• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Erik je stekao slavu za najgori uspeh u istoriji OI: Hrabar momak koji nijednog momenta nije odustao

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre dolaska na Olimpijske igre Musambani nikada ne samo da nije video olimpijski bazen, već je naučio prvi put da pliva svega osam meseci pre Sidneja 2000

  • 1
Eric Moussambani Foto: Lennart MNsson/Zuma Press/Profimedia

On je ekvatogvinejski plivač, kojeg su mediji nazvali Erik Jegulja. Erik Musambani Malonga (46) stekao je kratku međunarodnu slavu na Letnjim olimpijskim igrama 2000. zbog veoma neobičnog - uspeha.

Naime, ovaj plivač koji nikada pre Olimpijade nije video olimpijski bazen dugačak 50 metara, isplivao je svoju trku na 100 metara slobodnog 19. septembra 2000. godine u do tada neviđeno sporom vremenu od jedan sat, 52 minuta i 72 sekunde. Ovo je bilo najsporije vreme u istoriji Olimpijskih igara ikada.

Ono što je neverovatno u ovj trci je da je Musambani - imao je imao ozbiljnih problema da završi trku - ipak pobedio. Njegova oba rivala u takmičenju su diskvalifikovani zbog pogrešnog starta. I ne samo to. Iako je Musambanijevo vreme još uvek bilo presporo da bi prošao u sledeću rundu, on je postavio novi lični rekord i nacionalni rekord Ekvatogvineje.

Olimpijski bazen Foto: Shutterstock

Kasnije je postao trener nacionalnog plivačkog tima Ekvatorijalne Gvineje.

Kako je dospeo na Olimpijadu?

Musambani je dobio učešće na Olimpijskim igrama bez ispunjavanja minimalnih kvalifikacionih uslova putem džoker žreba osmišljenog da podstakne učešće zemalja u razvoju koje nemaju pune kapacitete za obuku.

Pre dolaska na Olimpijske igre, Musambani nikada ne samo da nije video olimpijski bazen, već je naučio prvi put da pliva svega osam meseci pre Igara tako što je prvo vežbao u jezeru, a kasnije i u 12-metarskom bazenu u hotelu u Malabu, gde je imao pristup u vremenu između 5 i 6 sati ujutru, kako prenosi Vikipedija.

Musambanijev nastup izazvao je veliko interesovanje gledalaca i medija, a da se njegov rezultat stavi u neku "perspetivu", pobednik na 100 metara slobodno te godine, Pieter van den Hoogenband, završio je trku za 48,30 sekundi.

No, postavivši rekord za najsporije vreme u olimpijskoj istoriji za ovakav događaj, Musambani je dobio status velike slavne ličnosti.

Nije odustao od takmičenja

Godine 2001. Musambani se takmičio u disciplini 50 metara slobodnim stilom na Svetskom prvenstvu u vodenim sportovima 2001. u Fukuoki u Japanu, i završio na 88. mestu od 92 sportista. Postavio je novi rekord Ekvatorijalne Gvineje na daljinu.

Takođe je bio prvi muški sportista u istoriji nacije koji je ikada učestvovao na ovom događaju.

Uprkos tome što je na kraju spustio svoj lični rekord na 100 metara slobodnim stilom za 57 sekundi, Musambani je odbijen da učestvuje na Olimpijskim igrama 2004. zbog problema sa vizom.

Nije učestvovao ni na Letnjim olimpijskim igrama 2008, ali je zato u martu 2012. imenovan za trenera nacionalnog plivačkog tima Ekvatorijalne Gvineje.

Njegov život obeležio je zaron 2000. godine kada je od prvog trenutka postalo jasno da se radi o nekome ko jedva da zna da pliva. Njegova tehnika je bila više "mlataranje" nego slobodan stil, a na pola puta je izgledalo da možda ipak neće ni uspeti. Publika, u početku zbunjena, kada je shvatila o kakvoj se borbi radi - počela je da ga bodri.

U pravom olimpijskom duhu - ovaj hrabar momak - nikada nije odustao!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Predsednica AIDA i međunarodni sudija Saša Jeremić otkriva sve o sportu - ronjenje na dah

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike On

Komentari

  • Marko

    1. avgust 2024. | 12:36

    1 minut i 52 sekunde, a ne 1 sat i 52 minuta kako ste napisali.

    Podelite komentar