• 0

Vreme čitanja: oko 8 min.

One su naše prve: Žene koje su se upisale u srpsku istoriju kao perjanice svojih delatnosti

Vreme čitanja: oko 8 min.

Istorija pamti hrabre Srpkinje koje su pomerale granice i menjale pravila igre i onda kada je to praktično bilo nemoguće

  • 0
Žene Srbija Srbije istorija Foto-kolaž: Pixabay, @Muzej grada Beograda, Wikimedia/Historical Archives of Belgrade/Post of Serbia, Istorijskiarhivsumadije.com, Marija Rosandić

Život žene u Srbiji od pamtiveka u potpunosti je bio podređen porodici i zajednici, sve do onih prvih ozbiljnijih preokreta tokom 19. veka koji su kod nas, kao i u svetu, napravile ozbiljnije promene na polju ravnopravnosti žena sa muškarcima. Istorija pamti i one hrabre Srpkinje koje su pomerale granice i menjale pravila igre i onda kada je to praktično bilo nemoguće.

One su prve od prvih, ali ih je sigurno bilo i daleko više, svakako nisu jedine i sve. Priča o ovim ženama ostaje kao omaž portala Ona.rs svim onim hrabrim perjanicama koje nisu pomenute u ovom tekstu i onima koje su pale u zaboravi ili su jednostavno izbrisane iz istorije. Sve su one i Jelena Anžujska i Draga Dimitrijević Dejanović, i Katarina Milovuk, i Draga Ljočić, i Isidora Sekulić, i Nadežda Petrović, i Jelisaveta Načić, i Milunka Savić, i Ksenija Atanasijević, i Katarina Ivanović i mnoge, mnoge, mnoge druge.

Ove žene ostavile su trag duž srpske istorije od srednjeg do novijeg doba i hrabrile sve buduće žene da se bore za svoja prava, a našim savremenicama ostavile zadatak da ne prihvataju u svojim ličnim, društvenim i profesionalnim životima ništa ispod sloboda koje su teškim radom i trudom izvojevale za nas.

Tokom 19. veka u celom zapadnom svetu je došlo do procvata borbe za ravnopravnost polova, a na tom talasu su se i žene Srbije daleko više odvažile da izađu iz senki srednjovekovnih stega, kada se i broj naših heroina, vremenom povećao. Završavale su prve škole sve do najviših akademskih zvanja koja su do tada bila isključivo rezervisana za muški pol, probijale su svoj put u nove profesije, i samo zahvaljući svojoj odvažnoj i neustrašivoj volji, suprotstavljajući se porodici, društvu, pa čak i kraljevima i ministrima - dobijale svoja prava na obrazovanje, rad, glasanje... svoje pravo na slobodu.

Razbijale su predrasude i krčile put ženama do najosnovnijih zanimanja koja danas ne mogu ni da se zamisle bez "ženske ruke", kao što su patronažne sestre ili učiteljice, ali i onima koje čak i danas, u 21. veku, neretko nailaze na prepreke u pretežno "muškim" profesijama.

One su bile prve! Na sledećoj strani upoznajte ove žene. 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona