• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Danas je Nacionalni dan žena sudija: Njih dve su ušle u istoriju ovog posla na sasvim različite načine

Vreme čitanja: oko 3 min.

Danas je dan za žene "obučene u zakon"

  • 0
žena sudija, sudija, žena, prava, zakon

Foto: Shutterstock

Danas, 10. marta, obeležava se Nacionalni dan žena koje služe zemlji, stoje u ime pravde i predstavljaju zakone. Danas je Dan žena sudija.

Muškarci su dugo vremena bili predvonici u svim sferama, dok su žene od davnina bile izostavljene iz bilo kakvog učestvovanja u donošenju odluka ili učestvovanja u većinskim delovima  društvenog života. Danas koreni toga, nažalost, i dalje vire u pojedinim poslovima, ali znatno manje.

Ženevjev Rouz Klajn (27. jul 1877. — 25. oktobar 1959.) bila je sudija Carinskog suda Sjedinjenih Država i prva žena koja je služila u saveznom pravosuđu Sjedinjenih Država, kao savezni sudija po članu I. U Indiji se pak u sudnici na vrhovnom mestu pojavila jedna od prvih žena sudija 1937. godine.

Ana Čedi

Ana je prva žena u Indiji koja je bila sudija i jedna od prvih žena u svetu. Izuzetno se isticala po svojim stavovima i borbi za ženska prava, koja su bila dosta ispred tog vremena.

Rođena je 1905. godine u Trivandrumu, gde je i odrasla. Kasnije je 1926. godine diplomirala prava i tako postala prva žena u zemlji koja je imala diplomu ovog fakulteta. Započela je kao vrsni advokat 1926. godine, nakon čega je 11 godina kasnije, 1937. godine, bila nagrađena za svoj fenomenalan pristup poslu i postala prva žena koja je zakoračila u sudnicu, ali kao sudija.

Njena profesionalna karijera je rasla i dogurala je o Vrhovnog suda Kerala, 1959. godine. U tom periodu je već bila poznata i kao "prva generacija feministkinja" u Keralu.

Borila se da se čuju reči žena, kao i njihovi zahtevi za jednakost i prava. Naime, zajedno sa Anom na čelu, od guvernera su tražena porodilišta, klinike koje brinu o trudnicama i njihovim kontrolama, ali je vodila i borbu drugog smera i tražila je da se preko opština i drugih institucija daju neophodne informacije onima koji traže savete o kontracepciji.

Za nju je ravnopravnost bila reč u punom značenju i znala je za šta se borila. Čak se zalagala da se ne zaobilaze smrtne kazne za žene.

Prkosila je svemu čemu bi prkosile danas žene. Kada je poznati zakonodavac, pisac i intelektualac Velu Pilai rekao da posao u službi treba da dobijaju samo neudate žene, kako ne bi bile ometane u poslu, ona mu je jasno i gasno odgovorila da je onda jednostavan ishod - žene se neće udavati da bi radile, onda će broj brakova kao i natalitet opasti vrlo brzo i u velikom broju.

Tad počinje era žena.

Umrla je 1996. godine u 91. godini u Keralu.

Mnogo godina kasnije nakon ulaska prve žene, Ane, u svet sudstva, u istoriju je 2015. godine ušla najmlađa žena sudija.

Jasmin Tviti

Jasmin Tviti je rođena 1989. godine i sa samo 25 godina postala je najmlađa žena sudija u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u svetu.

Nakon što je diplomirala, pčela je da radi kao noćni sudski službenik u Južnoj Karolini, a zahvaljujući njenom velikom trudu, zalaganju i samopouzdanju, za pet godina postala je sudija.

- Bavila sam se papirologijom kao noćni sudski službenik, ali sam uvek bila ona "vrednica koja mnogo priča" još odmalena, pa mi je odlazak na taj posao nije toliko teško pao iako su smene bile duge. Bilo mi je zanimljivo, pogotovo jer sam bila najmlađa tamo, pa sam pitala na 1.000 pitanja svakog dana. Nakon četiri i po godine rada, shvatila sam da mogu da podnesem za poziciju sudije, a sa 24 godine je to zvučalo zaista nerealno, jer niko to nije učinio tako mlad. Ali, naučila sam da jurim svoje ciljeve - navela je Jasmin.

Njen psao je da nadgleda početni postupak u krivičnom predmetu, za šta je prošla odgovarajuću obuku koja je završena polaganjem zakletve.

Danas sudnicama preovladava broj žena koje rade u njima i dosta njih rade kao sudije. Ovo je bio dug, ali borbeni put, navodi "Amysmartgirls.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona