• 5
 ≫ 

Megan Markl o zabrani abortusa u SAD: "Žene sa resursima će putovati da bi izvršile abortus"

 ≫ 

Megan poručuje da su žene važne i da je ovo početak borbe

  • 5
Meghan Markle, Megan Markl Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Megan Markl je jedna od istaknutih žena koje su za "Vog" govorile o nedavnoj odluci Vrhovnog suda u Americi, a koja se odnosi na zabranu prava na abortus. Vojvotkinja od Saseksa i Glorija Stajnem, sa kojima je Markl sarađivala na političkim pitanjima, razgovarale su sa bivš0m glavnom dopisnicom CNN-a iz Bele kuće, Džesikom Jelin.

Stajnem, lice američkog feminizma, i Megan, zagovornica radnih prava za žene, prijateljice su od 2020. Stejnem i Megan su formulisale plan za ratifikaciju Amandmana o jednakim pravima (ERA). ERA bi promenila teren za reproduktivna prava žena, prava žena na radnom mestu i još mnogo toga. Stejnem se decenijama zalaže za njegovo donošenje, a sada se i Megan pridružila ovoj borbi.

- Postojale su podzemne mreže, najpoznatija od njih je bila Džejn. Pozovete određeni broj i tražite Džejn, a to je značilo da vam je potreban abortus. I bilo je žena koje su te hrabro vodile. U mojoj situaciji, bila sam u Londonu, a ne u ovoj zemlji, kada mi je bio potreban abortus i imala sam sreću da nađem lekara koji je rekao da ako mu obećam dve stvari - prvu, da nikada neću reći bilo kome njegovo ime i drugu, da ću raditi ono što želim sa svojim životom.

Tada bi me poslao ženi lekaru koja bi uradila abortus. Posvetila sam mu knjigu. On više nije sa nama, tako da sam mislila da je u redu, konačno, posle svih ovih godina, da to uradim - izjavila je Glorija Stajnem.

- To me je naježilo, Glorija. Takođe, činjenica da ste bili u rukama nekoga ko je shvatio da je vaš izbor da kreirate život kakav želite za sebe. To je tako moćno - nadovezala se Megan Markl.

- Ovo ima veoma stvaran uticaj na ženska tela i živote od sada. Žene već dele priče o tome kako je njihova fizička bezbednost dovedena u opasnost. Žene sa resursima će putovati da bi izvršile abortus, a one koje nemaju novca mogle bi da pokušaju da ga izvrše uz ogroman rizik.

Neke će morati da nabavljaju pilule za abortus u apotekama koje nemaju dozvole. Druge, koje su trudne i nađu se u hitnoj medicinskoj pomoći, biće na milosti lekara i advokata koji moraju da utvrde da li se medicinski postupak koji je potreban za spas njenog života uopšte može izvesti.

Šta ovo govori ženama? To nam govori da naša fizička bezbednost nije bitna, i kao rezultat toga da mi nismo bitne. Ali jesmo. Žene su važne. I ovo je jedan od razloga što sam odmah pozvala Gloriju. Jer u svemu tome, ona me podseća da kada imate bes, morate da kanališete tu energiju u nešto što čini razliku. To je ono što je aktivizam - zaključila je Markl u podužoj izjavi.

One je pozvala i muškarce da podrže reproduktivna prava i ukazala na njihovu važnost u svemu.

- Muškarci moraju da budu glasni u ovom trenutku i dalje, jer su to odluke koje utiču na odnose, porodice i zajednice u celini. Odluke jesu usmereni na žene, ali posledice utiču na sve nas. Moj muž i ja smo mnogo razgovarali o tome tokom poslednjih nekoliko dana. I on je feminista - rekla je ona, govoreći o princu Hariju.

Megan je takođe jasno stavila do znanja da je ovo samo početak njenog rada na tom pitanju. Ona planira da nastavi da se zalaže za ratifikaciju Amandmana o jednakim pravima zajedno sa Stajnem, čak sugerišući da bi želela da ode u DC da vodi kampanju za njegovo usvajanje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Милан

    2. jul 2022. | 20:37

    Свако има право на свој живот и на своје одлуке.

    Podelite komentar

  • ogranicena ko terasa

    2. jul 2022. | 19:46

    procitaj zakon pa komentarisi

    Podelite komentar

  • Lol

    2. jul 2022. | 20:06

    Putovale ili ne, može se proveriti pregledom da li je rađen abortus, a onda da vidimo imaju li resurse da se oslobode kazne.

    Podelite komentar