Quantcast
  • 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plaćeno menstrualno odsustvo ili rad od kuće ženama olakšavaju važan period: Stručnjak objašnjava i zašto

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored prednosti produktivnosti, ispostavilo se da postoje i istinske zdravstvene beneficije kada vam se pruži fleksibilnost da ne radite ili radite kod kuće dok imate menstruaciju

  • 0
Rad od kuće

Foto: Pexels

Prošle nedelje, Španija je postala prva zemlja u Evropi koja je radnicama dala pravo na plaćeno menstrualno odsustvo, što znači da radnice mogu da odsustvuju sa posla zbog bolnih simptoma uzrokovanih menstruacijom.

Pre Španije, Japan, Tajvan, Indonezija, Južna Koreja i Zambija su učinile isto.

Studije su otkrile da radna okruženja, koja ignorišu uticaj menstruacije na zaposlene žene, čine da se to odrazi i na njihovu produktivnost. Istraživanja pokazuju da žene imaju tendenciju da rade sa bolovima tokom menstruacije i da ih to čini manje produktivnim.

Holandska anketa iz 2019. godina sprovedena na 32.748 žena otkrila je da je rad tokom bolnih, iscrpljujućih ili teških dana tokom trajanja menstruacije predstavljao devet dana izgubljene produktivnosti po osobi godišnje.

Pored prednosti produktivnosti, ispostavilo se da postoje i istinske zdravstvene beneficije kada vam se pruži fleksibilnost da ne radite ili radite kod kuće dok imate menstruaciju.

"Glamour" je pitao Le'Nise Brothers - učitelja joge, registrovanu nutricionistu i autorku knjige "You can have a better period" o pravim zdravstvenim prednostima rada od kuće tokom menstruacije.

- Imamo veću potrebu za odmorom tokom menstruacije, posebno u prva dva dana, kada su naši nivoi estrogena na najnižem nivou. Rad od kuće vam omogućava da pratite sopstveni tempo, čak i da se probudite malo kasnije, bez stresa da vodite računa o vremenu putovanja.

Sposobnost rada u sopstvenom okruženju takođe može pomoći ženama koje pate od specifičnih stanja, koja utiču na njihov reproduktivni sistem.

- Ova fleksibilnost pomaže onima sa endometriozom, adenomiozom, fibroidima i bolnim ili teškim menstruacijama. Rad od kuće znači da, ako se borite sa menstrualnim bolom, lako je staviti flašu tople vode u krilo ili prileći između sastanaka.

Ona dodaje da to takođe može da ublaži bilo kakvu anksioznost koju osećate tokom menstruacije, posebno zbog odliva i drugih situacija u kojima biste mogle da se osećate neprijatno.

- Neke od mojih klijentkinja sa veoma teškim menstruacijama su otkrile da se osećaju manje uznemireno zbog potencijalnog curenja i/ili krvarenja kroz odeću jer im je lako da promene odeću kada su kod kuće - zaključuje.

Takođe, rad kod kuće može značiti da u svoju rutinu možete uključiti važne pauze za udobnost. Nutricionistkinja dodaje:

- Bonus je to što, čim završite posao, možete da se okupate ili istuširate ili da odete pravo u krevet.

Prednosti su beskrajne i svaku treba shvatiti ozbiljno kada je u pitanju pružanje fleksibilnosti ženama tokom menstruacije.

Video: Jedna žena na godišnjem nivou izdvoji do 2.000 evra za higijenske proizvode za menstrualni ciklus

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona