• 3
 ≫ 

Ita Rina je bila filmska diva i "oličenje slovenske lepote": Odrekla se Holivuda zarad porodičnog života

 ≫ 

U oktobru 1926. časopis "Slovenski narod" je organizovao izbor lepote na kom je Rina ponela titulu Mis Slovenije

  • 3

Ita Rina, Tamara Đorđević, Italina Lida Kravanja - tri imena iste žene, talentovane glumice i lepotice bez premca. Bila je jedna od glavnih filmskih zvezda u Nemačkoj i Čehoslovačkoj kasnih 1920-ih i ranih 1930-ih. Rina se povukla iz karijere ubrzo nakon venčanja 1931. godine, kada je promenila veru iz rimokatoličke u srpsku pravoslavnu i ime u Tamara Đorđević. Iako je plenila svojom pojavom gde god bi ste pojavila, iako je dostigla slavu i iako je svetski uspeh tek čekao, ona je za sebe tada izabrala novi život.

Ita Rina je rođena 7. jula 1907. u malom gradu Divači (Slovenija) kao Italina Lida Kravanja. Zvala se skraćeno Ida Kravanja. Ubrzo nakon izbijanja Prvog svetskog rata, porodica se preselila u Ljubljanu, gde je Rina maturirala 1923. Znala je da želi da postane glumica i kako da to i postigne.

Ita Rina

Foto: Wikipedia/Javno vlasništvo

Pod svetlima reflektora

U oktobru 1926. časopis "Slovenski narod" je organizovao izbor lepote na kom je Rina ponela titulu Mis Slovenije, a glavni događaj - izbor za Mis Jugoslavije odvijao se nešto kasnije te godine, u Zagrebu. Međutim, njena majka nije dozvolila Rini da putuje jer je za nju tako nešto bilo skandalozno i sramotno. Iako je slovenačka delegacija urgirala, te je majka na kraju popustila, Ita Rina nije na vreme stigla u Zagreb, žiri je već tada birao najlepšu. No, tu nije bio kraj, već samo početak nečeg mnogo boljeg. Nju je zapazio Adolf Miler, vlasnik bioskopa, koji je došao na ideju da njene fotografije pošalje nemačkom producentu Peteru Ostermajeru.

Ovoga puta Rina nije dozvolila da joj majka poremeti planove, bez njenog znala odlazi u Berlin kako bi jurila svoj san. Usledile su audicije, časovi glume, dikcije, plesa, ali i vožnje i jahanja.

- Osvetlili su me reflektorima. Kamere su počela da zuje. Govorili su mi da vrištim, da se smejem, da mašem, plačem. Mislim da sam najprirodnije izgledala u scenama gde sam plakala, Bilo je dovoljno samo da pomislim koliko sam daleko od kuće i kako sam obmanula majku - govorila je o prvom iskustvu pred kamerama.

Debitantski film se desio 1927. godine - "Šta deca kriju od roditelja". Potrebno je bilo još nekoliko manjih uloga da bi Ita Rinu zapazili i filmski kritičari. Već naredne godine ona gobija ulogu Andree u filmu "Erotikon", režije Gustava Mačatija, te dobija zvučnije ime - Ita Rina, dok se pre toga potpisivala kao Ida Kravanja.

Takav film je u to vreme izazvao mnogo negativnih kritika i kontroverzi, ali to nije umanjilo njegov uspeh. Zapravo, takve kritike su bile i najbolja reklama za film, ali i siguran put ka uspešnoj karijeri.

Katolički opat Batleme je napisao: "Prvo leže jedan pored drugog, a zatim jedan do drugog... Istina je da poklopac skriva njihove figure, ali svakako ne krije njihove pokrete. Protagonisti su prikazani u posebno dugim kadrovima, posebno Ita... Gledalac može da prepozna njeno uzbuđenje, zatim njen izraz anksioznosti pomešan sa čežnjom, pa bol i na kraju. Crvenim dok opisujem scene".

Fanovi su je obožavali, a kritičari hvalili njenu "slovensku lepotu" i dar za glumu. Dobijala je na stotine pisama obožavalaca, a sasvim zasluženo usledila je i ponuda za nastavak karijere u Holivudu.

Ukupno je snimila 18 filmova, a kada su se desile holivudske ponude, ona je rešila da preokrene svoj život.

Gde prestaje era Ita Rine, a počinje život Tamare Đorđević

Miodraga Đorđevića upoznaje tridesetih godina prošlog veka, na samom vrhuncu slave. Ovaj mladi student tehničkih nauka i sam je imao lepotu holivudskog glumca Zbog njega je prihvatila pravoslavlje i započela porodični život u Beogradu sa dvoje dece - sinom i ćerkom. Ita Rina dobija ime Tamara Đorđević i živi sa suprugom u porodičnom domu u Katanićevoj ulici broj 8. Imaju lep i skladan brak, posvećeni su prijateljima i porodici.

Međutim, rat je kao i svima poremetio život i ništa više nije bilo važno sem da je glava na ramenima. Svoj život u Beogradu Ita Rina, tada Tamara Đorđević, napušta sa porodicom i seli se u Vrnjačku Banju. Govorilo se kako je morala da prodaje svoj nakit kako bi se prehranili, kako je živela teško i radila najteže fizičke poslove. I tada se borila za svog supruga, kog je, kako se navodi, spasila banjičkog logora, u kom je završio zbog jedne svoje neprimerene političke izjave.

Nakon rata više ništa nije bilo isto, iako je radila u "Avala filmu", sem jedne male uloge u filmu "Rat", ponude nisu stizale. Pokušala je da se vrati kinematografiji, ali je to uspela samo u domenu administracije.

Nakon što se i definitivno povukla iz javnog života, sa porodicom se preselila u Budvu gde je živela sve do smrti. Preminula je maja 1979. za vreme katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio taj kraj. Imala je 72 godine. Sahranjena je u Beogradu na Novom groblju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • BASA

    29. oktobar 2022. | 20:08

    Nismo videli na Sajmu Knjiga , autobiografiju ITE RINE ! Vrlo često njeno ime se spominje kada se priča o istoriji Filma i u Ukrštenicama ! Nadamo se da će biti snimljen Dokumentarac , o životu i radu Ite RINE !

    Podelite komentar

  • Sudija Dred

    30. oktobar 2022. | 08:44

    Eto,opet mi Srbi umešani 😒 Srbin joj došao "glave",okončala karijeru zbog Srbina 🤗👏💘 I još promenila veru i ime. 😊 Pa posle neka kažu da mi Srbi nismo najveći zavodnici.🤗😏

    Podelite komentar