• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slučajno je ušao u svet pisanja, a sad je jedan od najprodavanijih pisaca: "Da Vinčijev kod" ga vinuo u zvezde

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni pisac danas slavi 50. rođendan

  • 0
Dan Brown Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Za njega kažu da je u vrhu lista najboljih pisaca trilera, a onaj ko je gledao filmove rađene po njegovim knjigama, će se složiti sa ovim.

Den Braun, punog imena Danijel Gerhard Braun danas slavi 50. rođendan i najpoznatiji je po serijalu knjiga o Robertu Langdonu ("Anđeli i demoni", "Da Vinčijev kod", Izgubljeni simboli", "Inferno" i "Poreklo") i uglavnom se tiču potrage za relikvijama iz rane epohe hrišćanstva. Upravo zbog ovih tema, njegove knjige su izazivale žustre komentare koji tvrde da su "knjige napisane samo za zabavu i kako bi pokrenule duhovne rasprave i debate". Uloga Roberta Langdona poverena je holivudskom glumcu Tom Henksu, dok je Sofi Nevo igrala Francuskinja Odri Tatu.

Rođen je u Nju Hempširu, i iako je završio osnovnu školu u Ekseteru, Den je odrastao u kampusu škole gd eje razvio fascinaciju paradoksalnom interakcijom nauke i religije, piše "Vikipedija". To je i dovelo do toga da bude opčinjem slagalicama i zagonetkama, a otac ga je redovno "vodio" u potragu za blagom. Upravo je taj njegov odnos sa ocem bio podloga stvarajući likove Sofi Nevo i Žaka Sonijera iz jednog od njegovih filmova.

U Sevilji, u Španiji, išao je na kurs istorije umetnosti na Univerzitetu u ovom gradu. Njegovo znanje španskim jezikom napredovalo je toliko da se preselio u Holivud 1991. godine da bi predavao španski jezik na Beverli Hilsu.

Interesantno je da pre nego što je počeo da piše, Den Braun se bavio muzikom i prvo delo bila mu je kaseta sa dečijim pesmama koja je i prodata u nekoliko stotina kopija.

New York Times on November 15, 2012, The Da Vinci Code "Da Vinčijev kod" je bio jedan od najvećih bestselera Njujork tajmsa / Foto: Wikipedia/The New York Times, Doubleday Transworld & Bantam Books

Ulazak u književni svet

Na jednom letovanju na Tahitiju 1993. godine pročitao je knjigu "Zavera sudnji dan" autora Sidni Šeldona što je kod njega pokrenulo ideju da se okrene pisanju, posebno je želeo da bude pisac trilera. Ubrzo je počeo da radi na romanu "Digitalna tvrđava" čija se radnja pretežno dešava u Sevilji.

Posle dve godine je knjiga objavljena, a njegova žena mu je pomogla da je ispromoviše. Nekoliko meseci kasnije je izdao i humoristički knjigu, a potom slede "Anđeli i demoni". Ipak, tek "Da Vinčijev kod" je postigao veliki uspeh. Toliko je postala popularna knjiga da je sedam dana posle objavljivanja zauzela prvo mesto najprodavanijih knjiga. U međuvremenu je postala i najprodavanija knjiga svih vremena, sa 81 milionom primeraka od 2009. godine. Prema članku objavljenom u Tajmsu, njegov prihod posle prodaje knjige "Da Vinčijev kod" je 250 miliona dolara.

Ljubavni život

Den Braun je 1994. godine upoznao suprugu Blajt Njulon koja je u tom trenutku bila na poziciji direktora za umetnički razvoj Akademije. Tri godine kasnije su se venčali. Posle venčanja preselili su se u njegov rodni grad gde je predavao i engleski i španski jezik, u dve škole. Napustio je prosvetu kako bi se posvetio pisanju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mihajlo Vasiljević ima 25 godina, a već ima 5 knjiga: Kroz svoja dela ukazuje na probleme

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On