• 0
 ≫ 

Irina je žena predsednika i više ne želi da bude prva dama: "Takav posao ne bi trebalo da postoji"

 ≫ 

Ona je poznata po tome što je feministikinja i učestvuje u raznim aktivnostima koje se tiču borbe za ravnopravnost

  • 0
Gabriel Boric Gabrijel Borić Čile

Foto: Tanjug/AP

Kroz istoriju predsednici Sjedinjenih Američkim Država su naširoko bili poznati i zbog svojih žena koje su nosile titualu prve dame. Ova titula za mnoge žene ima težinu i predstavlja jednu vrstu časti, ali ne i za Irinu Karamanos (33).

Irina je partnerka čileanskog predsednika hrvatskog porekla Gabriela Borića, a nedavno je objavila da se povlači sa pozicije prve dame uz objašnjenje da to "nije posao koji je tražila, niti veruje da bi takav posao uopšte trebalo da postoji".

Irina je poznata po tome što je feministikinja i učestvuje u raznim aktivnostima koje se tiču borbe za ravnopravnost. Ona je, kada je njen suprug došao na mesto predsednika, pristala da uzme titualu prve dame u nadi da će uspeti da promeni pojedine stvari.

Planirala je da sve svoje dužnosti - vođenje šest fondacija, nadzor mreže dečjih vrtića, naučnih muzeja i organizacija za razvoj žena, prebaci na ministarstva, za koja veruje da će da ih vode bolje, i na kraju da zatvori svoju kancelariju, piše "Washingtonpost".

Međutim, prvo je morala da uveri ljude i vladu da njen plan nije radikalan i da bi nove generacije trebalo da menjaju tradiciju i birokratiju.

- Funkcija prve dame ne govori ništa o meni kao osobi. Niko ne govori o mojim veštinama, diplomama ni iskustvu, bitna im je samo titula - rekla je ona.

Ko je Irina Karamanos?

Karamanos tečno govori četiri strana jezika, studirala je još dva i ima diplome iz vaspitno-obrazovnih nauka i antropologije s nemačkog Univerziteta Hajdelberg.

Ona je ćerka imigranata, majke urugvajke nemačkog porekla i oca Grka, koji je umro kad je imala osam godina. Posebno naglašava kako ona "nije osoba koja bi svoje planove i karijeru podredila muškarcu".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona