• 1

Vreme čitanja: oko 6 min.

Čuvena glumica Mija Farou danas puni 78 godina: Njen život je kao najneverovatniji roman

Vreme čitanja: oko 6 min.

Podigla je 14-oro dece, troje je izgubila spletom jezive sudbine, a muž ju je prevario sa usvojenom ćerkom

  • 1
Mia Farrow Mija Ferou; Foto: Profimedia

Čuvena glumica Mija Farou, najpoznatija po svojoj ulozi i piksi frizuri u filmu "Rozmarina beba" danas puni 78 godina života. I to kakvog.

Ova američka glumica, aktivistkinja, ponekada i manekenka rođena je 9. februara 1945. godine u Los Anđelesu. Imala je teško detinstvo uz roditelje alkoholičare koji su podizali osmoro dece. Oboje su bili u filmskoj industriji, s tim što joj je otac Džon bio režiser, a majka glumica Maurin O'Sulivan. Miju su, kako prenosi "Looper", vaspitali kao katolkinju i upisali u versku školu koju su vodile opatice.

Kako su je tragedije pratile od ranog detinjstva, jedna od prvih stvari koje su je zadesile je da se sa devet godina razbolela od virusa dečje paralize, koji je tada kosio decu po Los Anđelesu. Jedva je preživela. Uz to, dok je još bila mala, njen najstariji brat Majkl je poginuo u avionskoj nesreći sa samo 19 godina.

Ni druga braća nisu prošla mnogo bolje, ali mnogo decenija kasnije. Brat Patrik je izvršio samoubistvo 2009. godine, a Džon je 2013. godine osuđen na deset godina zatvora i to zbog zlostavljanja dece.

Kako je odrastala u filmskoj porodici na čuvenom Beverli Hilsu, već sa dve godine igrala je u kratkom dokumentarnom filmu, a posle toga je povremeno učestvovala u raznim predstavama.

Na mapu popularnih i poznatih upisala se udajom za legendarnog pevača i glumca Frenka Sinatru u julu 1966. godine. On je tada punio punih pola veka, dok je Mija imala svega 21. godinu. Njihove razlike su bile očigledne. 

Sinatra je, recimo, prilično insistirao na tome da Mija odustane od filmske karijere. Ona mu je neko vreme i ispunjavala tu želju i samo "glumila" pratnju na njegovim snimanjima, dok nije videla scenario za film "Rozmarina beba". Ta uloga je ujedno bila i prektretnica u njenoj karijeri, nakon čega su usledili filmovi kao što je "Veliki Getsbi" i druge uloge koje joj je dodelio njen drugi suprug - Vudi Alen, koje su joj donele svetsku slavu.

Rozmarina beba Insert iz filma "Rozmarina beba" (1968) / Foto: Printskrin/YouTube/Movieclips Classic Trailers

Ali da se vratimo korak unazad. Rad na "Rozmarinoj bebi" je izazvao tektonski poremećaj u njenom životu sa Sinatrom i onog dana kada je počelo snimanje, njegov advokat joj je uručio papire za razvod. Godinama kasnije čuvena glumica je priznala da je njihov najveći problem u braku bila razlika u godinama i da ona, zapravo, nije bila još zrela za takvu vezu. Uprkos nesuglasicama, ostali su prijatelji do kraja njegovog života.

Već u septembru 1970. godine, s obzirom na to da je ostala u drugom stanju i da je nosila dečake - blizance, Mija pristaje u Londonu da se uda za kompozitora Andre Previna, koji je napustio tadašnju suprugu onog trenutka kada je saznao da je čuvena glumica trudna. Četiri godine kasnije su dobili još jednog sina, a pet godina nakon toga razveli su se uz obrazloženje da među njima nema više ljubavi.

Nakon kraha dva braka Mija Fero je među prvim holivudskim zvezdama započela trend usvajanja dece iz sirotišta zemalja trećeg sveta. Njeno prvo usvojeno dete bio je dvogodišnji Mozis, dečak oboleo od cerebralne paralize, kojeg je pronašla u sirotištu u Koreji.

Woody Allen, Vudi Alen Foto: Tanjug/AP

Iste godine kada je dovela u SAD Mozisa, započela je i vezu sa čuvenim filmskim rediteljem Vudijem Alenom. Tokom veze usvojila je i devojčicu Dilan, a onda je 1987. rodila još jedno dete, sina Sačela. Otac dečaka je bio Vudi Alen, koji mu je i dao ime – po svom omiljenom igraču bejzbola.

