• 2

Vreme čitanja: oko 10 min.

Inspirativan život Andželine Džoli: Trnovit put od narkotika do heroine humanosti

Vreme čitanja: oko 10 min.

"Od trnja do zvezda", ova žena je školski primer "svetla na kraju tunela"

  • 2
Angelina Jolie, Anđelina Džoli Anđelina Džoli; Foto: Profimedia/Backgrid USA

Teško je govoriti o personi koja je spoj nenadmašive lepote, inteligencije, samosvesti, umetničkog umeća, slobode, velikog empatičnog srca i buntovne, poročne prošlosti, jakog temperamenta i oštrog jezika.

Andželina Džoli je sve u jednom, glumica i režiser sa vrha A-liste Holivuda, požrtvovana majka šestoro dece, veliki humanitarac i borac za ljudska prava, ali i žena koja se kroz život vodila impulsima i instinktom. Savršeno lice i prodorna harizma držali su je na tronu "najlepše žene sveta" skoro 20 godina, ali njen duh je ono što je intrigiralo javnost sve vreme.

Zaista je teško istaći sve fenomenalne i šokantne momente u životu glumice, od sveta poroka i kontraverznih rituala, samodestrukcije, velikih, zahtevnih uloga, usvajanja dece, do braka sa Bredom Pitom, preventivne mastektomije i titule Unicef ambasadora.

Detinjstvo i problematično odrastanje

Rođena je kao jedna od dvoje dece talentovanog, akreditovanog glumca Džona Vojta i majke, modela Maršelin Bertran. Odrasla je u Los Anđelesu, ali se nakon razvoda roditelja, kao šestogodišnjakinja preselila u Njujork s majkom, da bi se šest godina kasnije vratila u mesto rođenja.

Sa ocem nije imala kontakt tokom odrastanja, a nagađa se da je razlog Džonovo neverstvo prema Maršelin.

Pohađala je "Beverly Hills" srednju školu, a ujedno je upisala i Institut za film i teatar.

U školi je bila redovno maltretirana zbog svog mršavog izgleda, proteze i prirodno punih usana, te se osećala vrlo izolovano od svojih vršnjaka.

- Nikad se nisam osećala lepom, već čudnom. Poput lutke u pozorištu, govorila je glumica.

Sa 14 godina, uz majčin pristanak, Anđelina se ispisala iz škole i počela da živi sa dečkom.

Tada je njen bunt počeo da se ispoljava. Naime, obojila je kosu u lila, potpuno promenila imidž, počela je da koristi noževe u samodestruktivne svrhe i da upotrebljava skoro svaku moguću drogu.

Angelina Jolie Foto: The Hollywood Archive / Avalon / Profimedia

Ubrzo su joj se razvili mentalni poremećaji poput insomnije i anoreksije, a ona je, kako navodi, uživala u bolu:

- Iz nekog razloga, ritual rezanja i bol prouzrokovan njim činio je da se osećam živom, bilo je terapeutski. 

Uvek su mi govorili da se ne uklapam jer sam bila preglasna, puna vatre, nisam mogla da sedim mirno. A onda sam jednog dana shvatila, drago mi je što sam drugačija, istakla je temperamentna glumica.

Samoubistvo je pokušala čak dva puta, sa 22 godine unajmila je profesionalnog ubicu da je "usmrti", pa se predomislila, a dve godine kasnije bila je hospitalizovana u mentalnoj klinici, nakon nervnog sloma.

Posle usvajanja svog prvog sina Medoksa, mračne misli su prestale.

Angelina Jolie Maddox Foto: pacificcoastnews.com / Pacific coast news / Profimedia

- On je probudio stabilnost u meni. Samo sam osetila kako mrak nestaje. Naravno da ću u srcu uvek biti pank dete sa tetovažama, ali moja destrukcija se okončala, kaže ona.

Svet glume

Počela je majčinim stopama, u svetu modelinga, a završila kao otac, u vrtlogu glume, gde je pokazala da se i te kako dobro snalazi, te je više puta proglašavana najplaćenijom glumicom Holivuda.

Karijera joj je krenula sa manje zapaženim ulogama, početkom devedesetih, poput filma "Hakeri", a ubrzo je dobila i prvi Zlatni Globus za "George Wallace".

Godine 1998. glumila je njenu, kako kaže, najpoučniju ulogu, potresnu biografiju modela Džie Karandži u istoimenom filmu "Džia", koji joj je doneo još jedan Zlatni Globus i Emi nominaciju.

Angelina Jolie, Gia Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

- Trebalo mi je da naučim lekcije koje Džia, nažalost, nije stigla. Pogledala sam se u ogledalo i rekla sebi: "Ne smeš da završiš kao ona". Džia je bila moja velika inspiracija i definitivno žena koju bih volela, da sam je poznavala, govorila je Andželina.

Svetsku slavu postigla je godinu dana kasnije, kada je uz Vinonu Rajder igrala ulogu "Lise" u filmu "Neprilagođena", za koji je dobila mnogo nagrada, među kojima je i prvi Oskar.

Angelina Jolie, Girl Interrupted Foto: NZ / Christophel Collection / Profimedia

- Lisa je toliko slična meni. Bez obzira kako ljudi deluju izvana, bol i duboka potreba za ljubavlju postoji u svakom od nas i svi je drugačije izražavamo.

O posvećenosti ulozi govori činjenica da je Andželina odbila da se sprijatelji s Vinonom, čak i kad se kamere ugase, kako bi ostala u svom liku, navodi "The Things".

Iste godine, snimila je i akcioni hit "Sakupljač kostiju", sa Denzelom Vašingtongom.

No, ako pričamo o njenoj najzapaženijoj ulozi, onda je to definitivno Lara Kroft, u filmskoj adaptaciji istoimene igrice. Iako je prvenstveno odbila ulogu, naknadno ju je prihvatila zbog raznih veština koje je dobila priliku da nauči.

Naime, ona je pored zahtevne fizičke pripreme u teretani, učila jogu, borilačke veštine, pucanje iz raznog oružja sa specijalcem iz CIA, gađanje noževima, profesionalno jahanje, vožnju skutera na vodi, skijanje sa haskijima na snegu...

- Smatrala sam da ta uloga nije za mene, ali kad su mi ponudili da putujem svetom i treniram sa britanskom vojskom, shvatila sam da ću morati sebe da dovedem do granice izdržljivosti i pristala sam. Tad sam spoznala za šta sam sve sposobna.

Angelina Jolie, Lara Croft Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

A ono što posebno treba da se istakne jeste da je 90 odsto scena snimila sama, bez pomoći kaskadera, a to je nastavila da praktikuje i u svim svojim sledećim akcionim filmovima poput "Salt", "Gospodin i gospođa Smit", "Tražen", "Oni koji žele da me vide mrtvu".

- Ona je neverovatna, ne želi pomoć tehnologije, ne želi kaskadere, zamene, sve radi sama i ne plaši se ničeg, pričao je režiser.

- Volim da se ponašam živo i slobodno. Ako to nemam, osećam se kao zarobljena životinja. A radije bih bila mrtva, nego u kavezu, iskreno je govorila ova Lara Kroft.

Od tad, filmski uspesi su samo nastavili da se nižu, te je glumica snimila hitove poput "Prvi greh", "Aleksandar", "Uzimanje života", "Iza granica", "Gospodin i gospođa Smit", "Promena", "Moćno srce", "Turista", "Grdana" i mnoge druge.

Džoli se takođe uspešno oprobala i u režiserskoj karijeri gde su joj najpoznatija ostvarenja "Nesalomiv", "Kraj mora", koji je snimala sa tadašnjim suprugom Bredom Pitom, a navodno je umetnička reflekcija njihovog braka, i "U zemlji krvi i meda", film sniman na Balkanu.

Buran ljubavni i bračni život

Poznata po svojoj vatrenoj naravi, 2001. izašla je u javnost kao biseksualka.

- Nikada mi nije palo napamet da ću se bezazleno poljubiti sa ženom, a kamoli biti u vezi. Ali, Dženi je osvojila moje srce, tako se zadesilo, zabavljale smo se sredinom devedesetih, govorila je za "Rolling Stones".

Njen prvi muž bio je kolega Džoni Miler, sa kojim je bila u braku tri godine. Na venčanju mlada je bila obučena u crne kožne pantalone i majicu na kojoj je njegovo ime bilo ispisano njenom krvlju.

Ali, uprkos velikoj strasti, par se razišao.

- Nisam bila dobar prijatelj, a kamoli dobra žena, nestajala bih, nisam se javljala, samo sam htela da "progutam" život.

Godine 2000. udala se ponovo, ovaj put za Bili Bob Torntona, pa iako je ova zajednica bila kratka, ostala je upamćena po raznim skandalima.

Anđelina Džoli Foto: Profimedia

Andželina je uradila tetovažu sa imenom svog izabranika, a par je nosio ampulice u vidu lančića, napunjene krvlju jedno drugog.

No, 2005. na snimanju filma "Gospodin i gospođa Smit", upoznala je ljubav svog života.

Angelina Jolie, Brad Pitt Foto: 20thCentFox Collection / Everett / Profimedia

Bred i ona su se, navodno, zaljubili na snimanju, a on je u tom periodu bio oženjen.

Međutim, oboje su osporili započinjanje romanse dok se glumac nije razveo od Dženifer Aniston.

U razgovoru za "Vog", 2007, ona je ovako pričala o njemu:

- Niko od nas nije tražio niti želeo bilo kakvu vrstu veze. Meni je odgovaralo da budem samohrana majka. Nisam znala na čemu je tačno Bred u svom braku, ali bilo je jasno da je bio oženjen svojom najboljom prijateljicom, nekim koga voli i poštuje. Oboje smo živeli ispunjene živote.

Angelina Jolie and Brad Pitt Foto: Shutterstock

Ali, tokom snimanja razvili su jako prijateljstvo i tek na kraju, kad se sve okončalo, shvatili su da su u "problemu" jer će ono neminovno prerasti u nešto više, a to je zahtevalo mnogo obostrane žrtve, navela je Anđelina.

Par je bio u zajednici punih 10 godina, tokom koje su usvojili Paksa i Zaharu, a Endži je Bredu podarila troje biološke dece - Šajlo, Vivijen i Noks.

- Uvek sam se pitala, zbog moje divlje strane, tetovaža, prošlosti, da li takva osoba može ikada da preraste u slatku ženu i požrtvovanu majku?

Svako od nas ima mračnu stranu, nešto čega se stidimo, pa se često pitamo da li zaslužujemo da budemo voljeni zbog svega što jesmo. Ja sam oduvek bila nesmotrena, ali nikada zlonamerna, zato i nemam osećaj krivice.

Nikada nisam svesno povredila drugo živo biće ili osuđivala nečije postupke. Ja verujem u potpunu slobodu i život kao takav - inspirativno je pričala holivudska lepotica.

Navodi kako je tek s Bredom poželela da stvori vlastito potomstvo jer je oduvek smatrala da će sva njena deca biti usvojena.

Angelina Jolie Brad Pitt , Anđelina Džoli, Bred Pit Foto:

Imali su težak razvod, koji se navodno desio zbog Bredove dugogodišnje borbe sa alkoholom i nasilnim ponašanjem, a borbu za starateljstvo vode i dan-danas.

- To je bila najteža odluka koju sam ikad donela, a razlog su moja deca. Verujte, trebalo je da se desi mnogo, mnogo loših stvari, kako bih odlučila da se razvedem od njega, govorila je za "The Guardian".

Humanitarni rad i neraskidiva veza s majkom

Zelenooka glumica posvetila je 20 godina svog života humanitarnom radu širom sveta, posetila je bezbroj zemalja, upoznala na hiljade nesrećnih ljudi, lično im pomagala, slušala tragične priče i učila od njih.

Od 2001. do 2012. bila je glavni ambasador Unicefa, a 2012. dobila je počasnu titulu "Specijalnog izaslanika", nakon što je uspešno izvršila više od 60 misija na različitim kontinentima. Tituli je "služila" do 2022.

Anđelina Džoli  Rim Italija deca Ukrajina rat bolnica Foto: Tanjug/AP

Glumica je oduvek strastveno pričala o svojoj majci, te joj je najveća životna bol bila njena smrt, 2007. godine.

- Moja majka mi je podarila šansu da postanem to što jesam. Vodila me je na svaku audiciju, čekala u kolima satima i pokušavala da me oraspoloži kada sam bila odbijena. Nikad me nije kritikovala, niti mi rekla ijednu ružnu reč, iako sam zaslužila to svojim ponašanjem u mladosti.

Ali iznad svega, bila je vrlo jasna u vezi jedne stvari: "Imati sve je ništa ukoliko ne živimo život koji je od koristi drugim ljudima".

Dugo nisam znala šta to znači, ušla sam u ovaj biznis mlada i sebična.

Tek kad sam počela da putujem, tokom snimanja Lare, kad sam ugledala Medoksa, kada sam dobila tu čast da ga nazovem svojim sinom, onda sam razumela koja je moja odgovornost na ovom svetu.

Prilikom upoznavanja izbeglica, gladnih, žrtava silovanja, shvatila sam koliko smo svi mi koji smo zdravi, u sigurnom domu, sa hranom na stolu, zapravo blagosloveni.

Nikada neću razumeti zašto neki ljudi imaju tu sreću da se rode kao ja, a preko puta sveta živi žena koja bi možda pravila bolje filmove, imala snažniju radnu etiku i ljubav za svoju porodicu, ali ona sedi u izbegličkom kampu i nema glas, već brine da li će njena deca sutra jesti.

Ne znam zašto je ovo moj život, a to njen.

Ali jedno znam, uradiću baš onako kako je moja pokojna majka tražila, daću sve od sebe da u ovom životu budem od koristi onima kojima je to potrebno, kroz suze - potresno je pričala ova velika žena, na dodeli nagrade za životno, humanitarno delo.

Angelina Joli, Anđelina Džoli Foto: Tanjug/AP

Iskreno, o prošlosti i sadašnjosti

- Kao mala, dok su sve devojčice htele da budu balerine, ja sam želela da postanem vampir, a ako već moram da se bavim nekim poslom, govorila sam da bih onda htela da budem organizator sahrana.

Ne postoji nijedna posebna trauma koja me je navela na život koji sam živela. Istina, Džon, moj otac, i ja nemamo zdrav odnos, približila su nas moja deca i on je sjajan deda, ali ne i dobar tata - kroz smeh se priseća Endži.

Radila sam najgore stvari i nisam umrla mlada, neizmerno sam zahvalna za to. Postoje ljudi koji su se borili sa istim demonima i nisu preživeli.

Ovaj unikat od žene ističe kako se ničeg ne stidi i kako su njena deca upoznata sa prošlim životom svoje majke:

- Ako pokušaš da budeš bilo šta drugo od onog što jesi, da sakriješ svoje "rogove", ideš protiv prirode i to te uguši iznutra.

Anđelina Džoli Foto: Tanjug/AP

Znam da imam ispravan stav i uvek mi je neprijatno kad upoznam ljude koji ne govore celu istinu, ovaj život je prekratak, nema se vremena da budemo mali, sebični, lažni ili materijalistični, poručila je filmska ikona.

Glumica je zaslužna za čuveni "Andželina Džoli efekat", medicinski fenomen nazvan po njoj, koji ukazuje na drastično povećan broj testiranja žena na BRCA1 gen, odgovoran za rak dojke. Naime, 2013, izvršila je preventivnu duplu mastektomiju, kada je dobila pozitivne rezultate.
 
(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • andjelija

    16. mart 2023. | 17:12

    andjelina nije andzelina

    Podelite komentar