• 1

Priča o hrabroj Lujzi Mišić, ženi velikog vojvode

Od Lujze Krikner do Magdalene Mišić, ovo je priča snažne žene koja stoji iza velikog imena srpske istorije, Živojina Mišića

  • 1

Lujza Krikner je bila ćerka švajcarskog bogataša nemačkog porekla, a kasnije i žena čuvenog srpskog vojvode, Živojina Mišića.

Njen otac se snažno protivio odluci da se njegova ćerka uda za "seljaka oficira sa malom platom", pa i zbog verskih razlika. Ali njihova ljubav bila je jača od toga, te je Lujza pobegla od kuće i sa Živojinom stupila u brak 30. oktobra 1884. u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, beleži "Vikipedija".

Imali su šestoro dece: Radovana, Aleksandra, Vojislava, Eleonoru, Olgu i Anđeliju.

Tegobe njenog života

Lujza je, preselvši se u Srbiju, zajedno sa mužem i kasnije decom prošla one najteže periode Srbije.

Sa srpskom vojskom povlači se preko Albanije do Drača, gde se rastaje sa, tada već vojskovođom, mužem Živojinom i sinovima oficirima koji su otišli na Krf dok je ona sa ostalim izbeglicama otišla za Francusku.

Godine 1917. pred proboj fronta pridružuje se mužu koji se tada nalazio u Solunu. Vojvoda sa voljenom Lujzom i sinovima stiže u Beograd, okićen slavom zbog postignutih uspeha. Međutim, lošeg zdravlja. Bila je uz njega konstantno, a njena ljubav ju je napustila 21. januara 1921. godine, umrevši joj na rukama. 

Srpska vojska, Kraljevina Srbija, Balkanski ratovi, Prvi balkanski rat, Drugi balkanski rat Živojin Mišić, uslikan tokom Balkanskih ratova dok je još bio đeneral i pomoćnik načelnika štaba Vrhovne komande. Foto: Balkanski rat u slici i reči/unilib.rs

Par Mišić imao je šestoro dece, a dva sina stradali su 1941. godine, jedan u zarobljeništvu, drugi streljanjem u Valjevu. Kada je saznala za sudbinu sinova, govorila je kako je iz njenih vena istekla nemačka polovina krvi. Nakon ovog strašnog događaja, Lujza prelazi u pravoslavnu veroispovest i menja ime u Magdalena Mišić.

Izgradila je kuću u Struganiku i preselila se tamo, po želji pokojnog muža. Međutim, kuću su spalili u pohodu na Ravnu Goru 1941. godine, što je vraća Beogradu. Obilazila je familiju svog voljenog kao i Struganik, a preminula je 7. decembra 1956. godine u Beogradu.

U Struganiku, na zidu muzeja stoje dve krštenice sa različitim imenima: Lujza Krikner i Magdalena Mišić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Mir

    13. januar 2023. | 21:36

    Zeljni smo ovakvih tekstova, prelepa prica.

    Podelite komentar