• 1

Prvi domaći film o Svetoj Petki: Priča o ženi "od krvi i mesa" koja je postala omiljena svetiteljka

Reditelj nas vodi kroz 40 godina iskušenja, dubokih unutrašnjih borbi, ali i sveprisutne vere

  • 1
Premijera film Sveta Petka

Foto: Promo

Igrani film "Sveta Petka - Krst u pustinji" reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića imao je svoju svetsku premijeru 29. avgusta na 44. Moskovskom filmskom festivalu, a danas je održana pretpremijera za medije u Beogradu.

Prateći život pobožne mlade Paraskeve, upoznajemo njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije svetiteljke pravoslavlja.

Film je sniman na autentičnim lokacijama u Jordanu, zatim u Srbiji i Jašiju, gde se nalaze mošti Svete Petke.

Premijera film Sveta Petka

Foto: Promo

Reditelj nas vodi kroz 40 godina iskušenja, dubokih unutrašnjih borbi, ali i sveprisutne vere. S jedne strane, moderan u izrazu i ritmici kadrova, ovaj film nam donosi priču staru vekovima, koja i danas snažno živi u vernicima i poštovaocima Svete Petke.

Ova biografska drama nastala je po istinitoj priči i bestseleru "Petkana" Ljiljane Habjanović Đurović, a lik Svete Petke tumači glumica Milena Predić. Kako određeni delovi knjige nisu mogli da završe na filmskom platnu, Ljiljana Habjanović Đurović otkrila je za Ona.rs koji su to delovi koje bi ona posebno izdvojila i koji bi dodatno emotivno obojili film.

- Postoji veoma težak momenat u knjizi kada Petka prisustvuje silovanju devica. To bi bila veoma dramatična scena koja nikoga ne bi ostavila ravnodušnim, ali bi samo ta scena koštala doslovno kao ceo film, tako da smo morali da je izbacimo. Naravno tu je i Petkin život pre njene 25 godine, odnosno pre nego što je odlučila da krene u pustinju, kao i drugi likovi - rekla je autorka knjige "Petkana" i dodala da se molila Svetoj Petki, koja je, kako veruje, sve vreme bila uz njih.

Kako kaže književnica, film mora da se gleda na platnu da bi se shvatio beskraj prostora u kome je Sveta Petka provela 40 godina... Sve što je manje neće dočarati lepotu filma.

Milena Predić, koja glumi Svetu Petku, kaže da se nije posebno spremala za ulogu u ovom filmu, ali da je osetila mir i blagostanje, te joj je bilo lako da uđe u lik Svetiteljke.

- Nisam preterano gledala filmove i čitala o Svetoj Petki. Otišli smo u Rumuniju u Jašiju gde se nalaze mošti Svete Petke i osetila sam neki mir. Osetila sam da ću izneti ovu ulogu kako treba - kaže za Ona.rs glumica Milena Predić.

Ovaj film je, pre svega, ljubav, počev od toga da su književnica i reditelj sin i majka, pa sve do Svete Petke i njenog odnosa prema Bogu. Činjenica koja pokazuje koliku su želju sin i majka imali da podare ovaj film, govori to što su u nedostatku materijalnih sredstava prodali kuću na moru. Reditelj, ali i snimatelj ovog filma Hadži-Aleksandr Đurović rekao je da više od deset godina mašta o ovom filmskog ostvarenju.

- Želju da uradim ovaj film nosim još od studentskih dana, kada sam radio zvučnu knjigu po romanu "Petkana", ali prva želja za filmom javila se tokom hodočašća u Svetoj zemlji 2008, kada sam pročitao roman i u glavi video film - kaže Đurović.

Prema njegovim rečima, da bi se ispričala celokupna priča, nije dovoljan jedan film, pre bi stala u seriju, ali je fokus bio upravo na tome kako je ona postala svetiteljka.

- Video sam mogućnost da se kroz poetiku zvuka i slike i filmskog izraza obradi ta tematika i da pokušam da prikažem sve ono što je bila suština 40 godina iskušenja u pustinji, koje je provela Sveta Petka. Želeo sam da pokažem da je ona bila obična devojka, od krvi i mesa, baš kao mi. Upravo u tome je univerzalnost i vanvremenost ove priče - ističe Hadži-Aleksandr Đurović.

Hadži-Aleksandr Đurović nekoliko puta je naglasio da ovaj film nije napravljen samo za ljude pravoslavne veroispovesti, već da se u njemu mogu pronaći svi oni koji ga pogledaju bez obzira na veru i naciju.

Sveta Petka, Krst u pustinji

Foto: Nikola Tomić

Sa njegovim tvrdnjama se slaže i Ljiljana Habjanović Đurović, te je za naš portal otkrila s kojom bi poukom volela da ljudi izađu posle odgledanog filma:

- Ja bih volela da svim ljudima koji pogledaju ovaj film on bude na duhovnu korist. To mi zaista najvažnije. Naravno, svako će izvući svoju pouku i svako će se pronaći u nečemu, ali je najvažnije da to bude na duhovnu korist. 

"Sveta Petka - Krst u pustinji" je prva srpsko-jordanska koprodukcija, podržana od Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Filmskog Centra Srbije ali i Kraljevskog filmskog centra Jordana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Sveta

    2. septembar 2022. | 19:44

    Sveta Petka, ljubav,radost..

    Podelite komentar