• 1

Svetlana iz Novog Sada dizajnira enterijere najlepših jahti koje plove svetskim morima

"Devojka iz ravnice" beleži velike uspehe u biznisu koji je orijentisan na luksuz, sarađuje sa klijentima iz celog sveta i uživa u skladnom porodičnom životu koji je njena oaza mira

  • 1
Svetlana Mojić

Foto: Privatna arhiva/Ustupljene fotografije, Pixabay

 

Kad je u leto 1995. godine otkrila jedrenje, Svetlana Mojić Džakula iz Novog Sada bila je potpuno fascinirana ovim sportom.

"Devojka iz ravnice" u tom periodu života verovatno nije mogla ni da pretpostavi da će njena veza sa jedrenjem potrajati decenijama i da će joj u budućnosti otvoriti vrata nekog sasvim novog sveta. Danas je njeno ime neraskidivo povezano sa jahtama. Naime, Svetlana je prva žena sa ovih prostora koja je počela da se bavi dizajniranjem enterijera jahti i u tom poslu veoma uspešno “pliva” gotovo dve decenije.

- Jedrenje vam omogućava da upoznajete sebe i pomerate sopstvene granice, dok ste istovremeno spojeni sa prirodom oko sebe - kaže Svetlana Mojić za Ona.rs.

- Mnogo godina sam bila u našoj jedriličarskoj reprezentaciji i provodila slobodno vreme na vodi. Pred kraj studija arhitekture odlučila sam da spojim dve stvari koje sam najviše volela da radim; tako je dizajniranje enterijera za jahte i stilizovanje jahti bio jedini logičan izbor čime ću se baviti.

Na poslednjoj godini arhitekture Svetlana je dobila priliku da prvi put, poput ostalih kolega, bude proaktivna na studijama, birajući temu koju će istraživati ceo semestar. Izbor je, naravno, pao na jahte.

- Asistentkinja je podržala moj izbor, a zatim je profesor enterijera, inače strastveni ljubitelj jedrenja, prihvatio da mi bude mentor. Bilo mi je bitno da radim na realnom projektu, pa sam, pre nego što ću uraditi master rad, pohađala poznatu internacionalnu školu za dizajn jahti u Švedskoj.

Zatim sam uspela da pronađem praksu u studiju za dizajn jahti; dobila sam posao za stalno i pre nego što sam dobila fakultetsku diplomu. Uporedo, uradila sam master rad i u vreme kad sam ga branila imala sam dovoljno znanja da budem sigurna da je predloženo rešenje izvodljivo - priseća se Svetlana.

Od Crne Gore do Venecije

Kriza je uticala i na biznis u kom će, činilo se, uvek “cvetati ruže”. Tako je biro za dizajn jahti u kom je Svetlana radila zatvoren, a ona je prešla u firmu koja je projektovala i opremala luksuzne apartmane za inostrane klijente.

- To mi je omogućilo da, pored dizajna, svakodnevno pratim i izvođenje radova - priseća se Svetlana i dodaje:

- Za tri godine života na crnogorskom primorju mnogo toga sam radila i privatno, za projekte i na zemlji i na vodi, kako volim da kažem. Bilo je puno posla, a ja sam se trudila da maksimalno iskoristim sve prilike i skupim što više znanja i iskustva.

Na internacionalnom konkursu osvojila je stipendiju za specijalističke studije za dizajn jahti i konstrukcije, zbog čega se preselila u Veneciju.

- Sve vreme sam nastavila da radim privatno, što za klijente i kolege od ranije, što na osnovu preporuka profesora sa specijalističkih studija. Po završetku istih, logičan korak bio je da otvorim svoj studio - priča Svetlana.

Na pitanje zašto je izbor “pao” na Novi Sad, kaže:

- Novi Sad je moj grad, matica kojoj se uvek vraćam. Tu mi je porodica, tu su mi prijatelji.

U toj istoj vojvođanskoj ravnici, iz koje stižu fantastična kreativna rešenja za jahte, luksuzne kuće i privatne avione, žive i rade oni su Svetlani bili uzor kad je ušla u ovu poslovnu priču. U svetu dizajna, kaže, uzore nema, ali u biznisu i te kako ima:

- Za 11 godina, koliko imam svoj studio, imala sam sreće da upoznam mnoge inspirativne ljude, od kojih su mi neki bili i mentori. Volela bih da se u javnosti mnogo više čuje o fantastičnim ženama i muškarcima koji nas okružuju i koji godinama rade fenomenalne stvari.

Dizajniranje aviona

Osim dizajniranja enterijera jahti, Svetlana je radila i dizajniranje aviona.

- Verujem da ljudi mnogo bolje žive kada su povezani sa prirodom i zato dizajniram prostore u skladu sa prirodom, bilo da se oni nalaze na zemlji, vodi i vazduhu. Učestvovala sam u dizajniranju enterijera za tri privatna aviona, od kojih je enterijer “Boinga 787” osvojio prestižnu svetsku nagradu koja nam je omogućila da postanemo vidljivi na svetskoj dizajn sceni.

Nagrade su, priznaje, lepe, jer daju vetar u leđa za nove projekte i ideje. Ali, Svetlani je najveća nagrada kad vidi da su klijenti zadovoljni onim što je sa svojim saradnicima dizajnirala za njih i kad prostor ispunjava svrhu kojoj je namenjen.

Zaposleni u birou koji je osnovala i ovog leta imaju pune ruke posla:

- Radimo na dizajnu enterijera jedrilice od 50 metara koja je u procesu proizvodnje i katamarana od 16 metara. Učestvujemo u renoviranju enterijera motorne jahte od 50 metara. Dizajniramo enterijere nekoliko privatnih stanova i kuća u regionu i pratimo proces njihove izrade. Jedva čekam da završimo sa renoviranjem sajta kako bih mogla da podelim snimke nekih od njih.

Na “muškom terenu”

Kad prepričava svoj profesionalni put, on deluje složeno, ali logično, kao da su joj se vrata otvarala jedna za drugim. U realnosti, kaže Svetlana, to i nije bilo baš tako.

- Trebalo je puno vere u sebe i svoje znanje, puno hrabrosti, zalaganja i truda da se dođe do ovog danas. Koliko viza, papira, objašnjavanja da Srbija nije u Evropskoj uniji, dodatnog rada da neko odluči da sarađuje sa mnom i mojim timom koji se nalazi u zemlji bez mora…

No, kada imate jasnu viziju i cilj gde želite da stignete lakše je setiti se da svako ne otvara nove mogućnosti na nekom drugom mestu. Meni je bitno da kad uveče legnem da spavam znam da sam taj dan dala svoj maksimum i da znam zašto sam to učinila - objašnjava ova preduzimljiva i kreativna žena.

To joj je, ujedno, i najveći izazov:

- Bez obzira na to kakav je dan i kako se osećam, bez obzira na to koliko je projekat koji radim veliki ili mali, želim da mu pružim potpunu pažnju i iz njega izvučem maksimum.

Porodica iznad svega

Mnogi bi pomislili da ženi koja je toliko uspešna u poslu, koji uz to nije uobičajen na ovim prostorima, ne ostaje vremena za privatan život.

Svetlana na ličnom primeru to demantuje:

- Porodica je prioritet i iznad svega. Kad znate šta vam je prioritet, onda nije teško ni da odredite šta je bitno da uradite, a šta ne. Od kad sam dobila decu, znam da nije isto biti žena ili muškarac u poslu. Mnogo putovanja, gostovanja kao predavač na internacionalnim događajima i poslova sam morala da odbijem dok sam bila trudna i dok su bili bebe. To me je naučilo da vreme koje imam što bolje iskoristim i da pažljivije biram projekte koje ću prihvatiti da radimo u studiju.

Video: Ana T. Dimitrijević o svetu marketinga i preduzetništvu kao stilu života

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • МНС

    27. jul 2022. | 08:41

    Браво за дивну Светлану, али и њене родитеље, који су је васпитали тако да буде радна, вредна, храбра и на крају што је најважније добра особа. Пуно успеха у даљем раду!

    Podelite komentar