• 8

U subotu u Beogradu žene će vrištati iz sveg glasa: Povod za okupljanje je otrežnjujući

Performans je naizled sirov i brutalan, međutim, iza ovog primordijalnog izliva emocija se nalazi umetnički izraz čija direktnost i snaga iskazuju bunt

  • 8
Žena vrišti, vrištanje, vrisak Foto: Shutterstock

Žene će 7. maja vrištati - ovako se otprilike u svim medijima najavljuje performans umetnice Dee Džanković, koji će se održati na tri lokacije u Beogradu: prvo kod spomenika Stefanu Nemanji, zatim ispred platoa Skupštine i na kraju ispred Fakulteta likovnih umetnosti.

Performans je naizgled sirov i brutalan, međutim, iza ovog primordijalnog izliva emocija se nalazi umetnički izraz čija direktnost i snaga iskazuju bunt, provociraju reakciju i kritikuju sve od savremenog potrošačkog društva i uloge žene u njemu, produktivnosti kao potvrdi identiteta, rezigniranosti institucija, sistema u kome živimo i nasilja nad ženama koje ono perpetuira, prenosi Oblakoder.

Iznad svega, performans predstavlja kolektivni prostor za otvoreni diskurs i oslobađanje nagomilane tenzije i stresa, umesto dovođenja u dalje stanje izgaranja poznatog i kao "burnout".

Performans je otvoren za sve žene koje žele da učestvuju, bez ograničenja u vidu godina, zanimanja, interesovanja itd.

Šta je Burnout?

Stanje mentalne, emocionalne i fizičke iscrpljenosti koje je prouzrokovano dugotrajnim i intenzivnim stresom. U tim trenucima osoba oseća da ne može da izađe na kraj sa konstantnim zahtevima koji joj se nameću.

Zahtevima kao što su visok nivo energije, lično postignuće, vitalnost, nošenje sa svakodnevnim stresom, dobar izgled, ispunjavajući društveni život, majčinstvo itd.

Burnout crpi energiju osobe i umanjuje njenu produktivnost, dovodi do osećanja bespomoćnosti, bezvoljnosti, ozlojeđenosti i na kraju, potpune iscrpljenosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Zena

    5. maj 2022. | 15:03

    Sacuvaj Boze od ludila

    Podelite komentar

  • Milan

    5. maj 2022. | 16:57

    Moja vrišti skoro svako veče

    Podelite komentar

  • Lila

    5. maj 2022. | 18:23

    Svakakva glupost se naziva umetnoscu danas

    Podelite komentar