• 3

Zašto se osećamo nezadovoljno ako smo uspešni: Milica Stoiljković rešenje vidi u ličnih 20 minuta

Milica je u okviru svog programa radila sa više od 5.000 ljudi, među kojima su žene koje su uspešne i ostvarene, ali se osećaju umorno, bezvoljno i iscrpljeno

  • 3

Video: Milica je za Ona otkrila kako da sebe dovedete do stanja mira i života bez stresa

Milica Stoiljković je autor programa za lični razvoj. Po obrazovanju je profesor srpsko-svetske književnosti i jezika, a u korporativnom svetu je bila i na direktorskoj poziciji, koju je hrabro odučila da napusti posle 15 godina i posveti se onome što najviše voli.

Kako kaže, ciljna grupa njenog programa "Lepo mi je" su žene koje imaju više od 40 godina. Prema njenim rečima, to su žene koje su uspešne i ostvarene, ali se osećaju umorno, bezvoljno i iscrpljeno.

Tu nastupa Milica, koja nudi rešenje njihovog problema i daje odgovore na razna pitanja koja ih muče. Za naš portal Milica Stoiljković je objasnila kako izgleda ceo proces i šta je zapravo rešenje ovog problema.

- Ja pomažem ljudima, a pre svega ženama da žive i smireno, lepo i fokusirano, pored svih obaveza koje imaju u toku dana - započinje razgovor za Ona.rs Milica Stoiljković. Ona se ovom temom bavi više od deset godina, a kako kaže, njena želja je da pomogne ženama da razumeju da je zaista moguće da žive smireno i lepo i da je ključ u minimalnim navikama na kojima se radi.

Naša sagovornica ističe da žene koje dolaze kod nje imaju zajedničke crte, te je rešila da nam otkrije šta je tačno u pitanju.

- Kada žena napuni 40 i više godina dolazi i do hormonskih promena i žene u velikom broju osećaju da imaju čitav život pred sobom, a sa druge strane su umorene i istrošene i potrebno je nešto da ih pokrene. To je nešto što im je zajedničko. Kada dođu kod mene, ja im pomažem da shvate da imaju vremena da žive život punim plućima, ali ne uz toliko napora i stresa, jer se dešava promena i fiziološkom i na energetskom nivou - objašnjava Milica.

Kada je reč o motivaciji i ideji da pokrene ovaj program, Milica kaže da je ona, sve ovo što stiže žene između 40-te i 50-te, na sebi počela da primenjuje kada je imala 30.

Milica Stoiljković Foto:Privatna arhiva

- Ja sam u prednosti tih 10 godina, jer sam proučila šta se sve to nama događa. Zbog toga želim da pokažem ženama kako da što pre dođu do mira, kako ne bi došlo do zamora i napora. Ja sam 15 godina radila u korporativnom svetu i na kraju sam bila generalni direktor u jednoj marketing agenciji. U tom trenutku znala sam čitav spektar: šta znači biti mama, poslovna žena, partner, prijatelj i učestovati u raznim socijalnim aktivnostima, a paralelno sa tim sam iz hobija počela da se bavim sobom i meditacijom i te teme su počele veoma da me interesuju.

Znala sam da u meni postoji jedna doza mira, jer sam dugo radila na tome, a sa druge strane sam bila veoma uspešna u svom poslu, ali sam osetila da sam preumorna i da nešto nije u redu. Tada sam se zaustavila i rekla sebi: "Okej, ja volim svoj posao, ali sam jako iscrpljena. Ja volim mir, ali ga pola dana imam, a pola nemam". I tada sam odlučila da napustim taj posao. Nisam otišla iz ljutnje i nervoze, već sam želela da nastavim da se bavim komunikacijama kojima sam se bavila, ali na drugačiji način - naglašava naša sagovornica.

Milica je do sada radila sa više od 5.000 ljudi. Njen program traje četiri meseca, a kako kaže, po više faktora se razlikuje od ostalih seminara i sličnih programa za lični razvoj.

- Kada idemo kroz život i ostvarimo se na različitim poljima, to sve zvuči super, ali mi se iznutra ne osećamo dobro. I onda se zapitamo: "Šta sad treba da radim?" i pokušavamo da pronađemo rešenje. Ljudi tada kreću na jedan seminar, drugi seminar, jogu, pilates, šetnje, druženja i zapravo traže rešenje na 100 strana. Problem zapravo nastaje zato što smo rasuli pažnju na 100 strana, a kada to radimo, naša čula su uznemirena i mozak prima haotične signale i dolazi do povećanja nivoa hormona stresa. Nije problem ako se povremeno dešavaju takve situacije, ali ako to traje godinama, nivo stresa je na visokom nivou, a sve što radimo dugo i u kontinuitetu, postaje naša navika. Rasipanje pažnje na 100 strana je postalo naša navika i zato se ne osećamo dobro, jer navika upravlja nama.

Milica Stoiljković Foto:Privatna arhiva

- Ono što ja pokušavam da objasnim ženama je to da ne moraju da rasipaju svoju pažnju, već da je poenta da je fokusiraju. Kada to uradimo, mi ostajemo sa sobom i filtriramo sav taj haos oko nas i smanjujemo nivo hormona stresa. Prvi nivo je da fokusiramo pažnju ka unutra, a drugi da fokusiramo pažnju iz te tišine i mira na ono što nam je prioritet. Onda ne zavisimo od spoljnih okolnosti, već mi kreiramo svoje okolnosti - kaže Milica.

Naša sagovornica ističe da nam za postizanje mira, filtriranje informacija i fokusiranj, dnevno treba samo 20 minuta.

- Pred kraj dana ili ujutru, dok dan još nije krenuo, možemo da izaberemo da ostanemo sa sobom u tišini zatvorenih očiju 20 minuta. Šta mi tada zapravo radimo? Mozak u toku dana prima haotične informacije, a mi mu u toku tih 20 minuta kažemo: "Okej, ne dajem ti samo taj signal, dajem ti i mir i tišinu". Ovih 20 minuta možemo da sprovedemo bilo kad, doslovno u sred dana. I što više ponavljamo ovu radnju, to brže učitavamo znanje - objašnjava Milica Stoiljković.

U videu na početku teksta pogledajte ceo intervju sa Milicom Stoiljković.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Roki

    3. novembar 2022. | 19:29

    Zašto..evo ja vam kažem zato što nam je malo i nije dosta. Jedan Mercedes ma daj drugi, kuva je malo daj vikendicu i još koji stan, roštilj nije dosta daj lososa,samo daj meni i mojoj debeloj guzi. Eto zato.

    Podelite komentar