• 0

Odlazak Vivijen Vestvud: Od učiteljice do pank bake koja je napravila revoluciju u svetu mode

Slavna britanska kreatorka uživala je da provocira puritanski nastrojenu javnost, kako kroz kreacije koje je stvarala, tako i kroz izbor emotivnih partnera

  • 0
Vivijen Vestvud Vivienne Westwood

Foto: Tanjug/AP

Kreatorka Vivijen Vestvud (81), koja je preminula juče u Londonu, ostavila je neizbrisiv trag u modnom svetu.

Nekadašnja učiteljica, a potom samouka dizajnerka imala je veoma turbulentan život - kako na profesionalnom, tako i na privatnom planu.

Detinjstvo

Rođena je u selu Tintsvil 8. aprila 1941. godine. Njeni roditelji pripadali su radničkoj klasi. Iako je od malih nogu želela da se oproba u svetu umetnosti, na tom polju nisu joj oduvek „cvetale ruže“.

Napustila je studije za nakit i srebro na Univerzitetu u Vestminsteru uz rečenicu: „Ne znam kako bi devojka poput mene, koja potiče iz radničke porodice, mogla da zarađuje za život u svetu umetnosti.“

Prebacila se na pedagogiju i paralelno studirala i radila u fabrici, a potom se zaposlila kao učiteljica u osnovnoj školi. Tad je prvi put kreirala i nakit koji je prodavala u zapadnom delu Londona.

Brakovi

Imala je 21 godinu kad je upoznala Dereka Vestvuda, za kojeg se udala 21. jula 1962. Na venčanju se pojavila u haljini koju je sama kreirala. Godinu dana kasnije rodila je sina Benjamina. Razvela se tri godine kasnije, kada je i upoznala Malkolma Meklarena, budućeg menadžera pank benda „Sex pistols“, piše "Britannica".

U braku su proveli devet godina - od 1971. do 1980. godine i dobili sina Džozefa Korea.

Po treći put, Vivijen se udala 1992, kada je razmenila bračne zavete sa Andreasom Kronthalerom.

Karijera

Početak zlatnog doba u karijeri Vivijen Vestvud bio je upravo brak sa Malkolmom Meklarenom. Jedno u drugom su budili snažnu umetničku provokaciju, pa je tako Vivijen sedamdesetih lansirala pank stil u modnom svetu, napravivši revoluciju koja je ušla u istoriju. Pocepane majice, ukrašene šokantnim sloganima i grafikama protiv establišmenta, kao i crne pantalone sa kaiševima digle su veliku prašinu i naišle na oštru osudu britanske desničarske štampe.

Vivijen i Malkolm nisu marili za to. Iza njih je već bila armija onih koji su svoj modni stil stavili u ruke provokativnog bračno-poslovnog tandema. Iako su se 1981. razveli, Vivijen i Malkolm nastavili su da sarađuju još pet godina, ali je ona ubrzo izgradila identitet samostalnog dizajnera.

Mini-krinolina od pamuka i tvida, koju je predstavila 1985. godine, bila je komad koji je označio prekretnicu u modnoj priči Vivijen Vestvud. U naredne dve decenije kreirala je kolekcije inspirisane klasikom i epohom. Izgradila je sopstveno modno carstvo pod svojim imenom, proizvodeći dve kolekcije muške i tri kolekcije ženske odeće godišnje, kao i svadbenu odeću, obuću, naočare, šalove, trikotažu, kravate, čarape, kozmetiku i parfeme.

U Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu 1. aprila 2004. otvorena je retrospektiva posvećena njenim kreacijama. „Vivijen Vestvud – 34 godine u modi“ bila je najveća izložba koju je muzej ikada posvetio nekom britanskom dizajneru.

Kreacije Vivijen Vestvud često su nosile ličnosti iz svetskog džet-seta. Pored haljina koje su ponele Dita fon Tiz, Marion Kotijar i princeza Eugenija, Farel Vilijams se na 56. godišnjoj dodeli Gremi nagrada 2014. godine pojavio sa šeširom iz kolekcije koju je Vivijen Vestvud lansirala 1982/1983. godine. Šešir je postao toliko popularan da je dobio nalog na društvenoj mreži "Tviter".

Politički angažmani

Uvek spremna da pomera granice, Vivijen Vestvud se nije ustručavala da šokira javnost. Tako se 1989. pojavila na naslovnoj strani britanskog časopisa „Tatler“ odevena kao premijerka Margaret Tačer.

U septembru 2005. pridružila se britanskoj grupi za ljudska prava Liberty i dizajnirala majice, kao i odeću za bebe sa sloganom „Ja nisam terorista, molim vas nemojte me hapsiti“.

Na Vasrkšnju nedelju 2008. vodila je kampanju za nuklearno razoružanje. Šest godina kasnije ošišala se kako bi skrenula pažnju na opasnost koju donose klimatske promene. Iste godine postala je ambasador čiste energije ispred platforme „Trillion Fund“. Od 2015. bila je pristalica Zelene stranke i donirala 300.000 funti za izbornu kampanju, ali ju je omladinsko krilo stranke osudilo zbog izbegavanja plaćanja poreza u Velikoj Britaniji.

- Nisam bila dovoljno čista za njih – napisala je kreatorka u svom onlajn dnevniku.

Zalagala se za oslobađanje Džulijana Asanža, a 2012. na Londonskoj nedelji mode predstavila je majice sa natpisom „Ja sam Džulijan Asanž“.

Večita buntovnica

Kreatorka iz čije je svake pore izbijala provokacija govorila je da je ponosna na svoje buntovništvo.

- Oduvek sam bila buntovnik – izjavila je Vestvudova za "Gardijan".

- Ponekad sam zaustavljala saobraćaj. Sećam se da sam jednom bila na pešačkom prelazu ispred radnje na Kings Roadu, u negližeu i sa kosom koju sam podigla kao šiljke. Jedan čovek me je pitao da li i moj „grm“ izgleda tako.

I njen poslednji odabir bračnog partnera izazvao je brojne kontroverze u javnosti. Pored toga što je nekoliko decenija mlađi, Kronthaler nije skrivao da ga privlače i muškarci i žene.

Vivijen to nije smetalo. Na delu je znala da brani svoj emotivni izbor kao što je, uostalom, nepogrešivo znala da izazove zemljotres u modnom svetu.

Video: Verica Rakočević je prva kreatorka na Balkanu koja je reviju predstavila onlajn

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona