• 0
 ≫ 

Gorana Perović stvara originalan nakit i uživa u kreativnom procesu: Sitna zadovoljstva koja zašećere život

 ≫ 

Značaj i vrednost hrabrosti da se nešto pokuša Gorana je shvatila u trenucima kada je pokretala posao, kada je sve bilo i preteško i predivno u isto vreme

  • 0
Gorana Perović, nakit, umetnica

Foto: Privatna arhiva

Gorana Perović, talentovana i uspešna umetnica iz Beograda, završila je istoriju umetnosti i ceo život je okružena lepim, estetikom i stvaranjem. Posebno je ponosna na svoju preduzetničku hrabrost kojom je pokrenula sopstvenu liniju nakita koji ručno izrađuje i koji je postao omiljeni izbor ljubitelja originalnih komada od polimerne gline, savršeno uklopljenih kolorita i oblika.

Gorana je sasvim slučajno od ljubavi prema krativnosti i stvaranju prešla u posao pravljenja nakit koji joj, pored zadovoljstva, danas donosi prihod od kojeg se može živeti.

- Sasvim slučajno, pre nekih 11 godina. Suština nije ni bila u nakitu, nego u pravljenju nečega i samom kreativnom procesu. U to vreme sam isprobavala različite stvari, malo sam i plela, ali nije to bilo za mene, praćenje mustri, brojanje petlji, nekako me više zamaralo nego što mi je prijalo. Onda sam probala polimernu glinu za koju do tada nisam čula, i eto, dopalo mi se. Improvizacija mi se najviše dopala koja je nastupila odmah posle nekoliko savladanih tehničkih stvari - priča Gorana.

Iako je završila istoriju umetnosti, Gorana kaže da to i nema mnogo veze sa onim čime se bavi danas. Neposredna veza je u tome što ima jasno izgrađenu estetiku, ali za razliku od umetničkih akademija, istorija umetnosti je čista teorija tako da za sebe može reći da je uvek bila umetnički nastrojena u smislu interesovanja za umetnost, ali ne i za njenu primenu. Gorana voli da kaže da se ni sada ne bavi umetnošću već umetničkim zanatom.

Gorana uvek ističe da je kreativni proces nešto što je nosi i pokreće u daljem stvaranju.

- Što se kreativnosti tiče, mišljenja sam da se kreativnost vežba i uči kroz praksu. Što se više nečim bavite to vam više ideja pada na pamet. Ljudi nažalost čitav život provedu verujući da je kreativnost neki poseban talenat rezervisan za odabrane. A to uopšte nije tačno. Ne mogu svi da budu geniji i inovatori, ali kreativan u manjoj ili većoj meri može da bude svako, samo mora za početak da pokuša.

Upravo značaj i vrednost tog "pokušati" Gorana je shvatila u trenucima kada je pokretala svoju liniju nakita "Atelje Broš" i kada je sve bilo i preteško i predivno u isto vreme, s puno izazova, kako kaže ova mlada žena.

- Da sam krenula s tom idejom i biznis planom, verovatno bih odustala još na papiru. U početku nije bilo govora o nekakvom predstavljanju nakita bilo kome. To je onako bilo sve lično za mene. Nije mi bilo ni na kraj pameti da će mi to postati zvanični posao. Ali postao je, nakon tri godine.

Da je bilo lako i uvek kreativno: nije. Nekada sam proces kreativnosti može biti narušen svakodnevnim poslovnim obavezama, problemima tehničke prirode, uopšte svim onim stvarima koje čine poslovni poduhvat, a nimalo nisu u vezi sa umetnošću i dovedu vas do tačke kada pomislite da ćete odustati.

- Bilo je padova,  i te kako. Lakši deo je izrada, plasman je problematičan, kao i za sve u krajnjoj liniji. Apsolutno najteže je bilo kada sam otišla na porodiljsko odsustvo. Pojma nemam kako smo sa suštinski jednom platom to pregurali - priča Gorana i dodaje:

- Onda nam se svima desio kovid, a moja porodica ga je dočekala potpuno finansijski isceđena. Tada sam bila na korak od odustajanja. Ali, evo nisam, kao što vidite. Otvorila sam i svoju radnju, zapravo moja koleginica Marija i ja smo zajedno otvorile radnju u Beogradu, u Svetogorskoj, pa ćemo videti kako će to dalje da ide. Umereno sam optimistična - iskrena je Gorana.

Apsolutnu podršku za pokretanje posla imala u svom suprugu:

- Iskreno, da nije toga ne bismo mi sada vodili ovaj razgovor. Sve teškoće su išle i preko njegovih leđa i mislim da bi malo ko imao razumevanja kao što ga on ima. U tom smislu mi je njegovo mišljenje najrelevantnije, a njegovo razumevanje najvažnije.

Roditelji bi, sigurna sam, voleli da imam siguran posao za platu, ali su me uvek podržavali i rečima i delima. Sve u svemu, ništa bez podrške bliskih ljudi. Velika je privilegija kad to imate.

Gorana ne pravi samo nakit. Radi i zanimljive magnete Beograda slikane na staklu, kao i čestitke koje su inspirisane njenom ćerkom. Prvo što se može primetiti kada posmatrate Goranine kreacije jesu autentični oblici, kombinacija boja i to da u oblicima i motivima za nakit dominiraju ptice i mačke kao večita inspiracija.

- Mislim da mi je inspiracija prilično nesvesna zona. Nemam precizan odgovor odakle ona zapravo dolazi. Ideje dolaze, neke se zadrže, neke odlepršaju, a neke svesno odbacim iz praktičnih razloga. Potpuno sam opsednuta na prvom mestu pticama a, onda i mačkama. Ptice su mi neverovatno inspirativne, njih baš volim da pravim. Zovem ih strip ptice. I kad me neko pita koja je to ptica, ja kažem izmišljena, sve su to nepostojeće ptice. Možda bude još neka zverčica, ne znam, ne planiram mnogo.

Sve što Gorana napravi, posebno ovaj originalan nakit, najviše privlači ljude kojima je dosadila klasična, standardna ponuda ovih ukrasnih detalja i sitnica koje život čine lepšim.

Gorana Perović, nakit, umetnica

Foto: Privatna arhiva

- Moj materijal je polimerna glina. To je vrsta veštačke gline koja se peče na niskim temperaturama u običnoj rerni, a vreme potrebno za izradu nekog komada je relativno. Nikad ne pravim jedan par ili jedan komad nečega, čak i kad mi poruče nešto, uvek napravim više u turi, jer je sve drugo gubljenje vremena, takav je proces. Moja najveća ljubav su broševi, ali pravim naravno i ogrlice i minđuše, jer broševi generalno nisu visoko kotirani na top-listama publike. Setove ne pravim, osim kada mi neko poruči da, na primer, uz ogrlicu napravim minđuše, tada izađem u susret. Inače, porudžbine radim samo u okviru svog repertoara, nikad po tuđoj zamisli - iskrena je Gorana.

Savremeno tržište i sve što ono sobom nosi nameće i redovno praćenje trendova u svemu, pa i u kreativnim procesima. Ipak, postoje umetnici poput Gorane koja ponosno uvek biraju beskrajnu šarolikost alternative. Svesna je da ovaj njen izbor znači i najmanji prostor za manevar, ali ona odlučno ne juri za trendovima.

- Ništa ne može na silu. Mora da ti bude blisko, inače na kraju kao rezultat dobiješ ništa. A, nekako, kad pogledate šta radim, šta tu može da se prilagodi trendu? Sezonske boje u najboljem slučaju, ali čak ni to, kod mene je sve šareno, svake sezone.

Mlada umetnica i preduzetnica čak ne voli da misli da njen nakit šalje neku posebnu poruku, već je jednostavno srećna što postoje osobe koje su se u njemu prepoznale i koje ga rado nose i zahvalna im je na tome. Gorana svoj nakit doživljava kao "uživanje u sitnim zadovoljstvima, a sitna zadovoljstva uvek zašećere život".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona