• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ove dame dokazale da nikad nije kasno: Džejmi (64) i Mišel (60) osvojile svoje prve Oskare

Vreme čitanja: oko 3 min.

Glumice koje su ispisale istoriju!

  • 0
Mišel Jeo, Džejmi Li Kertis

Foto: Tanjug/AP

Mišel Jeo je postala prva Azijatkinja koja je osvojila Oskara za najbolju glumicu.

Kreativna multiverzalna avantura "Sve u isto vreme" (Everything Everywhere All At Once), u kojoj glavnu ulogu tumači Jeo, osvojila je sedam nagrada, uključujući najbolju sliku, režiju i originalni scenario.

Prihvatajući svoju statuetu, Jeo je rekla:

- Za sve dečake i devojčice koji izgledaju kao ja i koji gledaju večeras, ovo je svetionik nade i mogućnosti. I dame, ne dozvolite nikome da vam kaže da ste ikada propustile svoj vrhunac - poručila je aludirajući na to da u svetu umetnosti godine zaista nisu važne.

Mišeline kolege Ke Hui Kuan i Džejmi Li Kertis trijumfovale su u kategorijama sporednih glumaca. U istoriji Oskara, nijedan drugi film nikada nije osvojio nagradu za najbolji film, najbolju režiju i tri glumačke nagrade.

U filmu "Sve u isto vreme" Jeo igra kinesko-američku vlasnicu perionice koja je zaglibila u poreskoj kontroli, "zaglavila" u raspadajućem braku i bori se da se poveže sa svojom ćerkom Džoj. Ali kada otkrije različite verzije sebe u multiverzumu, mora da iskoristi njihove veštine kako bi spasila svet.

- Ovo je dokaz da se snovi ostvaruju. Moram ovo da posvetim svim mamama na svetu jer su one superheroji, a bez njih niko od nas ne bi bio ovde večeras. Ona ima 84 godine, nosim joj ovo kući. Ona trenutno gleda u Maleziji ... sa mojom porodicom i prijateljima. Volim vas ljudi. Nosim vam ovo kući.

Ona je takođe zahvalila svojoj široj porodici u Hong Kongu, gde je počela svoju karijeru,piše "BBC".

Mišelina pobeda je svakako bila istorijska. Kao što je navedeno na veb-stranici Akademije, Merle Oberon, koja je bila šrilanđanskog i maorskog porekla, prethodno je bila nominovana u kategoriji za "Mračnog anđela" iz 1935. godine, međutim, Oberon je skrivala svoje nasleđe zbog straha da bi to nju sputavalo u karijeri.

Džejmi Li Kertis - nagrada za najbolju sporednu glumicu u istom filmu

Džejmi Li Kertis odala je počast svojim pokojnim roditeljima Dženet Li i Toniju Kertisu - uz napomenu da su oboje bili nominovani za Oskara. Ova 64-godišnja glumica osvojila je Oskara za najbolju sporednu glumicu za ulogu Deirdre Beaubeirdre u filmu "Everything Everywhere All At Once".

Kertis je završila emotivni govor rekavši:

- I moja majka i moj otac su bili nominovani za Oskara u različitim kategorijama - upravo sam osvojila Oskara!

Njena majka Dženet Li, koja je umrla 2004. godine, dobila je nominaciju 1961. za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu "Psiho" iz 1960-ih, ali je glumica Elmer Gantri Širli Džons proglašena pobednicom. Otac Toni, koji je umro 2010. godine, nominovan je 1959. za najboljeg glumca u glavnoj ulozi za svoju ulogu u filmu "The Defiant Ones" iz 1958. godine.

Kertis je napomenula da je želela da se zahvali što je više mogla u 45 sekundi koje su joj dodeljene, pošto je obećala predsednici Akademije Dženet Jang da će učiniti to.

Kertis je rekla:

- Znam da izgleda kao da stojim ovde sama, ali nisam - ja sam stotine ljudi. Ja sam stotine ljudi.

Dodala je i:

- Svim ljudima koji su podržavali žanrovske filmove koje sam snimala svih ovih godina, hiljadama i stotinama hiljada ljudi, upravo smo zajedno osvojili Oskara - završila je glumica, piše "Daily Mail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona