• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na godišnjicu rođenja patrijarha Pavla otkriveni malo poznati detalji iz njegovog života

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi ostavio je najveći deo svoje zaostavštine, a svojoj porodici - sat i budilnik

  • 0
Patrijarh Pavle Foto: Profimedia/AFP

Patrijarh Pavle rođen je kao Gojko Stojčević, u selu Kućanci, a 1948. zamonašio se u manastiru Blagoveštenje. Gimnaziju je završio u Beogradu, šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Pavle je preuzeo službu patrijarha u vreme raspada SFRJ, a o njegovim delima se i danas govori. No, postoji nekoliko detalja iz života duhovnog velikana koje retko ko zna.

1. Molitva za sve vernike

Kada je kao vladika boravio na Kosovu i Metohiji, patrijarha Pavla je zaustavila naoružana albanska banda. O samom incidentu se ne zna mnogo, ali pripadnici OVK-a su mu zatražili da klekne i pomoli se za postradale Albance.

Pavle im je tada smireno i trezveno odgovorio da se on klečeći moli u crkvi za sve postradale i nevine žrtve bez obzira na njihovu nacionalnost i veru. Na kraju je uspeo nepovređen da nastavi svoj put.

2. Spasio jedan život

Dok je kao vaspitač radio u Banji Koviljači, iz ledene vode spasio je dečaka koji se davio. Kao posledicu tog poduhvata dobio je, u to vreme, smrtonosnu tuberkulozu. Međutim, iako mu doktori nisu davali više od tri meseca života, on je uspeo da se oporavi.

3. Meša Selimović - drug iz klupe

Verovali ili ne, nekada davno u istoj klupi, u gimnaziji u Tuzli, sedeli su Meša Selimović i patrijarh Pavle.

- Ja sam sedeo u prvoj klupi. Sa desne mi je strane bio musliman Meša, a sa leve jedan Hrvat. Ja sam bio u sredini. Tako da smo živeli, što se kaže, kao braća, kao svoji. Tada se to nije tako osećalo jer se videlo da su vremena teška i da idu još gora. Sad se suviše ističe ponekada nacionalnost i vera - govorio je svojevremeno.

Patrijarh Pavle Foto: Profimedia/AFP

4. Osvešćena duhovitost

Jednom prilikom, kada je leteo iznad mora, avion je ušao u zonu turbulencije, a mladi arhijerej, koji je sedeo pored patrijarha, pitao ga je šta on misli o tome ako se avion sada sruši. On je bez zbunjenosti rekao:

- U odnosu na sebe, primiću to kao akt pravednosti, jer sam u životu pojeo toliko riba da bi sada bilo čudno kada one mene sada ne bi pojele.

5. Posthumni dar

Preminuli patrijarh je svoju zaostavštinu namenio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i najbližoj porodici, deci svog brata Dušana. Sinovcu Gojku Stojčeviću i njegovoj sestri Nadi patrijarh je ostavio lični sat i budilnik.

U testamentu je patrijarh napisao da želi da bude sahranjen u manastiru Rakovica, a želja mu je bila i da opelo bude u hramu Svetog Save. Testament se drži u tajnosti, a kako su ranije pisali mediji  - nije dugačak.

6. Muzika i medicina

Malo je poznato da je bio i izuzetan pevač. Uživao je u višeglasnom pojanju duhovnih pesama. Nikada se nije ustručavao da negoduje ukoliko hor ne bi pevao sa verskim zanosom, pa je znao da stane pred njih i pun žara pokaže kako se pevaju liturgijske pesme. U mladosti je imao želju da postane lekar, prenose "Novosti".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Otkriven spomenik patrijarhu Pavlu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On