada nije ženio.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bata Spasojević obeležava 30 godina karijere

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On