• 3

Džejmi Li Kertis slavi 64. rođendan: “Kraljica vriska” vredna 60 miliona dolara

Filmski debi u “Noći veštica” otvorio joj je vrata svetske slave, ali ju je bavljenje glumom dovodilo i do ivica ponora u koje, na sreću, nikada nije upala

  • 3
Džejmi Li Kertis Džejmi Li Kertis Foto: Profimedia

Kad je prošle godine na 78. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji američka glumica Džejmi Li Kertis dobila nagradu za životno delo, nije odolela a da ne prokomentariše dobijanje ovog priznanja na njoj svojstven način:

- Osećam se tako živom, kao da imam tek 14 godina i da sam na početku svog životnog puta. Svakog jutra se budim sa tom vrstom radosti i svrhe.

Oni koji je poznaju, svesni su da je takav odgovor bio reakcija na dodeljivanje nagrade koja mahom odlazi u ruke glumcima koji su na kraju životnog puta.

Danas, Džejmi Li Kertis slavi 64. rođendan i ako je suditi po angažmanima koje ima, zaista se ponaša kao da je tek zakoračila u svet odraslih. Pre dve godine pokrenula je podkast na platformi "Audiblo", a prošle godine još jedan za "iHearthRadio".

Neumorno piše knjige za decu, snima za televiziju i radi kao izvršni producent. Njena karijera je, kako navodi "Wikifeeed", procenjena na 60 miliona dolara.

Od rođenja među slavnima

Mnogi će reći da je imala sreće što je rođena u glumačkoj porodici i da su joj zbog toga sva vrata u ovom umetničkom poslu bila otvorena.

Dženet Li i Toni Kertis najpre su dobili ćerku Keli, a potom i Džejmi. Imala je svega četiri godine kad su joj se roditelji razveli. Odrastala je uz majku i očuha, a sa ocem je održavala sporadične kontakte.

Jedno vreme je studirala pravo, ali je na kraju ipak odabrala glumu za životni poziv.

Talična “Noć veštica”

Blistavi filmski debi Džejmi Li Kertis imala je u sada već kultnom horor filmu “Noć veštica”, snimljenom 1978. godine, kao i u njegovim nastavcima. Zahvaljujući ulozi Lori Stroud kasnije je kao od šale dobijala uloge u hororima, kao i titulu “kraljice vriska”. 

Ipak, mnogi pamte i njene uloge u komedijama “Riba zvana Vanda”, “Kolo sreće”, “Moja devojka”, “Čudni petak”, “Božić sa Krankovima”...

Talenat nije ostao neprepoznat. U četiri decenije dugoj karijeri dobila je brojne nagrade, među kojima su i BAFTA, Saturn i Zlatni globus.

Porodica

Iako u matičnoj porodici nije imala sreće, jer je odrastala samo sa majkom i očuhom, a sporadični susreti sa ocem vodili su je u pakao zavisnosti od droge i alkohola, kod izbora bračnog partnera sreća je bila na njenoj strani.

Zaljubila se u Kristofera Gesta i “obećala” prijateljici da će se udati za njega. Pet meseci kasnije njena želja je postala stvarnost: Džejmi Li Kertis udala se za Gesta 18. decembra 1984. godine.

Usvojili su dvoje dece; Eni je rođena 1986, a Tomas 10 godina kasnije. Tomas je u međuvremenu promenio pol i postao Rubi, u čemu su ga roditelji svim srcem podržali.

Slavnu glumicu je upravo ljubav prema deci trgla iz kandži poroka.

Filantropija i politika

Pored brojnih televizijskih i filmskih uloga, Džejmi Li Kertis bila je posvećena i pisanju knjiga. Od 1993. do 2018. objavila je 13 naslova, a pored toga bavila se i fotografijom, učestvovala u brojnim kampanjama za ljudska prava, a 1990. zajedno sa ocem koji je poreklom mađarski Jevrejin pomogla je finansiranje obnove najveće sinagoge u Evropi.

Pre šest godina podržala je Hilari Klinton u predsedničkoj kampanji u kojoj je nekadašnja “prva dama SAD” izašla na političko bojno polje protiv Donalda Trampa.

Zajedno sa mužem osnovala je fondaciju Sizigi za zdravlje dece i zaštitu životne sredine.

Iako je, poput većine glumica, svojevremeno podlegla trendovima i “išla pod nož” kako bi promenila svoju spoljašnjost, s godinama je naučila da prihvati svoj odraz u ogledalu i da uživa u svakom trenutku života.

- Zašto ne obučete “Pradine” pantalone za ručak sa prijateljem umesto toga što ih čuvate za specijalnu priliku? - rekla je Džejmi li Kertis u intervjuu za Aarp.

Ujedno, otkrila je i tajnu mladosti u sedmoj deceniji:

- Osećam slobodu da živim u sadašnjem trenutku i da budem otvorena za sve što se pojavi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Naj

    22. novembar 2022. | 19:18

    Koliki sam se lozio na ovu zenu! Mozda se i dalje lozim.

    Podelite komentar

  • Душан Краишник Бања Лука

    22. novembar 2022. | 19:59

    Ribetina Vrh Vrhova

    Podelite komentar

  • Kele

    22. novembar 2022. | 21:02

    Predivna u svakom pogledu🌹

    Podelite komentar