Brak je delovao skladno i funkcionalno, a Mija je za to vreme glumila u čak 13 njegovih filmova. Ali tragičan niz u njenom životu tek dobija ubrzanje. Naime, u januaru 1992. godine svet je ostao šokiran i zatečen informacijom da je Mija pronašla fotografije na kojjima su njen suprug Vudi Alen i njihova usvojena ćerka Sun Ji slikani nagi. Uskoro je ova vest osvanula na svim naslovnim stranama širom celog sveta. 
Skandalozna veza oca sa usvojenom ćerkom dovela je holivudsku glumicu do još jednog bračnog brodoloma. Alen se 1997. godine oženio sa 35 godina mlađom Korejkom, a ona i Mija više nikada nisu progovorile ni reč.

- Ne krivim Sun-Ji za ovu aferu. Ona je još bila samo stidljivo dete i to se sve događalo u našoj kući. Alen snosi punu odgovornost za to. Podsticala sam njihovo druženje od samog početka, ali od svog partnera ne očekuješ da spava s tvojom ćerkom tebi iza leđa - ispričala je Mija Ferou 30 godina kasnije u dokumentarnom filmu "Alen protiv Ferou" koji se bavi jednim od najvećih holivudskih skandala, kada je Vudi Alena (85) optužen za seksualno zlostavljanje njegove usvojene tada sedmogodišnje ćerke Dilan, kao i o njegovoj vezi sa Sun-Ji Previn.

sun ji vudi alen Printskrin: YT

Vudi Alan ove otpužbe odbacuje i okrivljuje Miju da je sve izmislila jer je povređena što se njihova ljubavna veza završila. I sud ga je na kraju oslobodio optužbi za zlostavljanje, Sun Jin Previn i usvojeni Mozis branili su Alena od optužbi i napadali Miju da je ona ta koja ih je godinama zlostavljala.

Mija Farou je na kraju othranila 14 dece, od kojih je četvoro biološke i desetoro usvojene dece iz celog sveta. Iz drugog braka ima tri sina: Metjua, Sašu i Flečera, s Vudi Alenom - Ronana, sedam usvojenih ćerki - Lark, Samer, Sun-Ji, Dilan, Tam, Kvinsi i Frenki-Minh, i tri usvojena sina Mozisa, Ajzaka i Tadeusa.

Nakon dokumentarca o braku sa Vudijem Alenom, društvene mreže su eksplodirale od glasina kako su njena usvojena deca zapravo zlostavljana, što je neke koštalo života. Troje ih je tragično završilo. Zbog tih glasina, glumica je 1. aprila 2021. godine na svom "Tviter" nalogu objavila dugački demanti šta se desilo sa njenom decom. "Los Anđeles Times" preneo je tada detalje.

- Kao majka četrnaestoro dece, porodica mi znači sve. Iako sam izabrala karijeru koja me stavila u javnu arenu, većina moje dece su odlučila da žive privatno, daleko od očiju javnosti - napisala je glumica isprovocirana glasinama: - Moja voljena ćerka Tam umrla je u 17. godini od slučajnog predoziranja lekovima za glavobolju, koje je dobila na recept. Moj hrabri sin Tadeus sebi je oduzeo život u 29. godini, nakon što je tadašnja devojka sa njim naglo raskinula. Lark je umrla u 35. godini od komplikacija HIV/ADIS virusa, koji joj je partner preneo. Uprkos svojoj bolesti, živela je plodonosno i sa puno ljubavi sa decom i dugogodišnjim partnerom. Umrla je za Božić u naručju svog partnera. To su neizrecive tragedije! Bilo koja druga spekulacija o njihovoj smrti je sramoćenje njihovih života i života njihove dece i voljenih.

Ove glasine su posledica bloga koji je njen najstariji usvojeni sina Mozez objavio u maju 2018. godine  u kojem navodi da je slepa Tam oduzela sebi život nakon što se posvađala s Mijom. Tada je takođe iznosio optužbe da je čuvena glumica fizički i psihički zlostavljala i njihovog brata Tadeusa, koji je počinio samoubistvo dve godine ranije.

- Boli me kad se setim kako je vukla moju braću i sestre niz stepenice i zaključavala ih u ormar ili sobu. Tadeusa, koji je bio paraplegičar, zatvorila je preko noći u šupu van kuće kao kaznu zbog male neposlušnosti -  tvrdio je Mozes, dodajući da je zlostavljala i Sun-Ji, usvojenu ćerku koja se kasnije udala za njenog tadašnjeg partnera Vudija Alena.

Interesantno je da je, međutim, sa druge strane, podržao Vudija Alena kada ga je njegova usvojena sestru Dilan optužila za seksualno zlostavljanje u detinjstvu.

- Zahvalna sam što sam majka četrnaestoro dece koja su me blagoslovila sa šesnaest unučadi. Iako smo poznavali tugu, naši životi danas su puni ljubavi i radosti. Svako ima svoje bitke za koje se bori i sopstvene tuge koje ga grizu - uprkos svim tragedijama i kontraverzama, zaključila je holivudska glumica u jednom postu na "Tviteru".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Četvrto veče Serbia Fashion Week-a: Očaravajuća sinergija avangarde, klasike i kreativnosti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari