• 0

Skorpios: Privatno ostrvo nadomak Lefkade postaje luksuzno odmaralište za milijardere

Za vreme Onazisa na ostrvu su boravili brojni gosti iz visokog društva. Državni lideri, političari, glumci i umetnici uživali su u gostoprimstvu domaćina i prirodnim lepotama Skorpiosa

  • 0
Onazisovo ostrvo, ostrvo Skorpios Foto: Shutterstock

Skorpios, privatno ostrvo Aristotela Onazisa u Jonskom moru, pretvoriće se u luksuzno VIP odmaralište, nakon što je grčka vlada potpisala neophodne dozvole. Zajednička ministarska odluka na 55 stranica, koja je potpisana poslednjeg dana 2020. godine, detaljno opisuje sve promene koje će se desiti na ostrvu, prenosi Greek reporter.

Iako ostrvo u Jonskom moru sada pripada Ekaterini Ribolovlevoj, ćerki ruskog magnata Dmitrija Ribolovljeva, Grci i dalje nazivaju Skorpios "Onazisovim ostrvom".

Istorija ostrva u Onazisovom vlasništvu

Ostrvo nepravilnog oblika nalazi se pored Lefkade u Jonskom moru. Prostire se na 83,2 hektara (205 hektara) i ima dve glavne ose od oko 1.500 metara i 1.000 metara. Jako je pošumljeno od juga ka severu i ima više od 200 vrsta drveća koje je, na nekada skoro pusto ostrvo, uvezao sam Aristotel Onazis. Ima peščane plaže, pre svega "East Beach", koji je stvorio magnat.

Da bi se to postiglo, za tu ekspresnu namenu dovezen je pesak sa ostrva Salamina. Onazis je takođe izgradio lučke objekte u zalivu na severnoj strani za svoju masivnu jahtu "Kristina" na kojoj je provodio najviše vremena. U to vreme, verovalo se da ga je ostrvo koštalo samo 3,5 miliona drahmi, ekvivalent današnjih 11.000 evra.

Tajkun je i sam bio aktivan u sadnji 200 vrsta drveća, cveća i pravljenju bašta i voćnjaka u kojima se uzgajalo povrće i voće.

Onazisovo ostrvo, ostrvo Skorpios Foto: Shutterstock

Počasni gosti ostrva

Za vreme Onazisa na ostrvu su boravili brojni gosti iz visokog društva. Državni lideri, političari, glumci i umetnici uživali su u gostoprimstvu domaćina i prirodnim lepotama Skorpiosa. Skorpios je takođe bio mesto Onazisovog venčanja sa bivšom prvom damom Sjedinjenih Država Žaklin Kenedi 20. oktobra 1968. Nakon Onazisove smrti, ostrvo je prešlo na njegovu ćerku Kristinu, a zatim na njenu ćerku Atinu Onazis Rousel, jedinog preživelog naslednika.

Za Onazisa, Skorpios je bio njegov raj, njegovo utočište i njegovo igralište, mesto za odmor i opuštanje, ali i organizovanje "divljih" VIP žurki.

Većina njih se događalo na Onazisovoj luksuznoj jahti "Kristina", nazvanoj po njegovoj ćerki. Merilin Monro, Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Grejs Keli, princ Renije od Monaka i Vinston Čerčil bili su samo neki od poznatih gostiju. Čuvena Marija Kalas, koja je u to vreme bila Onazisova velika ljubav, zapevala je na jednoj zabavi zajedno sa Frenkom Sinatrom.

Onazisovo ostrvo, ostrvo Skorpios Foto: Shutterstock

Džeki Kenedi na Skorpiosu

Kada je Džeki Kenedi zamenila Kalas u Onazisovom srcu, postala je domaćica Skorpiosa.

Aristotel i Džeki su razmenili venčane zavete na mitskom ostrvu 20. oktobra 1968. Iako je kišilo ceo dan, to nije omelo VIP goste da slave i uživaju u glamuroznoj svadbi.

Džeki je promenila ukupan izgled ostrva, počevši od kuće, koju je uredila sa svojim ličnim prijateljem i poznatim dekoraterom enterijera Bilijem Boldvinom. Džeki je volela osamljenost i izolovanost ostrva i volela je da pliva i da se sunča na najzabačenijoj južnoj plaži.

Ostrvo nakon Onazisove smrti

Nakon Onazisove smrti, ostrvo je prešlo na njegovu ćerku Kristinu, a zatim na njenu ćerku Atinu Onazis Rousel, jedinog preživelog naslednika. Onazis, zajedno sa sinom Aleksandrom i ćerkom Kristinom je sahranjen na Skorpiosu.

Đorđo Armani, Bil Gejts i Madona pokazvali su interesovanje za kupovinu ostrva, ali se to nikada nije desilo. Umesto toga, Aristotelova unuka Atina, prodala je ostrvo u aprilu 2013. godine Ekaterini Ribolovlev - 24-godišnjoj ćerki ruskog milijardera Dmitrija Ribolovleva.

Nekoliko grčkih medija spekulisalo je da se cena kretala oko 150 miliona dolara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja