• 0
 ≫ 

„Divljaci! Žena još je vama 'žena'!" Ovako je pisala srpska Klara Cetkin

 ≫ 

Jelena Dimitrijević (1862-1945), pesnikinja, prva srpska svetska putnica, feministkinja i dobrotvorka, sav svoj rad posvetila je boljem položaju žena

  • 0

Rođena je pet godina posle Klare Cetkin, čuvene nemačke levičarske političarke i borca za ženska prava. Jelena u Kruševcu, Klara u Kenigshajn-Viderauu. Odrasle su u različitim kulturama, a njihov životni rad spaja jedna centralna tema - žena.

Položaj žene u porodici i društvu bio je večna inspiracija književnice Jelena J. Dimitrijević. Nepravda nad ženama obojila je svako njeno delo. Zbog pesama protkanih erotizmom, nesvakidašnjih za pesnikinju tog vremena, zvali su je "srpska Sapfo". Njena dela su budila pažnju, savremenici su se pitali ko je potpisana Jelena - Turkinja pobegla iz harema ili "čeljade sa Dalekoga istoka"?

Bila je prva srpska svetska putnica. Njena putovanja prate slikoviti opisi i ironični komentari, a svako njeno kretanje po bilo kom meridijanu bilo je prilika da opiše položaj žena. Muškarac u njenom delu bio je tu samo da bi jasnije opisala ženu. Kroz svoj literarni feminizam Jelena se borila za bolji položaj žene, a vrlo aktivna u svemu što radi, postala je najmlađa upravna članica Kola srpskih sestara. Za vreme Balkanskog rata bila je i bolničarka. Predstavljala je otelotvorenje ideje o samosvesnoj ženi, za koju se i sama zalagala. Sva svoja putovanja finansirala je samostalno. Zahvaljujući svom poreklu, deda po majci Milojko bio je aleksinački knez, i pre braka je bila materijalno obezbeđena.

Govorila je francuski, engleski, ruski, italijanski, grčki. Učila je i turski jezik, ali i turske običaje. Zahvaljujući poznanstvu sa muslimankama iz Niša, ulazi u hareme i njihov život upoznaje u prostoru koji je ženama druge vere bio gotovo nedostupan. Život muslimanki joj dodatno osvetljava borbu za prava žena, kroz njega unosi nove teme u srpsku književnost.

Pisala je o haremima i Turkinjama, proslavila je Niš u kome je živela, fascinirale su je napredne Engleskinje, oduševljavale Amerikanke koje su se već tad izborile za pravo glasa. U svojim Pismima iz Soluna Jelena odgovara na pitanje da li je feministkinja: „U nas ima njih dosta… . I ja sam po malo, ali ne kao Amerikanke".

Bolelo ju je tretiranje žena na nedostojan način, što pokazuje u sarkastičnoj pesmi "Žena":

„Divljaci! Žena još je vama 'žena',

Stvor od drveta, haljina od tkiva,

Od sto vam ljeta maloletna biva"...

"Još joj kažete: 'To nije za žene!'"

Tako je govorila žena koja je u svojoj 65. godini sama krenula na svoje najduže putovanje. Obilazi Egipat, Palestinu, Siriju, Liban, Indiju, Kinu, Japan, Cejlon, Himalaje. Upoznaje mnoge znamenite ličnosti poput egipatske feministkinje Hude Šaravi, sa kojom razgovara o reformisanju položaja žena u Egiptu, Indijke Ledi Dorab Tati, pesnika Rabindranata Tagore.

U istoriji srpske književnosti Jelena Dimitrijević se smatra prvom književnicom koja je napisala i objavila prozno delo - putopis "Pisma iz Niša o haremima" iz 1894. Danas se njena dela porede sa romanima Džemsa Džojsa i Virdžinije Vulf, koji nastaju kada i njen roman "Nove".

Umrla je 22. aprila 1945. godine u Beogradu, u koji se sa suprugom preselila iz Niša. Sahranjena je na Novom groblju, onako kako je i želela - dva sata ranije nego što je objavljeno u štampi; u tišini, bez ljudi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona