• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Živeo je 82 godine nikad ne videvši ženu: Čitao je knjige i zamišljao kako one izgledaju

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osim žena, veruje se da on nije video automobil, avion niti je ikad gledao filmove

  • 1
Mihailo Tolotos Foto: Privatna arhiva

Mihailo Tolotos sa Halkidikija u Grčkoj je, verovali ili ne, umro u 82. godini, nikada ne videvši ženu; samo iz knjiga je znao da one postoje.

Kako piše "Daily Mail", on je od svojih vršnjaka saznao za žene, kao i kroz opise u knjigama. Smatra se da je rođen 1856. godine, a mu je majka vrlo brzo po njegovom rođenju preminula i ne seća joj se lika. Posle toga su ga usvojili pravoslavni monasi u manastiru na Svetoj Gori, gde su ga i odgajili.

Kako važe stroga pravila da žene ne smeju kročiti na Atos, Mihailo je tako i živeo - nikada ne videvši ženu. Naime, zakonom je zabranjeno ženama i domaćim životinjama ženkama, poput krave ili ovce, da dođu na planinu i to je pravilo još od 10. veka. Na snazi je i dan-danas.

Taj zakon je napravljen kako bi se obezbedilo da svi koji žive u manastirima Svete Gore ispune zahtev - da ostanu u celibatu celog života. Mihailo nikada nije napustio Svetu Goru, kažu da nikada nije bio za to raspoložen. Umro je 1938. godine, a posebno su ga sahranili svetogorski monasi koji su verovali da je on jedini ćovek na svetu koji nije znao kako žena izgleda. Njegov život i smrt su prepričavani u časopisima i na internetu.

Isto tako veruju da nikada nije video automobil, avion ili da je čak odgledao neki film.

Na Svetoj Gori nalazi se oko 20 manastira u kojima živi oko 2.000 pravoslavnih monaha iz celog sveta. Čak 17 manastira je Grčke pravoslavne crkve, dok su ostala tri srpski, bugarski i ruski.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte kako teče rekonstrukcija i obnova manastira Hilandar

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike On

Komentari

  • Srebrni

    21. jul 2024. | 23:28

    Zato je i ziveo dugo i srećno!

    Podelite komentar