• 0

Vreme čitanja: oko 8 min.

Rivalstvo Džeki Kenedi i Marije Kalas zbog grčkog milijardera Onazisa: Srele bi se da nije bilo Merlin Monro

Vreme čitanja: oko 8 min.

Marija i Džeki se nikada nisu srele iako su se kretale u istom džet-set svetu. U početku im se putevi nisu ukrstili, a kasnije su svesno izbegavale jedna drugu

  • 0
Džeki Kenedi, Aristotel Onazis, Marija Kalas Foto-kolaž: Profimedia KEYSTONE Pictures USA/Zuma Press / The Hollywood Archive/Hollywood Archive KEYSTONE Pictures USA/Zuma Press, Pixabay

Džeki Kenedi i Marija Kalas sigurno bi se srele 29. maja 1962. na gala koncertu DžFK u njujorškom Medison Skver Gardenu – da nije bilo Merilin Monro.

To je bila noć proslave 45. rođendana predsednika Džona F. Kenedija, a operska zvezda Marija Kalas doletela je tada iz Milana kao jedna od najvažnijih zvanica. Ali jedna osoba je bila značajno odsutna te večeri - to je bila predsednikova supruga Džeki.

Znajući da je Merilin Monro pozvana da peva i potpuno svesna da ona i njen muž imaju aferu, Džeki nije htela da bude ponižena dok je filmska zvezda vokalno zavodila predsednika na nacionalnoj televiziji. Pošto je Džeki bila odsutna, Merilin je bila slobodna da objavi svoju prenaglašeno erotičnu i sada već ozloglašenu verziju pesme "Srećan rođendan, gospodine predsedniče" pred celom američkom nacijom.

Poznata kolumnistkinja iz Njujorka Doroti Kilgalen tada je sve sažela u jednu rečenicu: "Činilo se kao da Merilin vodi ljubav sa predsednikom pred 40 miliona Amerikanaca". Čak je i Marija Kalas, koja nije navikla da bude skrajnuta, morala da prizna da je Merilin Monro ukrala šou.

Marija Kalas i Džeki Kenedi se nikada nisu srele, što je izuzetno s obzirom na to da su se kretale u istom džet-set svetu. U početku im se putevi jednostavno nikada nisu ukrstili, ali su u kasnijim godinama, kada su obe postale veoma javno povezane sa grčkim brodarskim milijarderom Aristotelom Onazisom - svesno izbegavale jedna drugu.

Merlin Monroi Džon F. Kenedi,  John F. Kennedy i  Marilyn Monroe Foto: Profimedia/akg-images

U televizijskom intervjuu sa čuvenom novinarkom Barbarom Volters, snimljenom 1974. godine, na pitanje šta misli o Džeki, Marija je odgovorila odsečno i hladnokrvno: "Ne poznajem je. Nikad je nisam srela." Zatim je promenila temu.

I Žaklin Kenedi i Marija Kalas rođene su na Menhetnu 1920-ih godina, Marija 1923, a Džeki 1929. Njihov početak života, međutim, bio je sasvim drugačiji.

Džeki je rođena u svetu bogatstva i privilegija, bila je ćerka berzanskog mešetara "Blek Džeka" Buvijea i Dženet Li, socijaliste irskog porekla. Otac ju je obožavao, često ju je nazivao "najlepšom ćerkom koju je čovek ikada imao".

Marija Kalas Callas Foto: Profimedia/Rainbird/Personalities

Marija, rođena šest godina ranije, bila je druga ćerka grčkih imigranata Đorđa i Evangelije Kalogeropulosa, koji su promenili ime u Kalas ubrzo nakon dolaska u Sjedinjene Države. Za razliku od Džeki, ona je bila neželjeno dete. Njena majka je očekivala dečaka i bila je toliko razočarana kada je videla da je njena novorođena beba devojčica da je odbijala da je čak i pogleda prva četiri dana.

Džeki je išla u ekskluzivnu privatnu školu u Njujorku, a raspust je provodila jašući u Hemptonsu. Isticala se u književnosti i jezicima. Marija je odrasla u malom stanu iznad apoteke u opštini Kvins, gde je pohađala lokalnu državnu školu. Sa samo pet godina otkrila je izuzetan pevački glas.

Jedna stvar koja im je bila zajednička je da su brakovi njihovih roditelja bili nesrećni. Kada su im se roditelji razdvojili, Mariju i njenu sestru majka je odvela da žive u Grčkoj. Džeki i njena sestra Li poslate su u internat u Konektikatu, kako su preokrete u prodici obično rešavali u srednjoj klasi.

Ali od oko 24. godine, njihovi životi su krenuli vrlo sličnim putem. Džeki, koja je do tada radila kao reporter, upoznala se sa ambicioznim i poletnim političarom po imenu Džon Kenedi. Bio je sin ambiciozne, bogate bostonske porodice irskog porekla. Ubrzo su se venčali i za manje od deset godina, sa 32 godine, Džeki je već živela u Beloj kući kao prva dama Amerike.

Kennedy Jackie Džeki Kenedi Foto: Dennis Brack / Newscom / Profimedia

U međuvremenu, u Grčkoj, Marija je provela godine studirajući glas na Atinskom konzervatorijumu i kao rezultat toga bila je angažovana da glumi u Operi u Veroni sa 24 godine. Tamo je upoznala Đovanija Batistu Meneginija, bogatog Italijana i biznismena, koji je bio 26 godina stariji od nje. Za nekoliko godina su se venčali i on je postao i njen menadžer. Ono što je usledilo bio je meteorski uspon do slave i do svojih ranih 30-ih Marija Kalas je bila slavljena kao prva dama opere.

Obe žene su imale instinktivnu sposobnost da kreiraju sopstvenu javnu ličnosti.

Džeki je stvarala imidž idealne "predsedničke žene". Govorila je glasom bebi-dol i emitovala eleganciju bez napora, besprekorno obučena u "šanel" i "dior". U Beloj kući su održavane gala večere na kojima su svirali svetski poznati klasični muzičari, dok bio ona impresionirala gostujuće zvanice svojim tečnim poznavanjem evropskih jezika. U isto vreme, Džeki je retko davala ikakve naznake o stvarnoj osobi iza "fasade".

Marija, koja je od detinjstva imala višak kilograma, takođe je počela da izmišlja svoju novu ličnost. Godine 1953. izgubila je oko 36 kilograma, pojavivši se u javnosti obučena kao modna ikona, u stilu Odri Hepbern. Kao i Džeki, Marija je tečno govorila mnoge jezike i, takođe, koristila karakterističan, prilično kraljevski akcenat koji ih je sve kombinovao. Slika koju je Kalas stvorila o sebi bila je diva u svakom smislu, poznata po svojim zahtevima i otkazivanjima koliko i po svojim zanosnim nastupima.

Marija Kalas Printskrin: YT/Warner Classics

Kalasova je predstavljena grčkom brodarskom magnatu Aristotelu Onazisu 1957. na zabavi u Veneciji. U roku od nekoliko nedelja pozvao je Mariju i njenog muža da mu se pridruže na njegovoj privatnoj jahti na krstarenju Mediteranom. Onazis nije bio ni najmanje zainteresovan za operu - ali je bio strastveni kolekcionar poznatih ličnosti.

U početku je Marija odbila, rekavši da je previše zauzeta svojom pevačkom karijerom, ali je na kraju prihvatila poziv za odmor na brodu "Kristina" sa ser Vinstonom i ledi Čerčil. Do trenutka kada je napustila brod, njen brak sa Meneginijem je bio gotov. Onazis ju je zaveo i uvukao u svet koji će je naterati da zanemari svoj glas i da naglo prekine svoju nekada slavnu pevačku karijeru.

Godine 1963. Onazis je smislio sličnu oportunističku taktiku i sa Džeki Kenedi. Čuvši da joj je sin Patrik umro u dobi od samo mesec dana, pozvao ju je na krstarenje "Kristinom" da se oporavi. Marija Kalas, do tada njegova devojka - nije bila pozvana. Umesto toga, Onazis ju je ostavio u Parizu u raskošnom stanu koji joj je kupio.

Tri meseca kasnije, svet je bio u šoku kada je Džon F. Kenedi ubijen u Dalasu. Onazis je dočekao trenutak i ponudio podršku Džeki gde god je mogao. Nakon ubistva DžFK-a, Džeki je pronašla utehu u brojnim muškarcima, od kojih je jedan bio Bobi Kenedi, Džonov mlađi brat. Ali upala je u stanje panike kada je i Bobi ubijen tokom predsedničke izborne kampanje u Los Anđelesu u junu 1968.

- Ako ubijaju Kenedije, onda su moja deca mete - prenosi "Independent" reči Džeki Kenedi, koja je živela u strahu za sopstvenu bezbednost i bezbednost svoje dece.

Džeki Kenedi i Aristotel Onazis Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Prihvatila je Onazisovu ponudu da se oženi sa njom i da je zaštiti, stavljajući joj na raspolaganje njegovo privatno ostrvo, avio-kompaniju i ogromno bogatstvo. Džeki je dobila sigurnost za kojom je žudela, dok je Onazis dobio najveću nagradu od svih - najpoznatiju ženu na svetu. Venčanje je održano u novembru te godine, uz neverovatan publicitet.

Marija Kalas, koja nije bila obaveštena, sedela je sama u Parizu i gledala vesti na televiziji.

Ali, od samog početka - brak je bio katastrofa.

- Nikada nisam sreo nekoga ko bi mogao da troši novac kao Džeki - izjavljivao bi Onazis. Samo u prvoj godini braka ona je potrošila 1,5 milion dolara, uglavnom preuređujući njegove kuće i dopunjavajući svoju garderobu.

Sada je već opšte poznato da je Onazis u roku od svega nekoliko nedelja obnovio vezu sa Marijom Kalas. U početku, razumljivo shrvana, Marija je odbijala da ga vidi, ali kada je zapretio da će svojim "mercedes" kupeom udariti u ulazna vrata njene stambene zgrade, ona je konačno popustila.

- Sastajali su se svakog meseca do njegove smrti -  otkrio je Onazisov vozač Jaikinto Rosa: - Istina je da je Marija Kalas bila Onazisova jedina prava ljubav. Ona je bila njegova prava žena, iako se nikada nisu venčali.

Džeki se vratila u Ameriku, ali je rivalstvo između Kenedijeve i Kalasove ostalo intenzivno. Kada je svetska štampa objavila slike Onazisa i Kalas na romantičnoj večeri kod Maksima u Parizu, Džeki se odmah ukrcala na let iz Bostona i fotografisana je kako večera sa Onazisom u istom restoranu dve noći kasnije - veoma nameran čin prkosa Mariji Kalas.

U kasnijim godinama braka sa Džeki, Onazis je svoju izdaju Marije doživeo kao ogromnu grešku. Kada je saznao da je teško bolestan, rekao je svojim advokatima da pokrenu brakorazvodni postupak protiv Džeki i učinio je to na tipičan Onazisov način - iznajmio je privatnog detektiva da je prati kako bi mogao da iskoristi eventualnu preljubu da umanji njeno potraživanje na svoje bogatstvo.

Marija Kalas, Aristotel Onazis Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Ali Onazis nije stigao da se razvede od Džeki. Pre nego što je to uspeo da izvede, primljen je u bolnicu u Parizu sa bolešću opasnom po život. Džeki mu se nije pridružila. Umesto toga, otišla je na skijanje u Aspenu - ali ne pre nego što je ostavila uputstva da Marija Kalas ne sme da bude smeštena pored njegovog kreveta.

Ali Kalasovu to nije sprečilo da poseti Onazisa na samrtnoj postelji. Dovedena je u njegovu sobu tajno preko servisnog lifta i sedela je sa njim sat vremena dok je ležao u komi. Bilo je to njeno poslednje zbogom. Onazis je umro nekoliko dana kasnije, na današnji dan (15. mart) 1975. godine.

U svom testamentu, Onazis je navodno smanjio udeo svoje žene u svom bogatstvu na minimum - ali Džeki je to osporila. Da bi izbegla dugotrajnu i veoma javnu pravnu bitku, Onazisova ćerka Kristina pristala je da Džeki da potpuno i konačno poravnanje od 26 miliona dolara.

Mariji Kalas nije ostalo ništa. Nakon smrti Onazisa 1975. godine, bez glasa, Marija je postala samotnica u svom stanu u Parizu. Okružena fotografijama i uspomenama, sedela je slušajući svoje stare snimke. Svega dve godine kasnije, ujutro 16. septembra 1977, pronađena je mrtva usled srčanog udara na podu svoje spavaće sobe. Imala je samo 53 godine.

Džeki je krenula u izdavačku karijeru i pronašla novu ljubav sa dilerom dijamanata, Morisom Tempelsmanom. Umrla je 1994. u 64. godini od raka.

I Džekija i Mariju milioni i danas pamte kao ikone svog vremena, dok je Aristotel Onazis, nekada najbogatiji čovek na svetu, danas poznat uglavnom po svojoj ulozi u ovoj izuzetnoj drami.

Video: Kejt Midlton ili Megan Markl: Kod muškaraca mrtva trka

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona