Srđan je pronašao zlatnu formulu: Srbin u Americi pravi naše "sirotinjsko" jelo i dnevno zarađuje 1.000 dolara
Nekada je sanjao da postane kuvar, ali život ga je odveo u drugom smeru. Nakon razvoda i odrastanja dece, Srđan Đokić odlučuje da konačno ostvari ono što je želeo još kao dete – da se okuša u kulinarskom poslu. Međutim, umesto klasičnog restorana ili roštilja, pronašao je neočekivanu nišu koja mu sada donosi ozbiljan prihod.
Njegov biznis? Palačinke – jednostavne, ukusne, ali uz dodatak američkog tržišta, postale su pravi hit!
Skroman početak, veliki uspeh
Srđan se pre tri i po godine preselio u Kaliforniju, a put do stabilnog posla nije bio lak. Dva puta je dolazio kao turista, ali tek iz trećeg pokušaja uspeo je da pronađe način da ostane i pokrene svoj posao. Naručio je prikolicu iz Kine, postavio je na strateško mesto i počeo da peče palačinke – jednostavne i svima poznate, ali u Americi prava egzotika.
Tri dana rada, četiri dana odmora – i više nego dovoljno!
Za razliku od mnogih preduzetnika koji rade danonoćno, Srđan je pronašao savršen balans između posla i uživanja. Radi samo tri dana nedeljno, ali intenzivno – od ranog jutra priprema smesu, a u popodnevnim satima peče palačinke. Kada završi posao, vraća se kući, sređuje sudove i odmara. Ostatak nedelje provodi na plaži, družeći se i uživajući u plodovima svog rada.
Koliko košta palačinka? Srđan kaže: 'Ne bih je ni ja kupio!'
U Srbiji je palačinka simbol jeftinog i brzog deserta, ali u Kaliforniji je sasvim druga priča. Kod Srđana prosečna palačinka sa jagodama ili bananom košta 12 dolara, dok ona sa nutelom dostiže čak 15 dolara. Ipak, mušterije ne žale novac – često mu ostavljaju i po 20 dolara, dodajući napojnicu.
'Meksikanci su odlični kupci – vole da jedu i ne žale pare', kaže Srđan kroz osmeh.
Legalno i bez dodatnih troškova
Za razliku od mnogih koji rade na crno, Srđan je uredno registrovao svoj posao i plaća poreze, ali je pronašao način da izbegne nepotrebne troškove. Pošto su palačinke poslastica, a ne obrok, ne plaća dodatne takse. Takođe, posao ne zahteva vatrogasnu dozvolu jer nema otvorene vatre – još jedan trošak manje!
Palačinke kao reklama – deca dobijaju besplatno
Osim što prodaje po visokim cenama, Srđan često besplatno deli palačinke deci. Veruje da je to najbolja reklama – jednom kada ih probaju, roditelji će se vraćati po još.
'Kod mene ljudi čekaju i po pola sata u redu, ali niko se ne žali. Naprotiv, kažu da vredi svake pare!', ponosno ističe.
Jednostavna ideja – ali genijalna!
Srđanova priča pokazuje da nije uvek potrebno nešto revolucionarno za uspeh. Ponekad je dovoljna jednostavna ideja, malo kreativnosti i dobra strategija. Palačinke su možda 'sirotinjsko' jelo u Srbiji, ali u Kaliforniji su postale unosan biznis. I dok mnogi jure za inovacijama, Srđan dokazuje da je ponekad najbolje vratiti se osnovama – ali na pravom mestu!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Jelo koje se pravi za 10 minuta: Slane palačinke idealne za oni koji nemaju vremena da doručkuju
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
kao turista
kako je dobio ostale papire da bi mogao da živi i radi
Podelite komentar