• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Matičarka za Ona.rs otkriva koliko često žene u Srbiji zadržavaju svoje prezime

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok je u Italiji i nekim zemljama španskog govornog područja uobičajeno da žena zadrži svoje prezime, kod nas se takve dame neretko nađu na stubu srama

  • 1
Mladenci, potpis, prezime, matičar, mlada, mladoženja, venčanje

Foto: Shutterstock

Prezime kao pojam datira od sredine 14 veka. Nekoliko najstarijih rečnika prezime definiše kao "ime porodice". Zato je kroz istoriju često bilo važno da žena rodi muško dete koje će nastaviti lozu i naslediti prezime.

Ali da bi nastavio lozu, on prvo mora da pronađe ženu koja će svoje zameniti njegovim prezimenom. 

Među nezaobilaznim pitanjima koja okolina upućuje skoro svakoj budućoj nevesti su: "gde pravite svadbu?", "kakva ti je venčanica?" i "hoćeš li uzeti njegovo prezime?" S obzirom na to da živimo u sredini u kojoj se najčešće podrazumeva da žena na venčanju uzme muževljevo prezime, na treće pitanje se najčešće i ne očekuje odgovor. Podrazumeva se da je potvrdan.

Ovo "pravilo" da žena uzima suprugovo prezime postoji oduvek i retko se dešavalo da svom prezimenu doda njegovo, a još ređe da zadrži svoje.

Međutim, danas se situacija menja, pa žene, doduše i ne tako često, zadržavaju svoje prezime. Žene koje to urade neretko se nađu na stubu srama, jer su, kako mnogi kažu, "svog supruga napravile manje muževnim" i da ga zbog toga "manje poštuju".

Na ovu temu razgovarali smo sa matičarkom Jelenom Pantić koja se ovim poslom bavi 21 godinu. Prema rečima naše sagovornice, u poslednje vreme se češće dešava da žene zadrže svoje ili dodaju suprugovo prezime.

- Ovaj posao radim 21 godinu i kada bih "grubo" morala da odredim, mislim da se desi, na više od 100 venčanja koja uradim, da jedna žena jednom godišnje zadrži svoje prezime - kaže ona.

Prema rečima matičarke, češće se dešava da žene svom prezimenu dodaju i suprugovo prezime, ali da, kako kaže, ne veruje da će kod nas biti prihvaćeno da žena zadrži svoje devojačko prezime.

- Veoma je teško da to zaživi kod nas, jer jednostavno živimo u takvoj sredini. Mlade koje su zadržavale svoje prezime to su uglavnom radile zbog posla ili nekog dokumenta koji ne može da promeni blagovremeno - objašnjava matičarka.

Na pitanje da li joj se nekada desila situacija da mladoženja uzme mladino prezime, sagovornica je odgovorila:

- Jednom mi se to dogodilo i veoma je bilo zanimljivo. Naime, on je imao tri brata koja su bila oženjena i imali su sinove, a njegova žena je bila jedinica. Zanimljivo je to što je on predložio da uzme njeno prezime kako bi se njena loza nastavila - priča nam Jelana Pantić.

Kako kaže, u razgovoru, mladenci često kažu da im prezime nije važno, ali ako se predloži da muž uzme ženino prezime, onda postaje jako bitno.

- Neravnopravnost polova se nigde ne ogleda transparentnije nego kada je reč o promeni prezimena - naglasila je ona.

Naša sagovornica na kraju dodajte da je sve stvar dogovora, ali i unutrašnjeg osećaja.

- Ukoliko vam nešto govori da treba da zadržite svoje ili pak uzmete suprugovo prezime, uradite tako. Nemojte da obraćate pažnju na okolinu, jer je njoj veoma lako promeniti mišljenje. Ako mi svoju odluku nosimo ponosno, i okolina će početi da je poštuje - zaključuje matičarka Jelena Pantić.

Da li ste za to da žene zadrže svoje prezime?

Glasajte

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • DARKO 100%

    27. oktobar 2022. | 12:48

    Obicno su nekad zene zadrzavale svoje prezime ako u porodici nema muskog roda kao brata naslednika,onda bi znale zadrzati svoje prezime,

    Podelite komentar