• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta je mensplejning i u kojim situacijama se javlja? Loše veštine komunikacije ili demonstriranje nadmoći?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Konačan primer mensplejna dolazi od Rebeke Solnit, koja je skovala frazu u eseju 2008. godine, a kasnije je proširila svoju temu u knjizi "Muškarci mi objašnjavaju stvari"

  • 0
mensplejning  muškarac i žena

Foto: Shutterstock

Pojam mensplejning se odnosi na situaciju kada muškarac nešto objašnjava ženi, ali to "nešto" se odnosi na teme o kojima muškarac nikada ne bi ni mogao toliko da zna, koliko mogu žene. Na primer, dojenje; emocije koje žena doživljava nakon abortusa; veza između sestara.

Sa druge strane, mensplejning je češće demonstriranje nadmoći, tačnije muškarac ne smatra da bi žena mogla da zna bilo šta na određenu temu koju on prepoznaje kao "mušku" ili generalno misli da žena nije upućena u nešto zbog same činjenice da je to žena, pa kroz pojašnjavanje svojim tonom sugeriše da će joj on to bolje objasniti, jer žena sama ne može valjano to da shvati.

Konačan primer mensplejna dolazi od Rebeke Solnit, koja je skovala frazu u eseju 2008. godine, a kasnije je proširila svoju temu u knjizi "Muškarci mi objašnjavaju stvari". Ona upoznaje muškarca na zabavi koji je pita o čemu piše. Odgovor je - "veliki izbor stvari", ali ona bira svoje najnovije polje istraživanja, "uništenje vremena i prostora i industrijalizaciju svakodnevnog života", koje je istražila u svojoj knjizi "River of Shadows: Eadweard Muybridge and the Technological Wild West".

Čovek ju je odmah presekao, upitavši je da li je čula za veoma važnu knjigu o Majbridžu koja je izašla te godine? Uveravao ju je da najpre to mora da pročita. To je, naravno, bila njena knjiga. Ali tom čoveku je trebalo da se to kaže četiri ili pet puta, i to od treće strane, pre nego što je to mogao da prihvati. Ispostavilo se da je knjiga koju je nasilno preporučivao sopstvenom autoru zapravo knjiga koju nije ni pročitao, već je video samo recenziranu u časopisu "New York Times Book Review", piše Zoi VIlijams za "The Oldie".

- Svaka žena zna o čemu pričam. To je pretpostavka koja ponekad otežava bilo kojoj ženi u bilo kojoj oblasti; to sprečava žene da progovore i da se ne čuje kada se usude; koji mlade žene guši u ćutanju ukazujući, kao što to čini uznemiravanje na ulici, da ovo nije njihov svet. Ona nas obučava u samopouzdanju i samoograničavanju, baš kao što ispoljava nepodržano preterano samopouzdanje muškaraca - objasnila je autorka u svojoj knjizi "Muškarci mi objašnjavaju stvari".

Solnit neumorno ističe da mensplejning "nije univerzalna mana pola, već samo presek između preteranog samopouzdanja i neznanja gde se neki deo tog pola zaglavi".

Definišuće jezgro mensplejna jeste da ono nikada ne dolazi sa pozicije stručnosti ili čak prolaznog znanja.

Istraživanja pokazuju da je veća verovatnoća da će muškarci prekinuti razgovor, dok je veća verovatnoća da će žene biti one koje će biti prekinute, a žene su sklonije da se "osmehuju, klimaju glavom, slažu se, smeju ili na drugi način olakšavaju razgovor", nesumnjivo zbog društvene uslovljenosti. Neravnoteže moći u razgovoru su se dugo proučavale i raspravljale u akademskoj literaturi, pa iako je mensplejning novi termin koji je prilično grub, on sažeto obuhvata čest seksizam u diskusiji.

Primer koji je trenutno aktuelan jeste višestruki broj muškaraca koji se javljaju da daju svoj komentar na pitanje menstrualnog odsustva. Sugerišu ženama da bolovi ne mogu da budu "baš toliko strašni" i da će to smanjiti produktivnost cele kompanije ili mesta na kom je žena zaposlena.

Možete li da se setite još nekog primera? Podelite sa nama u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona