• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tragična priča jedne od najlepših princeza austrijskog dvora: Ko je princeza Sisi?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Njenom tragičnom smrću bavili su se decenijama posle

  • 0

Elizabeta Amalija Evgenija, vojvotkinja od Bavarske ili kako su je zvali princeza Sisi, jedno je od najlepših lica austrijskog dvora. Prati je jedna tragična priča.

Prestiž i lepota nisu mogli da je zaštite od tuge i tragedije. 

Sisi je rođena 1854. godine i oduvek bila miljenica naroda iako se nije upuštala u politiku. Posvetila se negovanju svog izgleda i kondicije, zato je i važila za ideal lepote 19. veka.

Kosa joj nikada nije bila šišana i bila je poput vela koji se prostire do poda. Navodi se da su sluškinje satima sedele i plele joj razne frizure kada god treba da izađe negde.

O njenim strogim dijetama se znalo, pogotovo zbog njenog struka, koji je svetski poznat. Imala je najuži struk od svega 51 centimetar obima.

Brak sa Francom Jozefom Prvim

Kada je napunila 15 godina, upoznata je sa carem Jozefom I, kao sa budućim zetom, jer je u toku bio ugovaran brak sa njenom starijom sestrom Helen.

Mlada Sisi za samo pet dana uspela je da očara Jozefa toliko da ju je zaprosio.  Elizabeta ubrzo odlazi sa svojim verenikom na njegov veliki dvor, gde ju je sačekalo mnogo obaveza i mnogo očekivanja koja treba da ispuni sa toliko malo godina.

Prvi put se susreće sa ogromnim dvorcem Šenbrunom u Beču, gde je prebivala. Uskoro, organizovana je i ceremonija kojom će ozvaničiti brak.

Uživala je sa svojim suprugom i bili su mladi par koji narod obožavao. Sisi je imala veliku ljubav prema poeziji, pa je često zapisivala svoje misli koje su uglavnom usmerene na njen život. Ubrzo, godinu dana nakon venčanja dobili su prvu ćerku Sofi, zatim drugu Žizel i sina Rudolfa.

Na veliku žalost, tragedija pogodila je mladu Sisi kada je njena prva ćerka poginula. Nakon gubitka svoje ćerke, obolela je i postala depresivna toliko da je dužnost prema deci preuzela njena svekrva. Tako naglo nestala je slika one vesele lepotice. 

Elizabeta Bavarska, Princeza Sisi, Elisabeth Amalie Eugenie, Herzogin in Bayern Foto: FALKENSTEINFOTO / Alamy / Alamy / Profimedia

Prošle su godine od tada, ali ona se nije oporavljala od boli. Na tu veliku bol dodata je još jedna. Naime, njen sin Rudolf ubio je svoju 17-ogodišnju devojku, pa zatim  i sebe. To ju je dotuklo.

Tragična smrt

Sisi je stalno pisala i govorila kako bi najviše volela da se odseli negde do mora ili bilo koje vode i da, ako može da bira, birala bi tamo da umre. Vremenom sve je manje strpljenja imala za ljude, te je zaželela da što pre pobegne i ostari kao žena nepoznata svetu.

Put ju je odveo do Ženevskog jezera, gde je otišla sa jednom od bliskih pomoćnica. Sklonila se o javnsti i uživala u šetnjama pored vode. Naravo, nije bežala u potpunosti od onoga šta je, pa je odlučila da pre polaska obavi neku kupovinu za svoju ćerku Mari.

Kada je trebalo da krene, odlučila je još jednom da prošeta pored jezera sa svojom pomoćnicom. Iza leđa dotrčao je neznanac i oštrom turpijom probo joj je u grudi, zatim brzo otrčao. Nesvesna prvih nekoliko minuta šta se dogodilo, počela je da govori: "Šta je želeo da ukrade? Sat?", nakon čega je upala u čamac i izgubila svest. 

Žurbom su je preneli do hotela i nakon skidanja korseta ugledali su ranu i mnogo krvi, tada su shvatili da je jedino ostalo da proglase smrt ove princeze, Sisi. 

Princeza je sahranjena u Beču, a u njeno ime i zbog ljubavi prema jahanju, otvorena je španska škola jahanja.

Franc Jozef umire ubrzo potom, obavijen bolima zbog toliko gubitaka.

Postoje i druge varijante smrti princeze Sisi, zbog kojih se godinama istraživala i ostala kao jedna od velikih žalosti Austrougarskog carstva, navodi "Planet-wissen.de".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona