Srđan je pronašao zlatnu formulu: Srbin u Americi pravi naše "sirotinjsko" jelo i dnevno zarađuje 1.000 dolara

M. M.
M. M.  
  • 1

Nekada je sanjao da postane kuvar, ali život ga je odveo u drugom smeru. Nakon razvoda i odrastanja dece, Srđan Đokić odlučuje da konačno ostvari ono što je želeo još kao dete – da se okuša u kulinarskom poslu. Međutim, umesto klasičnog restorana ili roštilja, pronašao je neočekivanu nišu koja mu sada donosi ozbiljan prihod.

Njegov biznis? Palačinke – jednostavne, ukusne, ali uz dodatak američkog tržišta, postale su pravi hit!

Skroman početak, veliki uspeh

Srđan se pre tri i po godine preselio u Kaliforniju, a put do stabilnog posla nije bio lak. Dva puta je dolazio kao turista, ali tek iz trećeg pokušaja uspeo je da pronađe način da ostane i pokrene svoj posao. Naručio je prikolicu iz Kine, postavio je na strateško mesto i počeo da peče palačinke – jednostavne i svima poznate, ali u Americi prava egzotika.

Tri dana rada, četiri dana odmora – i više nego dovoljno!

Za razliku od mnogih preduzetnika koji rade danonoćno, Srđan je pronašao savršen balans između posla i uživanja. Radi samo tri dana nedeljno, ali intenzivno – od ranog jutra priprema smesu, a u popodnevnim satima peče palačinke. Kada završi posao, vraća se kući, sređuje sudove i odmara. Ostatak nedelje provodi na plaži, družeći se i uživajući u plodovima svog rada.

Koliko košta palačinka? Srđan kaže: 'Ne bih je ni ja kupio!'

U Srbiji je palačinka simbol jeftinog i brzog deserta, ali u Kaliforniji je sasvim druga priča. Kod Srđana prosečna palačinka sa jagodama ili bananom košta 12 dolara, dok ona sa nutelom dostiže čak 15 dolara. Ipak, mušterije ne žale novac – često mu ostavljaju i po 20 dolara, dodajući napojnicu.

'Meksikanci su odlični kupci – vole da jedu i ne žale pare', kaže Srđan kroz osmeh.

Legalno i bez dodatnih troškova

Za razliku od mnogih koji rade na crno, Srđan je uredno registrovao svoj posao i plaća poreze, ali je pronašao način da izbegne nepotrebne troškove. Pošto su palačinke poslastica, a ne obrok, ne plaća dodatne takse. Takođe, posao ne zahteva vatrogasnu dozvolu jer nema otvorene vatre – još jedan trošak manje!

Palačinke kao reklama – deca dobijaju besplatno

Osim što prodaje po visokim cenama, Srđan često besplatno deli palačinke deci. Veruje da je to najbolja reklama – jednom kada ih probaju, roditelji će se vraćati po još.

'Kod mene ljudi čekaju i po pola sata u redu, ali niko se ne žali. Naprotiv, kažu da vredi svake pare!', ponosno ističe.

Jednostavna ideja – ali genijalna!

Srđanova priča pokazuje da nije uvek potrebno nešto revolucionarno za uspeh. Ponekad je dovoljna jednostavna ideja, malo kreativnosti i dobra strategija. Palačinke su možda 'sirotinjsko' jelo u Srbiji, ali u Kaliforniji su postale unosan biznis. I dok mnogi jure za inovacijama, Srđan dokazuje da je ponekad najbolje vratiti se osnovama – ali na pravom mestu!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelo koje se pravi za 10 minuta: Slane palačinke idealne za oni koji nemaju vremena da doručkuju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike On

Komentari

  • kao turista

    2. mart 2025. | 18:13

    kako je dobio ostale papire da bi mogao da živi i radi

    Podelite komentar