• 2

Vreme čitanja: oko 4 min.

Životna priča Kejt Blančet: Od siromaštva i obrijane glave do najprefinjenije glumice današnjice

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Naslednica Meril Strip", kako je mnogi zovu, glumica koja je već ušla u legende, igra glavnu ulogu u svom životu, jednako kreativno kao i na filmskom platnu

  • 2
Kejt Blanšet Foto: Tanjug/AP

Kejt Eliza Blančet, lepotica australijskog porekla, dobitnica je 160 prestižnih nagrada, među kojima u kolekciji ima čak četiri Zlatna Globusa i dva Oskara.

Krasi je lepota "vile", bledolik ten, tirkizne oči i platinum kosa, koja ide u korak s njenim dostojanstvenim, ljupkim, damskim karakterom. Ali kad pričamo o talentu, onda se već radi o "aždaji", prvoklasnoj glumici koja skoro pa i nema konkurenciju.

Teško je izdvojiti njena najbolja filmska postignuća, ali sa sigurnošću možemo da tvrdimo da "Gospodar Prstenova", "Avijator", "Elizabet", "Elizabet, Zlatno doba", "Talentovani gospodin Ripli", "Plava Jasmin", "Kerol" i mnogi drugi filmovi ne bi dostigli tu popularnost da u njima nije bila talentovana Kejt. I film "Tar", hit ovogodišnjeg Festa, to potvrđuje. 

Rano detinjstvo i ulazak u svet glume

Kejt Eliza odrasla je u provinciji blizu Melburna, s majkom učiteljicom i ocem mornaričkim oficirom; bila je jedna od troje dece. Nakon što joj je tata preminuo od srčanog udara, majka ih je sama odgajala.

- Moj otac je preminuo kad mi je bilo deset godina. Sa 14 sam lagala o svojim godinama kako bi me zaposlili u staračkom domu, nisam mogla da priuštim sebi ni kafu. Taj osećaj "siromaštva" u meni, nikad nije prestao, bila je iskrena Kejt.

Teška tragedija uticala je na njeno razvojno doba, te se kao tinejdžer oblačila u pankerski-got fazon i bila ćelava. Studirala je ekonomiju i umetnost, ali je napustila fakultet posle samo jedne godine kako bi putovala oko sveta.

Boraveći u Egiptu, 1990, Kejt su upitali da glumi navijačicu u filmu "Kaboria", a s obzirom na to da joj je manjkalo novca - prihvatila je.

Po povratku u Australiju, upisala je studije glume i diplomirala 1992. Tad je počela da ispisuje istoriju.

Uloge koje su joj donele svetsku slavu

Iako je nakon diplomiranja glumila u mnogobrojnim filmskim i serijskim hitovima, može se reći da je internacionalnu slavu dostigla s filmom "Elizabet", za koji je dobila nagradu Zlatni Globus, kao i prvu nominaciju za Oskara.

Kada se pojavila u franšizi "Gospodar prstenova" u ulozi vile Galadriel, zapečatila je svoj novonastali status glumice s A-liste.

Grandiozni momenat takođe je zabeležila u filmu "Avijator", 2004, gde je glumila uz Leonarda Dikaprija i jedina iz ekipe ponela Oskara kući.

Od tada niz uspešnih filmskih ostvarenja se samo produžavao za australijsku glumicu: "Babel", "Robin Hud", "Hana", "Pepeljuga", "Elizabet, Zlatno doba", "Neobičan slučaj Bendžamin Batona",  "Beleške o skandalu", " Nesrećna Jasmin", "Aleja noćnih mora", "Ne gledaj gore", "Okeanovih 8" i mnoga druga...

U razgovoru za "InStyle", Kejt je ovako govorila o svojim dostignućima:

- Sećam se da mi je profesorka na Fakultetu Dramskih umetnosti rekla sledeće: "Ako ćeš da "propadneš" neka to bude veličanstveno". Tako sam naučila da preuzmem rizik, a mislim da je on veoma, veoma važan za glumca. Svaki tvoj neuspeh je javan, ali ako ne znaš da se nosiš s njim, nema napretka, nema otkrića. 

Ja sam veoma praktična žena, i mislim da ako stalno maštaš o samo jednom snu koji želiš da postigneš, propuštaš stvari koje mogu da te odvedu na neka druga mesta i prilike. Život je kontinuirani proces.

Mi možda ne možemo da se odlučimo za njenu omiljenu ulogu, ali Kejt može!

- Teško je reći, jer ponekad uživaš u celom procesu stvaranja ali to ne znači da je film na kraju izvanredan, tako da je često lični doživljaj potpuno drugačiji od finalnog proizvoda. Ali, ako bih morala da izdvojim to bi bila "Jasmin" u filmu "Nesrećna Jasmin" i uloga "Dejzi" u "Neobična priča o Bendžamin Batonu". 

Prošle godine snimila je remek-delo, film "Tar", u kom glumi čuvenu dirigentkinju Lidiju. Dobila je ovacije širom sveta, kao i nominaciju za Oskara.

Privatni život

Kejt je svog muža scenaristu Andreu Aptauna upoznala na filmskom setu, ali hemija se nije odmah pojavila.

Kako navode, on je smatrao da je ona rezervisana, a ona da je on arogantan. Spojili su se na partiji pokera 1997. i završili zajedno te večeri. Tri nedelje kasnije on ju je zaprosio i u braku su skoro već tri decenije.

Imaju četvoro dece, tri biološka sina i jednu usvojenu ćerku.

Kejt je veliki aktivista za ljudska prava, prava LGBT populacije, kao i borac za očuvanje planete.

Njena matična zemlja, Australija, odala joj je počast time što je stavila njen lik na poštansku markicu, 2009. godine.

- Osećam se duboko počastvovano, "licnuće" me milioni Australijanaca i prosto ne mogu da verujem", našalila se glumica.

Od nekoga ko je prevashodno napustio školovanje, ova 54-godišnjakinja je dogurala do čak tri doktorske diplome.

Iako mnogi smatraju da je Kejt "najveća živa glumica", ona misli kako je humanost njen smisao života:

- Svi smo mi nesavršena bića. Ali moramo biti hrabri, velikodušni, kolaborativni. Ja duboko verujem da, kao individua, imam odgovornost za sve ono što će doći kad mene ne bude bilo, stoga ću učiniti sve u mojoj moći da dam svoje najbolje, odlučno je rekla holivudska ikona za "Time".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Karikaturista

    9. mart 2023. | 09:36

    Jedna i jedinstvena.

    Podelite komentar

  • Djops

    10. mart 2023. | 15:06

    Da, definitivno ce biti naslednica Meril Strip.. Bas je fenomenalna

    Podelite komentar