Quantcast
 • 1

Žene u Mađarskoj će morati da slušaju otkucaje srca fetusa pre pobačaja

, Ona.rs

Ovaj zakon stupa na snagu u četvrtak

 • 1
SAD, Amerika, Los Anđeles, protesti abortus

Foto: Profimedia/Frederic J. BROWN/AFP

Prilikom podnošenja zahteva za abortus žena mora da donese lekaru potvrdi o tome da su joj "jasno predočeni faktori koji ukazuju na postojanje vitalnih funkcija embriona". Pravna depeša kojom je ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter naredio da se ispoštuje ta naredba u službenim mađarskim novinama pojavila se u ponedjeljak uveče.

Prema pisanju lokalnih medija, zakonska formulacija znači da žene pre abortusa moraju da slušaju otkucaje srca embriona. 

U Mađarskoj postoji ograničeno vreme u toku kog žene mogu da izvrše abortus, odnosno smeju da prekinu trudnoću do 12. nedelje.

Desnica Mađarske, tradicionalno i hrišćanski orijetisana, zbog nametanja pojedinih stavova već je nailazila na probleme u državi.

Organizacije za odbranu prava žena u Mađarskoj kažu da najnovije pooštrenje pravila samo povećava pritisak na žene koje su i bez toga u izuzetno teškoj situaciji zbog neželjene trudnoće.

Tema abortusa proširila se na ceo svet, a kako mnogi navode, članovi desnice bi trebalo da budu svesni da bi zabrana pobačaja, kao i u Poljskoj, bila krajnje nepopularan potez.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

 • KLON

  13. septembar 2022. | 15:32

  Pusto zensko...

  3
  4

  Podelite komentar