• 0
 ≫ 

Boba Pačanin je umetnica i od keramike pravi remek-dela: "Uvek ostavljam lični pečat"

 ≫ 

Ona se od 2007. godine intezivno bavi unikatnom i posudnom keramikom

  • 0

Video: Boba Pačanin se već 20 godina bavi umetnošću: Keramika je njena ljubav

Mnoge žene u svojim ateljima stvaraju umetnost. Iz njihovih ruku nastaju prava remek-dela. Jedna od njih je i primenjeni umetnik keramike Boba Pačanin, koja se umetnošću bavi više od 20 godina.

Boba je završila školu za dizajn, posle koje upisuje i završava Fakultet primenjenih umetnosti - odsek keramika u Beogradu. Ona je do sada imala dve samostalne izložbe, a učestovala je u više od 30 kolektivnih izložbi.

Naša sagovornica se od 2007. godine intezivno bavi unikatnom i posudnom keramikom, te smo na tu temu i razgovarali s njom.

- Svoj prvi atelje sam otvorila čim sam završila fakultet. Umetnost sam volela oduvek. Još kao mala sam obožavala da crtam i bojim, pa sam znala da ću se baviti nekom vrstom umetnosti. Kada sam završila školu grafički dizajn, mislila sam da je to-to i da ću se time baviti, međutim bila sam odbijena na fakultetu i tako zapravo upisujem Fakultet primenjenih umetnosti - započinje priču za Ona Boba Pačanin.

Period najveće umetničke slobode

Iako je do sada napravila bezbroj keramičkih predmeta, Boba za više od 20 godina rada ipak izdvaja svoje fakultetske radove, jer je, kako kaže, tada imala najveću umetničku slobodu.

- Tada nismo bili stisnuti tuđim željama i prohtevima, već smo imali veliku slobodu izražavanja i zbog toga su mi ti radovi najdraži i mislim da sam se njima najviše i posvetila. Znate, kada vas neko angažuje da napravite nešto, uvek ste "pritisnuti" željama poručilaca i rokom, mada i iz toga nastane nešto. Kada god radim nešto, uvek gledam da to budem ja i da ostavim svoj lični pečat - kaže naša sagovornica.

Kada delo živi

S obzirom na to da nam dolaze praznici, Boba Pačanin naglašava da je ovo period kada ljudi često naručuju poklone ili dekoracije za svoj dom iz njenog atelja.- Poslodavci za svoje zaposlene naručuju poklone, na primer vaze, činije, a takođe vole i piksle za tompuse koje su veoma popularne u poslednje vreme. Međutim, ono što se izdvaja su keramička vasrkšnja jaja. Njihov oblik je savršen i onda tu najviše mogu da se igram glazurom, efektima i bojom - naglašava ona i dodaje da joj je veoma drago kada u nečijem domu vidi svoje delo, te ističe da je to i poenta svakog umetnika.

Na pitanje koji ima savet za one koji žele da se bave ovim poslom, naša sagovornica odgovora:

- Keramika zahteva dosta opereme koja je skupa. Bez keramičke peći se ne može, takođe je potrebna presa kao i keramički točak, a to sve puno košta. Stalno je potrebno neko ulaganje u materijal i opremu, tako da, treba istrajati i zaista nije lako - zaključuje Boba Pačanin.

U videu na početku teksta pogledajte ceo intervju sa Bobom Pačanin.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona