• 2
 ≫ 

"Veteranka" Met Gale ponela haljinu duboke simbolike: Ko je žena kojoj je Sara Džesika Parker odala počast?

 ≫ 

Sara Džesika Parker, koju je Vog nazvao "veterankom" Met Gale, zablistala je u kreaciji Krostofera Džona Robertsa i širu javnost uputila na značaj jedne važne žene - Elizabet Hobs Kekli

  • 2
Sarah Jessica Parker Sara Džesika Parker Foto: Tanjug/AP

Met Gala 2022. pokazala je glamur, kreacije koje nas uvode u moderni svet bajke, ali i one koje vraćaju u prošlost i podsećaju na ličnosti koje su obeležile jedno vreme. Sara Džesika Parker, koju je Vog nazvao "veterankom" Met Gale, zablistala je u kreaciji Krostofera Džona Robertsa i širu javnost uputila na značaj jedne važne žene - Elizabet Hobs Kekli.

Kekli je bila prva Afroamerikanka modna kreatorke u Beloj kući, kojoj je poverenje ukazala prve dama Meri Tod Linkoln. Nekadašnja robinja koja se 1860-ih godina iz Virdžinije preselila u Vašington postala je službena dizajnerka prve dame Amerike i otvorila put slobode mnogim ženama.

Kekli je nastavila da pravi haljine za prvu damu tokom godina i njih dve su se prilično zbližile.

Sara Džesika Parker haljinom sa crnim, sivim i belim prugama pokazala je kontrast između ekstravagantnih proporcija iz vremena Elizabet Hobs Kekli i nejednakosti u Americi.

Kada su tek počeli sarađivati na dizajniranju haljine, Parker i Rodžers su otkrili određeni dizajn koji je Kekli stvorila 1860-ih godina (Zlatno doba počelo je oko 1870. godine).

Haljina koja priča priču

Kreator haljine Rodžers istakao je da su on i Sara Džesika krenuli od dizajna koji je Kekli stvorila 1860-ih, deset godina pre Zlatnog doba. Bio je to ogrtač i crno-bela haljina kariranog, "gingham" desena. Kao dizajneru koji inače koristi karirano i taft, to je bilo sasvim dovoljno da stvori kreaciju koja je obeležila Met Galu. Svarovski kristali na donjem delu toalete bili su samo dodatak glamura pogodan za Galu, a Filip Trejsi je facninatorom sa pink detaljem ii crnim perjem dostigao modni klimaks, koji se na crvenom tepihu uvek očekuje od zvezde serije "Seks i grad".

Elizabet Hobs Kekli je rođena u februaru 1818. godine u okrugu Dinvidi u Virdžiniji, a okolnosti njenog rođenja bile su složene. Negde tokom proleća 1817, dok je žena vlasnika plantaže pukovnika Armisteda Burvela, Meri, bila trudna sa desetim detetom, porobljena žena po imenu Agnes (Agi) Hobs zatrudnela je sa pukovnikom. Pretpostavlja se da je ova trudnoća bila posledica silovanja.

Elizabet Hobs je ipak rođena kao robinja, a suprug njene majke Age, porobljeni čovek Džordž Plezant Hobs bio joj je kao otac. Elizabet je i nosila njegovo prezime. Sve do kasnijih godina života nije znala istinu o svom poreklu.

Sa 14 godina Elizabet je poslata u Severnu Karolinu da radi za Burvelovog sina Roberta i njegovu ženu. Bila je žestoko bičevana, nekoliko puta ju je i silovao vlasnik lokalne prodavnice, a nakon jednog od silovanja rodila je i svoj jedinog sina Džordža, koga je nazvala po čoveku za koga je verovala da joj je otac.

Put so slobode 

Po povratku u Virdžiniju, uspela je da iskoristi svoje veštine kao krojačica kako bi zaradila porodični novac. Nije dugo trebalo da počne da prima porudžbine od „najboljih dama u Sent Luisu“, gde je radila kao uspešna poslovna žena dvanaest godina. Tamo je prvi put privukla pažnju belkinje sa srednjeg zapada po imenu Meri Linkoln.

Preselila se u Vašington, otkupila slobodu za sebe i svog sina, a posle američkog građanskog rata Kekli je napisala i objavila autobiografiju "Iza kulisa: Ili, trideset godina ropstva i četiri godine u Beloj kući" (1868). Bio je to i narativ robova i portret prve porodice, posebno Meri Tod Linkoln. Smatralo se kontroverznim u pogledu obima informacija o privatnim životima Linkolnovih, ali je i važno svedočanstvo jednog vremena.

Nasuprot životu kakav je Elizabet imala, glamur jedne haljine vratio je i priču o sudbini žene koja ostaje životna inspiracija mnogima.

Video: Bronzana i plava boja, favoriti ove sezone: Haljine koje su obeležile Met Galu 2022

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • NV

    4. maj 2022. | 06:15

    Predivna ne haljina i priča vezana za istu. Diskriminacija je i dalje jedan od najvećih globalnih problema u svim sferama drustva

    Podelite komentar

  • Rada

    4. maj 2022. | 18:30

    A šta se promenilo, pošto, vidim, robovi i dačje postoje, služe i nose maske?!!

    Podelite komentar